____________________________
Regisztráció és bejelentkezés után az alábbi többlet funkciók érhetőek el:
- ÜZENŐFAL: írhatsz az üzenőfalra
- FÓRUM: írhatsz a változatos témájú fórumokon
- CHAT: chat-elhetsz a bejelentkezett tagokkal
- HOZZÁSZÓLÁS: megjegyzést írhatsz a cikkekhez, hírekhez
- HÍRLEVÉL: ha feliratkozol, az új tartalmakról automatikus értesítést kapsz az e-mail címedre. Max. napi 1 levél!
Az automatikus regisztrálást - a megszaporodott spammerek miatt - felfüggesztettem! Ha regisztrálni szeretnél, írj egy levelet a kapcsolatfelvétel menüpontban a felhasználó neved, és e-mail címed megjelölésével.
Hírlevél
Ha fel szeretnél írtakozni előbb regisztrálj az oldalon.
A MASAT-1 csapat ismét egy újdonsággal rukkolt elő: a rádióamatőr vevőkészülékkel, és bonyolult antenna rendszerrel nem rendelkező érdeklődők részére elkészített egy PC USB portra csatlakoztatható, a MASAT-1 vételére alkalmas olcsó rádió adaptert. Az USB pendrive méretű készülékhez egy kis méretű antennát csatlakoztatva (mely szintén olcsón megrendelhető náluk) élőben lehet figyelni a műhold jeleit. A hozzá tartozó ingyenes szoftverrel a műhold követéséhez szükséges adatok is megjeleníthetőek, melyek segítségével a középiskolás tananyagot szemléletessé téve, valamint a csillagászat, űrkutatás, hullámtan iránt érdeklődők részére látványosan mutatja be a szükséges fizikát. Az eszköz ingyenes szoftver frissítéssel a későbbi MASAT műholdak vételére is alkalmas lesz!
A vevő készülék kit, és használatra kész változatban is előjegyezhető a MASAT-1 honlapján.
Eleinte nagyon szokatlan volt, de a Törökországban töltött bő két év alatt már hozzászoktam...... Sőt, amikor hazalátogatunk Magyarországra, rácsodálkozok hogy ott egy kereskedő hogyan tud megélni, hogyan tud eladni bármit is, olyan hozzáállással?
Nem egyedi esetről van szó, már sokszor megtörtént, és nem is csak egy boltban, hanem a nagy szupermarketek (akarom mondani "alışveriş merkezi"-k) kivételével mindenhol. De azokban sem a "na mit akarsz itt már megint, hagyjál békén" stílus uralkodik. Azt hiszem rövid lenne az ilyeneknek a kereskedői pályafutása.
Na de maradjunk a kis boltoknál, amiből itt rengeteg van. Egymást érik a hentesek, halasok, zöldségesek, kis "közértek", pékboltok, tésztások, mag és aszalt gyümölcs boltok.....és még sorolhatnám, nem is beszélve az egyéb szolgáltatókról. Ezek java része vagy egyszemélyes, vagy családi vállalkozás. A nyitvatartási idő is elég széles, reggel 10-től este 10-ig (éjfélig) nyitva vannak. Kivétel talán a pékbolt, és a kis market, akik már hajnali 8-9 óra környékén nyitnak..... kell a friss reggeli a népnek. És ezen boltok tulajdonosaiban valahogy tudatosult, hogy ha a vevő nem elégedett vele, akkor egy utcával arrébb talál másik boltot, és akkor ő és a családja nem tud megélni a munkájából. Igen kérem! Így is lehet, nem panaszkodni kell, hogy nincs vevő, hanem meg kell szerezni a vevőt! Természetesen minden bolt vállal házhoz szállítást is (persze nem a város másik végébe, maximum néhány utcányi környezetben), és az áru így sem kerül többe (persze a motoros futár a jattot megköszöni, és legközelebb még gyorsabban jön). A portéka mindig friss, szép, és a hús vagy hal áru rövidke beszélgetés után konyhakésszé válik. Bizony, az természetes, hogy a friss halat megtisztítva adják át, a húst szeletelve - felkockázva - darálva, attól függően, mi lesz belőle.
De ez még nem minden! Az első évben hónapokon át nem ettünk rántott húst, mert nem találtunk sehol húsklopfolót. Kb. fél év után egy tengerparti "ezerapró" boltban leltünk végre, rögtön magunkhoz is kértük. Ennek örömére - itthon Ankarában - az első út a henteshez (kasap) vezetett. A megfelelő husit kiválasztva, kérdezte Murat, hogy mi lesz belőle? Amikor elmondtam, hogy rántott hús, szó nélkül vágta a megfelelő méretű szeleteket, lefaragta az ínakat, hártyákat, majd elővette a klopfolót, megdöngette a hússzeleteket, és szeletenként csomagolva adta át......minek is nekem klopfoló? Más esetben, amikor pörkölt (güveç) készült, hasonlóképpen előkészítve, a megfelelő méretre felkockázva kaptam a husit.
....És amiért most tollat - billentyűzetet - ragadtam (ugyan ez sem az első eset): Előfordul, hogy nincs idő/kedv az előkészületekkel pacsmagolni. Ilyenkor otthon a fagyasztóból előkerül a rántott pulyka (névre hallgató szörnyedvény), vagy a mini fasírt golyó. A törökök viszont mindenből a frisset szeretik (azért lehet mirelitet is kapni, de közel sem olyan mennyiségben, mint azt a Tecsóban látnánk). Ennek megfelelően a hentesnél mindig van friss panírozott csirkemell szelet, vagyis snitzel (húsból, és nem vegyszerekkel összetapasztott nyesedék pépből), és az elmaradhatatlan köfte (török fasírt). Ez utóbbi esetében minden hentes a saját családi receptje szerint fűszerezi (ja, és ez sem kerül többe, mint a darált hús, amiből készül). Az imént mentem le kedvenc kasap-omhoz, hogy az ebédhez köftét vegyek. Képzeljétek, az a szégyen fordult elő, hogy éppen elfogyott! Na de ilyenkor jön a török kereskedő: olyan nincs, hogy a vevő hoppon maradjon, mert átszokik a másik boltba! A szokásos szófordulatok (Hoş geldiniz, nasılsınız? - Isten hozott, hogy van? - olyan mint az angoloknál a "hóvarjú") után kiderült, hogy olyan kellene, ami éppen nincs! Rögtön jött a válasz: Bir dakika - egy perc! Addig is amíg elkészül talán igyak meg egy teát, mert hát üres kézzel mégsem lehet hatékonyan várakozni! És az egyik henteslegény máris nekiállt húst darálni, a másik hozta a titkos családi fűszerkeveréket, a mester pedig megkeverte és szépen kiformázta a köftéket. Tényleg alig telt bele 5-6 perc (ez törökösen még bőven bele fér az egy percbe, hiszen egy teányi idő volt!), és már a habtálcán is volt a portéka, szépen lefóliázva, majd belekerült a bolt saját mintás nejlon szatyrába. ......ja, hogy lehetett volna házhoz is rendelni? Persze, de ez így sokkal nagyobb élmény!
Végre itt a tavasz, és a hétvégére is jó időt jósoltak a meterlógászok. A téli otthon ücsörgést gyorsan felváltottuk egy kis kirándulással. No nem mentünk azért nagyon messzire, legalábbis török mértékkel ...... mint tudjátok itt azért mások a távolság fogalmak, mint otthon, Magyarországon. Hogy hova is mentünk? Legyen ez a 2013-as év első fejtörője. Ahogy az elmúlt években, most is a hozzászólások között várjuk a választ, az első hibátlan megfejtést beküldő valami törökös nyereményt kap postai úton. Esetleg, ha épp arrafelé vetődünk, akkor személyesen visszük el. Petra, Tőled nem ér a megfejtés, Neked elárultuk, hova megyünk!
A mostani fejtörő megfejtése tehát egy török város. Hol töltjük éppen ezt a hétvégét? Lehet elővenni az agytekervények régen bepókhálósodott zugaiból a történelem tanulmányokat!
Azért szokás szerint adunk némi támpontot, most éppen a városban készült fényképeket, és pár szónyi segítséget.
- Az első képen az utcanév tábla árulkodik. A felirata: Macar sokak, vagyis Magyar utca.
- A második és harmadik képen levő emléktáblák a ház egykori lakójának állítanak emléket, magyar és török nyelven. A ház ma múzeumként üzemel, és ingyenesen látogatható.
- A negyedik és ötödik kép a múzeumban készült, a dolgozószoba (talán) eredeti berendezésével, és a szoba ajtaján levő ismertető porcelán táblával.
Azt hiszem ennyi segítség elég is lesz…… a képekben, és a hozzá fűzött gondolatokban minden szükséges adat megtalálható! Várjuk a megfejtést: melyik török városban töltjük ezt a hétvégét?
Minden kedves hölgy olvasónknak nagyon boldog Nőnapot kívánok !
Pisti
Bütün hanımefendi okurlarımız için Kadınlar Günü kutlu olsun!
Pişti
Vasárnap, március 10.-én pedig YL-OM verseny Fiúk, ugye sokan jöttök meggratulálni a lányokat? Lányok ugye sokan lesztek, hogy sok pontot gyűjthessünk be?
- 2000. május 1. Az USA Védelmi Minisztériuma felszabadította az addig katonai célokat szolgáló GPS rendszert polgári felhasználásra (levették a zavaró jeleket)
- 2000. május 3. Dave Ulmer elhelyezte az első geoládát az USA-ban, evvel kezdetét vette a játék
- 2013. február 26. Ausztráliában rAMPant_1 nevű user mit sem sejtve elhelyezi Overwatch#1 nevű első geoládáját az ausztrál sivatagban
- 2013. február 28. 13:11 GMT A láda átment a moderáción, és kiderült hogy ez lett a 2 000 000. geoláda a geocaching.com oldalon. A hivatalos GC neve: GC46N4E
Azt hiszem evvel a szerencsés sorszámmal ennek a ládának a leglátogatottabb az oldala manapság, 1592 note és 1 tényleges megtalálás van bejegyezve. Aki a láda oldalon ír egy "write note" típusú logbejegyzést, a profiljára kap egy "ajándék képeslapot" a 2 000 000. ládától!
Ez a 2.000.000 geoláda 227 országban "szétszórva" található, így hát bármerre jársz a golyóbison, esélyes, hogy lesz a közeledben keresni való..... na jó, a tengereken aránylag kevés.....
Ebből a tetemes mennyiségből a fenti nevezetes dátumon 4582 db volt Magyarországon (csak a .com-os ládákat számolva!), és 637 db Törökországban. A mezőnyt természetesen az USA vezeti 882.101 rejtéssel, és vannak olyan országok (illetve területek) is, mint: Burundi, Comoros, Eritreia, Nauru, St.Eustatius, Solomon sziget, Tuvalu, Chad és Ivori Coast, ahol még csak 1-1 db geoládát rejtettek.
Végre itt a tavasz, kalandra fel! Van mit keresgélni...... kellemes szórakozást a geocaching-hez!
Az első török évünk tavaszán, kirándulások alkalmával csodálkozva láttuk, hogy kendős nénikék a domboldalon, a mezőn, vagy az út szélén szednek valami zöldet. El nem tudtuk képzelni, hogy mi lehet az, és akkor ugye meg sem tudtuk kérdezni, mert még csak köszönni tudtunk törökül. Valamiféle gyomnövénynek tűnt, gondoltuk biztosan a kacsáknak (bár olyant nem láttunk sehol) szedik. És ez így ment kora tavasztól, késő őszig. Volt, amikor ráismertünk, hogy kakukkfüvet szednek (a jellegzetes illat belengte az egész hegyoldalt!), de az esetek többségében valami számunkra felismerhetetlen zöld gaz volt.
Később viszont a piacon és a zöldségesnél is láttunk csokorba fogva mindenféle zöld izét..... ezek szerint mégsem az állatoknak szedték. De hogy melyikkel mit kell kezdeni, arról halvány gőzünk sem volt, így nagyon sokáig nem vettünk belőlük, csak nézegettük.
Először nyáron, egy tengerparti strand éttermében találkoztunk a semizotu salatası nevű valamivel, ami a neve alapján valami saláta lehet. No nem is kellett több, ezt ki kell próbálni! Valami sült hal mellé kértem egy adaggal belőle. Nagyon finom volt, török yoghurtban ennek a növénynek a levélkéi elkeverve, zúzott fokhagymával, és kevés sóval ízesítve. Azóta már többször csináltam ilyen salátát, mindig sikere volt.
Na de mi a fene az a semizotu? A számítógép segítségét kértük: hívtuk gugli kollegát! Nem kis csodálkozásunkra kiderült, hogy ez a finom növény nem más, mint a Magyarországon egész nyáron gyomnövényként termő porcsinfű! Még emlékszem, ifjú koromban, Dunaharasztiban vödörszámra irtottuk, és égettük el...... ha akkor ezt tudjuk!
A neten, török főzős blogokban többféle ételt is találtunk semizotu-ból, amiket ki is próbáltunk már, mindegyik finom volt! Virágzás előtt szedd a zsenge hajtásokat!
Íme egy kis ízelítő (további receptek a FŐZŐCSKE menüpont alatt):
Keçi peynirli semizotu yemeği - kecskesajtos porcsin (előételnek kiváló)
A hagymát az olajon és a vajon megfonnyasztjuk, majd rádobjuk a kb. 2 cm-es darabokra vágott porcsint (levelet és szárat is belevágva). 2-3 percig fedő alatt hevítjük, hogy egy kicsit összeessen. Kivajazott tűzálló tálba beletesszük a hagymás porcsin felét, megszórjuk a morzsolt kecskesajttal, rákanalazzuk a maradék hagymás porcsint, és a tetejét megszórjuk reszelt trappista sajttal. Sütőben 170°C-on addig sütjük, míg a sajt teteje kicsit megbarnul. A sütőből kivéve hagyjuk hűlni egy kicsit. Ha a kecskesajt sós (mint amilyent mi vettünk), akkor nem kell sózni az ételt!
Elolvashatod a régebbi bejegyzéseket is! korábbi oldalak kiválasztása: 6 / 29: 1...3456789...29
Javasolt megjelenítő felbontás: minimum 1280 * 720 ("szélesvásznú" kép)
A böngészőben a lapok helyes megjelenéséhez a JAVA-t és az ActivX vezérlőket engedélyezni kell!
Az oldalon megjelenő írások, fotók a szerzők tulajdonát képezik. Azokat kizárólag engedéllyel, változatlan formában és tartalommal, a forrás megjelölésével lehet felhasználni!
Sziasztok! Január végéig - kb hetente változó QTH-ról ZL/HA5OJ hívójellel vagyok hallható. Magyar idő szerint reggel 6-7 órától 12-13 óráig, valamint este 8-9 óra között. Időeltolódás +12 óra az én javamra! 7-50MHz között 100W és vertical.
Lesz hívójel is (addig pedig a CEPT: YU/HA5OJ). Már nyomozgatok a neten, hogy a belgrádi klubok közül van-e, ahol magyarul (is) beszél valaki...... eddig sikertelenül, bár több klubot találtam. (azt gondoltam, Nándorfehérváron még vannak magyarok )
Hali Ed! Eddig összesen 2 hetet voltunk Belgrádban (decemberben), majd otthon karácsony, újév, itteni karácsony. Tegnap előtt jöttünk vissza. Most már van internet is. Az antenna helye megvan a tetőn, rövidesen felkerül. A rádió addig a sarokban pihen