Magyarország - Macaristan - Мађарска

Navigáció
Főoldal
Törökország
Főzőcske
Rádióamatőr
Geocaching
Bütykölős
Fotó galéria
Videó galéria
Fórumok
Letöltések
Linkgyűjtemény
Hír kategóriák
Kapcsolatfelvétel
Vendégkönyv
Keresés
Világóra
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
____________________________
Regisztráció és bejelentkezés után az alábbi többlet funkciók érhetőek el:

- ÜZENŐFAL: írhatsz az üzenőfalra
- FÓRUM: írhatsz a változatos témájú fórumokon
- CHAT: chat-elhetsz a bejelentkezett tagokkal
- HOZZÁSZÓLÁS: megjegyzést írhatsz a cikkekhez, hírekhez
- HÍRLEVÉL: ha feliratkozol, az új tartalmakról automatikus értesítést kapsz az e-mail címedre. Max. napi 1 levél!

Az automatikus regisztrálást - a megszaporodott spammerek miatt - felfüggesztettem! Ha regisztrálni szeretnél, írj egy levelet a kapcsolatfelvétel menüpontban a felhasználó neved, és e-mail címed megjelölésével.
Hírlevél
Ha fel szeretnél írtakozni előbb regisztrálj az oldalon.
Legújabb cikkek
07. Nőnapi tél - A...
08. gözleme - videó
06. Parkok, múzeum...
05. Ulus, óvárosi ...
02. Bosszantó, hog...
Fórumtémák
Legújabb témák
Törökország
TA0 - IOTA AS-154 - ...
Tisztességes munka m...
"török-magyarok" gye...
BURABU 2011 fejtörő
Legnépszerűbb témák
Nincs létrehozva fórumtéma
____________________________

Legújabb hozzászólások megjelenítése ____________________________

Az oldal látogatói:
Látogatók száma
Google PageRank
infó Rólad
IP

A weblaphoz a tárhelyet a VIACOM kft biztosítja
__________________________
A pontos idő Törökországban :
from hungarian language translate to:

törökországi élményeinket a TÖRÖKORSZÁG menü alatt olvashatod .

Örömmel olvasnánk a VENDÉGKÖNYV-ben a honlappal kapcsolatos véleményed, javaslatod.
Magyar TV műsorok vétele külföldön
ha5oj - szeptember 12 2013 18:22:30
Ankara news

Magyar TV műsorok vétele Törökországban

- és úgy általában külföldön -

 

Hírek képei: sat.jpgNéhány hete Pisti Istanbulból küldött egy mailt, melyben kérdezte, jól emlékszik-e, hogy amikor ideköltöztünk Törökországba, az első írásaim egyike arról szólt, hogy sikerült megcsípni a magyar TV műsorokat. Mivel elég sok magyar él Törökországban - na meg egyéb más külföldi országokban is - így valószínűleg többeket érdekel a lehetőség.  

Hírek képei: sat.jpg
Megpróbálom röviden összefoglalni a tudnivalókat, némi rajzos segédlettel, hogy könnyebb legyen a lehetőségek felderítése. Úgy 20-30 éve még örültünk, ha sikerült középhullámon a Kossuth-ot behangolni a táskarádión a bolgár tengerparton, és nyaralás közben is hallottunk otthonról híreket, no meg a "Szabó családot". Manapság a műholdak világában már azt hihetjük, hogy korlátlanok a lehetőségek, bármerre is telepedünk le hosszabb időre, az égből jön a magyar TV műsor is. Az igaz, hogy a satelit TV-t mindenhol lehet fogni, akár a tengerparti sátor mellett is, de arról azért sokan megfeledkeznek, hogy a műholdaknak is van egy adott ellátási területük, azon kívül már nincs használható jel, illetve a zóna széle felé már rohamosan növekszik a vételhez szükséges parabola antenna mérete is:

sat_db_cm.jpg

Azok a műholdak, melyeken a magyar műsorok foghatóak, Európát terítik be. Ennek egyik oka, hogy a műsor szolgáltató általában egy adott területre (országra, kontinensre) veszi meg a műsorok közvetítési jogát (fizeti ki a jogdíjat). A szabadon fogható (kódolatlan, free-to-air) műsorok esetében a műhold besugárzási területére kell fizetniük, míg kódolt sugárzás esetén választhat, hogy egy szűkebb területen értékesíti csak az előfizetői kártyát. Magyar műsorok esetében a szabadon fogható kategóriába tartozik az M2, Duna TV, Duna World, és az M1 magyar gyártású műsorai. A többi magyar műsor sajnos mind kódolt, azokhoz előfizetés szükséges. Szerencsére a rádióhullámok csak fizikát tanultak, a földrajz óráról hiányoztak, ezért nem ismerik az országhatárokat. Így egy előfizetői kártya segítségével a műhold teljes vételi területén lehet fogni az adásokat. Egyetlen bökkenő, hogy az előfizetéshez Magyarországon lakcímmel rendelkező előfizető szükséges. Ez azért nem olyan nagy probléma, hiszen (még) nem költözött ki az egész ország, meg lehet beszélni az otthon maradottakkal, hogy valaki fizessen elő, majd véletlenül felejtse nálunk a kódkártyát. A számlát pedig lehet fizetni külhonból is, az internet-banking-nak hála. Jelenleg négy olyan szolgáltatóról tudok, akiknél ilyen előfizetés vásárolható. A szerződés kötéskor célszerű csak az előfizetői kódkártyát kérni, a többit pedig az adott országban beszerezni. Mi is ez a többi? Kell egy megfelelő méretű parabola antenna, a vevőfejjel. Ennek a szükséges méretét a fenti táblázatból lehet meghatározni, a lenti "lábnyom" térképek segítségével. Ezen kívül szükséges még egy kódkártya fogadására alkalmas digitális (MPEG4) beltéri egység (sat receiver, set top box), a kódolásnak megfelelő dekóder modullal, vagy beépített szoftveres dekóderrel. Ez a dekóder az UPC és a DigiTV esetében NAGRAVISION3, a T-Home és a HelloHD esetében pedig CONAX rendszerű kell hogy legyen. A kültéri egység (parabola antenna) telepítése némi barkácsoló gyakorlattal, és egy olcsó műszerecske segítségével házilagosan is megoldható, de a helyi antenna szerelők sem kérnek sokat érte. A telepítési hely, és az antenna közelítő becélzásában nagyon sokat segít a DISHPOINTER nevű web oldal, ahol a google maps műholdas térkép segít kiválasztani földi támpontokat (azért ne a sarkon, tilosban parkoló piros Ferrarit válasszuk iránynak, hátha a fénykép készítése óta arrébb gurult....inkább Mari nénit a kispadon):

Hírek képei: satpointer.jpg

Természetesen egy-egy műholdon nem csak magyar műsor van, számos egyéb nyelvterület műsorához is hozzájuthatunk ilyen módon. Megjegyezném, hogy aki esetleg török műsorokra kíváncsi, próbálkozzon a TÜRKSAT 42° E műholddal, mely szinte egész európában kiváló minőségben fogható, és közel 200 (igen, kétszáz!) kódolatlan török csatornát lehet nézni a közvetítésével.

A műholdakon található műsorokról a LYNGSAT weboldalon lehet tájékozódni. A magyar műsorok szempontjából érdekes műholdak "lábnyom" térképét alább, a RÉSZLETEK-re kattintva nézhetitek meg, a hozzá tartozó egyéb hasznos információkkal együtt. Amennyiben további kérdésetek van, ne kíméljetek!


Részletek
Navigare necesse est
ha5oj - augusztus 27 2013 08:54:58
HAM - rádióamatőr (sonkarádió)

Navigare necesse est! Hajózni márpedig szükséges!

.....mondotta vala Pompeius hajósainak, amikor viharban kellett gabonát szállítaniuk Szicíliából Rómába.....

De csak azért, mert akkor még nem fedezte fel Herz a rádióhullámokat, nem találta fel Marconi (...vagy Popov?) a rádiót, és nem alkotta meg Morse a róla elnevezett morze kódokat. Mert ha ezen események után tör ki az a vihar, akkor bizonyára azt mondja, hogy "radiophonicum necesse est" úgy is mint "rádiózni márpedig szükséges"  MeglepettKirály  Vagyis rádión átszólt volna a rómaiaknak, hogy mit csináljanak a gabonájukkal Kacsintás , ők inkább csapra vernek egy rumos hordót, amíg a vihar tombol.

ta4_1.jpgA tenger ugyanaz, mint Pompeius esetében, az Akdeniz, azaz a Földközi tenger, igaz pöttyenetnyit keletebbre, a török partoknál. A lényeges különbség, hogy szerencsére viharnak nyoma sincs..... sőt igen kellemes rekkenő hőség vesz körül. Szintén nem megvetendő, hogy gabonát sem kell szállítani, csupán a nyári szabadság alatti pihenővel elütni a napot. Időnként komoly gondot okoz, hogy eldöntsük, melyik strandra menjünk lubickolni, ugyanis egyik jobb, mint a másik (talán ezért gyakrabban járunk az egyikre). Ha egy kis hidegségre vágyunk, felmegyünk itt a tengerparton valamelyik 1500-2000 méter magas hegyre hűsölni, és onnan nézzük a tengerben éppen megfőni készülő fürdőzőket.

Viszont a bőségesen jelen levő látható tartományú, valamint nem látható, de érezhető infravörös és ultra viola fény-sugárzásról (nomeg a hegytetőkön látható antenna tornyokról) mi más jutna eszünkbe, mint hogy tulajdonképpen a fény is elektromágneses sugárzás...... akárcsak a rádióhullámok. És akkor már helyben is vagyunk! Pompeius után szabadon: RADIOPHONICUM NECESSE EST!

ta4_2.jpgBizony néhány hét után már jelentkeznek a rádiózás elvonási tünetei, így hát előkerül a csomagtartóból a rádió, tápegység, antenna tuner..... és a "pecabot szerű antenna". A tárgyaknak jellemző tulajdonsága, hogy előbb-utóbb minden megtalálja a maga helyét. Most is így történt, rövid keresgélés után a rádió meglelte az egyetlen szabad asztalsarkot, és az antenna is megtalálta az ideális erkély korlátot. Ez utóbbinál a sugárzási optimalizáláson túl szempont volt az is, hogy a szomszédoknak a lehető legkevésbé kerüljön a szeme elé, a felesleges kérdéseket megelőzendő.

ta4_3.jpgMár az első próbák sikeresek voltak, az Ede (HA5BWW) és Pali (HA7HQ) féle automata antenna tuner tökéletesen le tudta illeszteni másodpercek alatt a pecabotot, a 80méter kivételével az összes amatőrsávon. És amiért az egész készült, a hívásokra, CQ-kra is azonnal jöttek a válaszok, 599-cel!

Sajnos már mindjárt vége, de addig is: CQ CQ CQ DE TA4/TB2ZHI +K

(délután akkora zoo volt 14MHz-en, amikor elkezdtem CQ-zni, mintha valami ritka DX csemege lenne a hívójel.... majd 2 óra hosszat élveztem a nyüzsit)

BURABU 2013
ha5oj - június 07 2013 09:41:27
HAM - rádióamatőr (sonkarádió)

Hírek képei: marabujobb.gifHírek képei: marabubal.gifBURABU 2013

június 14-15

A rendezvény programja itt olvasható

A híresztelésekkel ellentétben, A BURABU NEM MARAD EL az árvíz miatt, a helyszín nem ártéren van!


WIZZ AIR - Istanbul
ha5oj - június 07 2013 08:22:58
Ankara news

WizzAir ismét Törökországban!

Hírek képei: wizzair.jpg

Jó hír! A WizzAir augusztus 2.-tól ismét repül Isztambulba!

Első lépésben heti 4 járatot indítanak, hétfő, szerda, péntek és vasárnapi időpontokban, de a tervek szerint 2014 márciusától már minden nap lesz járat. A gépek Isztambulba, a Sabiha Gökçen repülőtérre érkeznek. Ez azért is jó, mert ezt a repteret (is) használja a két török fapados légitársaság, a Pegasus Airlines (FlyPGS), és az AnadoluJet. Ilyen módon egy átszállással bármely török repülőtérre egyszerűen el lehet jutni Budapestről, a Ferihegyi repülőtérről!

Jön a nyár, érdemes figyelni az akciós repülőjegyeket!

Hírek Isztambulból
ha5oj - június 01 2013 22:17:50
Ankara news

Hírek Isztambulból, és Ankarából!

Ahogy látjuk, a magyar híradások is beszámoltak róla, hogy Isztambulban valami mozgolódás folyik.

Június 1.

Itt Ankarában (legalábbis ahol lakunk) egyelőre csak annyit tapasztalunk, hogy a főúton folyamatosan dudálva, és az elakadásjelzőt villogtatva mennek az autók....nem többen, mint ilyenkor szoktak. Amit az eseményekről tudok, azt TéDé blogjából olvastam. Ő Isztambulban lakik, tehát az ablakon kinézve tud friss hírekkel szolgálni. Aki el szeretné olvasni, kattintson a következő linkekre:

Őrület Isztambulban, összecsapások, könnygáz, vér 1.

Őrület Isztambulban, összecsapások, könnygáz, vér 2.

Őrület Isztambulban, összecsapások, könnygáz, vér 3.

Folytatás, június 2.

Ma egy egész napos hegymászásra (2499m!) mentünk egy kisebb túrista csoporttal. A találkozó reggel 7-kor volt Kızılay-ban, ( ami Ankara belvárosa ) a városi-busz végállomáson. Amikor kiszálltunk a dolmuş-ból (iránytaxi), még lehetett érezni az este bevetett könnygáz torokcsípő, könnyeztető hatását - hiszen ez a városrész egy gödör, nehezen szellőzik ki! Képzelem mi lehetett este, amikor használták! A buszmegállók szétverve, az aszfalton hatalmas fekete égésnyomok voltak.

Buszunk este 11 körül érkezett vissza Ankarába. Kızılay-ba nem tudott bemenni, mert minden út le volt zárva. Szerintem jobb is, hogy nem ott rakott ki minket, nem biztos, hogy jól éreztük volna magunkat a tüntetők és a vízágyúk között, könnygázt szipákolva. Mivel dolmuş-t nem tudtunk fogni a mi irányunkba, így kénytelenek voltunk taksi-val hazajönni. A megszokott útvonal helyett fél Ankarát kerülgette, mindenfelé le voltak zárva az utak, a rendőrök készenlétbe álltak, és gyülekeztek a tüntetők - a taxis szerint este 9 órától. Vidám alakokat láttunk, idősebbek, fiatalok vegyesen, török zászlókkal és lábosokkal-kanalakkal "felfegyverkezve" - ez utóbbi a hangszer a tapsolás mellett a tüntetésen. Egyetlen kellemetlen élményünk volt, amikor a taxi felkanyarodott a Hoşdere caddesi-re, valaki megdobta valamivel a kocsit - nem mi voltunk a célpont, csak minket talált el. Semmi különösebb nem történt, a puffanáson kívül csak az ajtóvédő gumicsík egy részén engedett el a ragasztás. Az egész úton mindenfelé a zászlós és lábosos felvonulókkal találkoztunk, a 10 év körüli gyerektől (a szüleivel ment), a 60 év körüli nagymamáig mindenki előfordult.

Itthon már ismét csendes a mi utcánk, csak a főútról szivárog fel némi autó tülkölés, és "fazék zene".

Az Isztambuli hírek mai folytatása TéDé blogjából: Őrület Isztambulban, összecsapások, könnygáz, vér 4.

Folytatás, június 3.

A hírek szerint - bár elég szűkszavúak továbbra is - Kızılay-ban az elmúlt éjszaka sem unatkoztak, folytatódtak a tüntetések (mondjuk erre következtetni lehetett az esti lezárásokból, amit még tegnap írtam)

Az angolul tudóknak egy kis olvasnivaló a Hürriyet Daily News internetes újságból, valamint a Hürriyet TV internetes TV csatornán is lehet böngészni, az élő adás és az archivum műsorában (A TV török nyelvű, de a képek magukért beszélnek. A filmek nagyon rövid reklámmal indulnak!)

TéDé olyan szépen összefoglalja, hogy nincs mit hozzátenni, olvassátok itt:

június 03. Őrület Isztambulban, összecsapások, könnygáz, vér 5.

június 04. Őrület Isztambulban, összecsapások, könnygáz, vér 6.

június 05. Őrület isztambulban, összecsapások, könnygáz, vér 7.

június 06. Őrület isztambulban, összecsapások, könnygáz, vér 8.

A fenti cikkből kiemelnék egy rövid bekezdést:
A tüntetés első napjai óta az emberek ételt és italt hordanak ki a térre a tüntetés résztvevőinek, számos fénykép keringett arról, hogy ki egy doboz baklavát, ki egy tepsi böreket vitt ki és osztotta szét az éhes demonstrálók között. Az ország legnagyobb online ételrendelést lebonyolító hálózatához, a Yemeksepetihez is több ezer olyan rendelés futott be, amelyet a Gezi Park környékére kértek kiszállítani és ott valahová lehelyezni. Nem csak ilyen jellegű hozzájárulás érkezett, a napokban 15 könyvkiadó fogott össze, hogy a Gezi Parkban kialakítsanak egy kis könyvtárat az ott várakozók részére. Úgy gondolják, hogy “a könyv az ellenállás alapja”.

Valamint egy másik link, egy képriport az elmúlt napokról, országszerte: Taksim Gezi parkı (azért, hogy ne csak az egyoldalú média tájékoztatást lássátok)

június 07. Őrület isztambulban, összecsapások, könnygáz, vér 9.

június 09. Őrület Isztambulban – még mindig nincsen vége

június 11. Az események egy török szemével nézve

június 16. Őrület Isztambulban: Újabb heves összecsapások

Ha lesz újabb hír, itt folytatom!

Nyaralj Te is Törökországban!
ha5oj - május 29 2013 23:48:00
Nyaralás, üdülés Törökországban

Nyaralás Törökországban

Május végét írunk, közeleg a nyár (illetve itt nálunk már be is köszöntött). Lassan itt az ideje elgondolkodni azon, hogy a hosszú téli hónapokban összegyűjtött aprópénzt merrefelé érdemes nyaralásra váltani. Nagyon sok szép és kellemes hely van a Földgolyóbison, ahova érdemes elmenni, és eltölteni a nyári szabadságot. Ezen helyek egyike lehet például Törökország is! Talán sokak számára ismeretlen vidék, csak a mesebeli kelet rémlik fel a korai ifjúsági irodalomból, ahol duci tarka ruhás, turbános emberek, vagy hosszú bugyogó-nadrágos, de lengén öltözött hastáncosnők vannak mindenfelé.... esetleg a TV-ből valamilyen film(sorozat) révén. A török embereket is csak az Egri csillagokból ismerik, mint Jumurdzsákot (Yumurcak) - bár már otthon is egyre több török étteremmel lehet találkozni, ahol török a személyzet. A médiákban is a "gonosz muszlim"-ként vannak beállítva..... No ezeket a tévképeket gyorsan el kell felejteni, ezeknek a fele sem igaz....sőt!

Egy tipikus török starnd.A magyar utazási irodák kínálatát végigböngészve rengeteg török úticél található, de ezek mindegyike vagy Isztambuli (İstanbul) városnézés, vagy Antalya néhány kilométeres körzetében "all inklusive" tengerparti luxus nyaralás. Van akinek "bejön" az, ha a repülőgépről leteszik a tengerpartra, ahol ehet, ihat amennyi belefér, majd két hét múlva ugyanott rátalálnak, felteszik a repülőre (15 kilóval nehezebben). De gondolom az idegen országban nyaralni vágyók nagy része nem ilyen. Ha már utazott 2000 km-t, akkor szeretne körbenézni, megismerni az országot, vagy legalábbis egy kis részét. Esetleg nem luxusszállóban, hanem szerényebb, de azért kiváló felszereltségű, és nagyon szép kivitelű apartmanokban szállna meg, ahonnan lehet kirándulni, becserkészni a környéket. Az magyar utazási irodák kínálata sajnos nem nekik készült!

Az elkövetkező szösszeneteinkkel az utóbbiak részére szeretnénk segítséget nyújtani. Igyekszünk bemutatni Törökországot egy "másik szemmel", tippeket adva, hogy hol érdemes szállást keresni, merre lehet az adott helyekről akár egyénileg, akár szervezetten egynapos kirándulásokat tenni.

Ilyent sokat láthatunk majd: camii (dzámi)A címlapon (itt) megjelenő írások - esetleg kibővített változatban - a felső menüsor TÖRÖKORSZÁG gombja alól is elérhetőek lesznek, néhány napos késéssel, de tematikusan "ráncba szedve". Igyekszünk minden lehetséges kérdésre választ adni, de ha esetleg valami kimarad, nyugodtan kérdezzetek akár az adott cikk kommentjében, akár a FÓRUMOK-on.

A tematikát tekintve az utazási lehetőségekkel, a hozzá szükséges tudnivalókkal kezdjük az ismertetőt. Utána a szállás lehetőségek, majd a kirándulások következnek. Először a nyaralási szempontból kiemelt jelentőségű Földközi tengeri régiót mutatjuk be, majd utána természetesen az ország többi részére is kitérünk. Lesz egy rövid, de hasznos "nyelvlecke" (na jó, inkább csak az utazás, nyaralás közben szükséges szavak, mondatok), mert a török ember nagyon boldog, ha a saját nyelvén hall néhány szót az idegenektől. A leírásban a hely neveket törökül fogom megadni, zárójelben az esetleges magyar megfelelőjével, hogy mindenki szokja a látványt (tehát pont fordítva, mint ennek az írásnak az elején)! Lesz szó a gasztronómiáról is, illetve hogy mi az, amit semmiképpen nem szabad kihagyni, ha már valaki erre jár. A szállás kereséséhez fogunk adni kereső honlap címeket, illetve amerre már jártunk, és meg voltunk elégedve, azoknak a szálláshelyeknek az elérhetőségét megtaláljátok majd a LINKGYŰJTEMÉNY szálláshelyek rovatában.

És végül egy kis fényképes ízelítő, hogy mik is vannak itt a tengerparton kívül. Katt alul (vagy itt) a RÉSZLETEK-re!

Reméljük sikerül sok hasznos információt adnunk egy első török nyaraláshoz..... aztán a többi már jön magától. Hatalmas ország, rengeteg látnivalóval, ide érdemes visszatérni!

Ha valamit kifelejtenénk, kérdezzetek bátran!Részletek
mesir macunu - egy újabb csodaszer
ha5oj - május 14 2013 17:44:09
Törökországi élményeink

Mesir macunu - egy újabb török csodaszer!

Kalandozásunk során az egyik buszos pihenő helyen - ami természetesen kebab és ajándék árus is egyúttal - megakadt a szemünk egy ismeretlen dobozkán. 

Hírek képei: mesirmacunu2.jpgA rajta levő képen egy turbános-szakállas muki egy nagy kondér tartalmát kavarja, mint Piszkos Fred. Alatta a felirat talulsága szerint: "7'den 70'e şifa ve güç verir", vagyis "7-től 70-ig gyógyulást és erőt ad". Nosza, ezt ki kell próbálni, bármi is lakozik a dobozkában! Velünk is jött egy példány belőle.

Hírek képei: mesirmacunu1.jpgAztán itthon utána néztünk a neten, hogy mi is ez a csodaszer, ime a történet:

1522-ben Yavuz Selim szultán felesége, Ayşe Hafsa szultán(a) - aki mellesleg Kanuni Süleyman szultán anyja is volt egyúttal - megbetegedett, ezért megbízta Merkez efendi-t, hogy készítsen gyógyszert (az nem derül ki, hogy mi ellen). Merkez efendi 41 féle fűszerből, gyógynövényből olyan tökéletes gyógyszert kotyvasztott, ami minden földi nyavalya ellen kitűnő..... (a rossznyelvek szerint a szultán is megkóstolta, és a szultánné még jobban meg volt elégedve ezekután a férje teljesítményével - lehet, hogy háremet is kellett bővíteni??) Ayşe szultánné ráadásul olyan jóságos volt, hogy megparancsolta, a csodaszerből szórjanak a nép közé a Sultan Camii erkélyéről, hogy mindenki egészséges legyen (és több adót tudjon befizetni).

Gyanús, hogy mindez 4 évvel a Mohácsi Vész előtt történt..... lehet, hogy Nagy Szuleyman szultán (Kanuni Süleyman sultan) is hozott magával, és csak ezért tudott nyerni Mohácsnál?

Azóta rendszeresen megtartják a Manisa Mesir Macunu festivalı-t március 21. környékén, amikor is cukorka formájában szórják a camii erkélyéről a nép közé a mesir macunu-t Manisa tartományban (Izmir környékén).

Hírek képei: mesirmacunu3.jpgMindenesetre az összetevők a doboz szerint következők (sajnos a pontos receptet nem találtam meg, lehet kísérletezni):

szegfüszeg, szegfübors, gyömbér, galanya (???), fekete bors, koriander, galanga gyökér, kebabiye (ez is valami bors fajta), kókusz, ánizs, mustármag, mesteki gyanta, fenyőgyanta, sáfrány, narancs, gyümölcs héj, fahéj, mustármag, hıyarşenber (???), édesgyökér méz, halile (???), çörekotu (ez egy apró fekete mag, amit előszeretettel használnak a törökök), kardamom, vanilia, zulumba (???), édeskömény, római kömény, mirsafi (???), darifültül (???), şamlışaşlı (???), kókusz virág, mai-leziz (???), tiryak (???), kurkuma, iksir (bájital??), citromsav, méz, cukor (ez 38, tehát van még + 3 titkos összetevő)

 

Hajrá, lehet próbálkozni (vagy megvenni készen).....nagyon finom! A kérdőjeles összetevőket nem sikerült megfejteni, ha valaki tudja mi az, írja meg, lécccci-lécccci !

Javasolt megjelenítő felbontás: minimum 1280 * 720 ("szélesvásznú" kép)
A böngészőben a lapok helyes megjelenéséhez a JAVA-t és az ActivX vezérlőket engedélyezni kell!
Az oldalon megjelenő írások, fotók a szerzők tulajdonát képezik. Azokat kizárólag engedéllyel, változatlan formában és tartalommal, a forrás megjelölésével lehet felhasználni!

Serbija - Србија - Szerbia

Türkiye - Törökország


Űr időjárás - Space weather


Hullámterjedési előrejelzés by: HA8KUC

HAM RADIO

    DXcluster     ReversBeacon

hallgasd a rádióamatőröket WEB-en: websdr.hu

Solar-Terrestial data

MASAT-1 a magyar műholdEurópai repülőjáratok online térképe

Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

ha5oj 
27/07/2016 00:08
Sziasztok! július 24-től augusztus 5-ig ZA/HA5OJ hívójellel vagyok hallható az esti órákban, CW üzemmódban a 7MHz feletti sávokban!

ha5oj 
11/04/2016 17:19
Hi Ed! Én is köszönöm, örültem, hogy sikerült! 5AUC-t sajnos csak egyszer hallottam, nem az övé volt a freki....pedig jól szólt

11/04/2016 16:02
Kösz a HSK qso-t!

22/01/2016 15:13
Köszönöm.

ha5oj 
21/01/2016 21:04
Ed, még folyik az értékelés, rövidesen meglesznek az előzetes eredmények!

19/01/2016 06:24
Még nincsenek előzetes eredmények a honlapon. Ha megvan, küldd el a címemre.

ha5oj 
18/01/2016 22:29
Az értékelésben veszek részt...... utóellenőrzök. Na meg a weblapra teszem fel az elfogadott anyagot.

18/01/2016 09:44
Te csinálod az RHBP-t?

ha5oj 
12/01/2016 10:35
Lesz hívójel is (addig pedig a CEPT: YU/HA5OJ). Már nyomozgatok a neten, hogy a belgrádi klubok közül van-e, ahol magyarul (is) beszél valaki...... eddig sikertelenül, bár több klubot találtam. (azt gondoltam, Nándorfehérváron még vannak magyarok dühös )

ha5oj 
12/01/2016 10:32
Hali Ed! Eddig összesen 2 hetet voltunk Belgrádban (decemberben), majd otthon karácsony, újév, itteni karácsony. Tegnap előtt jöttünk vissza. Most már van internet is. Az antenna helye megvan a tetőn, rövidesen felkerül. A rádió addig a sarokban pihen Smile

10/01/2016 07:15
YU1CA, Belgrád. Van ott is élet.....

09/01/2016 19:55
Lesz hívójeled is? A rádiód megvan még? röhög

ha5oj 
04/01/2016 10:13
Átköltöztünk Belgrádba, de Törökország a szívünköz nőtt (eddig is ott volt a török zászló a macedónnal) taps

04/01/2016 01:58
Akkor most honnan is????

30/10/2015 09:12
Igen, a HG7ITU-val dolgozom ebben a hónapban. Jövő hónap jó lesz. Egyébként meglepően jók voltak a jeleid!

Mi nem bagózunk....
....ugye te sem?
Nemdohányzó honlap - www.dohányzás.hu