Magyarország - Macaristan - Мађарска

Navigáció
Főoldal
Törökország
Főzőcske
Rádióamatőr
Geocaching
Bütykölős
Fotó galéria
Videó galéria
Fórumok
Letöltések
Linkgyűjtemény
Hír kategóriák
Kapcsolatfelvétel
Vendégkönyv
Keresés
Világóra
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
____________________________
Regisztráció és bejelentkezés után az alábbi többlet funkciók érhetőek el:

- ÜZENŐFAL: írhatsz az üzenőfalra
- FÓRUM: írhatsz a változatos témájú fórumokon
- CHAT: chat-elhetsz a bejelentkezett tagokkal
- HOZZÁSZÓLÁS: megjegyzést írhatsz a cikkekhez, hírekhez
- HÍRLEVÉL: ha feliratkozol, az új tartalmakról automatikus értesítést kapsz az e-mail címedre. Max. napi 1 levél!

Az automatikus regisztrálást - a megszaporodott spammerek miatt - felfüggesztettem! Ha regisztrálni szeretnél, írj egy levelet a kapcsolatfelvétel menüpontban a felhasználó neved, és e-mail címed megjelölésével.
Hírlevél
Ha fel szeretnél írtakozni előbb regisztrálj az oldalon.
Legújabb cikkek
07. Nőnapi tél - A...
08. gözleme - videó
06. Parkok, múzeum...
05. Ulus, óvárosi ...
02. Bosszantó, hog...
Fórumtémák
Legújabb témák
Törökország
TA0 - IOTA AS-154 - ...
Tisztességes munka m...
"török-magyarok" gye...
BURABU 2011 fejtörő
Legnépszerűbb témák
Nincs létrehozva fórumtéma
____________________________

Legújabb hozzászólások megjelenítése ____________________________

Az oldal látogatói:
Látogatók száma
Google PageRank
infó Rólad
IP

A weblaphoz a tárhelyet a VIACOM kft biztosítja
__________________________
from hungarian language translate to:

törökországi élményeinket a TÖRÖKORSZÁG menü alatt olvashatod .

Örömmel olvasnánk a VENDÉGKÖNYV-ben a honlappal kapcsolatos véleményed, javaslatod.
Kellemes Karácsonyt
ha5oj - december 24 2014 15:08:27

Hírek képei: csengo1.gif

Hírek képei: karacsonyfa.gif

 

 

 

 

 

minden kedves olvasónknak

kellemes Karácsonyi Ünnepeket kívánunk

Size Mutlu Noeller

merry Christmas

Hírek képei: szanko.gif

ON/HA5OJ
ha5oj - július 17 2014 00:24:37
HAM - rádióamatőr (sonkarádió)

CQ CQ de ON/HA5OJ

Hírek képei: on_ha5oj_1.jpgMint azt az új kitelepülő antenna leírásánál jeleztem, a főpróba a nyaralás alatt "viteleződik ki" Láb a szájban

Ennek is eljött az ideje, Ankarában bepakolódott egy kézipoggyászba a rádió, minden lényeges tartozékával. A kis táska laptopostul nyomott 8,8kg-ot, így a szőrös szívű reptérieknél sem akadhatott fenn. Az antenna és a koax kábel a feladott bőröndbe került. Az azért picit meglepett, hogy mindkét reptéren csupán az el-key mechanika vasbugája keltette fel az éber csomag vizsgáló személyzet érdeklődését, csupán azt vizsgálták meg tüzetesen. Nem is értem miért, hiszen csak egy korong alakú vastömb, aminek valami érdekes van a tetején, és egy drót jön ki belőle..... Király

Hírek képei: on_ha5oj_2.jpgÚtvonal: Ankara - Istanbul - Bruksel .....legalábbis a török nyelvű repjegy foglalási oldal szerint, egyébként Brussel, Bruxelles Brüsszel .....kinek hogyan tetszik. Akár a repülő ablakából is kereshettem volna helyet, hogy hova állítsam majd a pecabotot ...... de első QTH-nk nem a belga főváros lesz, egy kicsit délebbre megyünk. Még szerencse, hiszen másnapra így is dermesztő hideg, és egész napos eső következett..... és maradt egy egész hétig. Képzelem mi lehetett "fenn északon".

Hírek képei: on_ha5oj_3.jpgEgy hét csúszással azért kikerült az antenna a kertbe, egy masszív fa asztal lábához rögzítve, a már jól bevált lefolyócsővel. Gyors SWR mérés sávonként, az eredmény változatlan az ankarai mérésekhez képest. A hangolót is beiktatva 80 és 40 méteren is szuperál. Szerencsére (vagy pechemre?) éppen javában ment az IARU VB, így nagy nyüzsi volt minden sávon. Vétel oldalon dübörögtek az állomások. A versenybe azért nem szálltam be, majd ha vége, megnézzük, hogyan hallanak engem.

Hírek képei: on_ha5oj_4.jpgAz ebédlő asztal szerencsére elég nagynak bizonyult, a sarokban elfért minden kütyü.

Az elmúlt napok tapasztalata alapján az állomások jól szólnak, és a 100W teljesítményre legrosszabb esetben is harmadik hívásra válaszoltak. (az a 3 db gyertya, nem olyan "gyertya" a rádió mögött Nevetés )

Ha valaki esetleg élőben szeretné meghallgatni, esténként kb. 21-24 óra között leszek hallható (napkozben nyaralunk). Hívójel még másfél hétig: ON/HA5OJ, majd utána 1 hétig PA/HA5OJ. Freki 3.5MHz - 50MHz, ahol éppen megy a sáv.

73!  Pisti

Hordozható rövidhullámú antenna 10-50MHz
ha5oj - június 27 2014 11:03:19
HAM - rádióamatőr (sonkarádió)

Hordozható (/P) rövidhullámú antenna a 10-50MHz-es rádióamatőr sávokra


Hírek képei: antenna1.jpgA múlt év végén lecseréltem a rádióimat egy kis méretű - és ezáltal könnyen hordozható - IC706MK II G típusra. Így szinte minden akadály elhárult, hogy bármerre megyek, tudjam vinni magammal (akár SOTA kirándulásra is). Egy "fájó" pont volt még, az antenna. A gyári vertikákok szétszedve is nagyon hosszúak, és aránylag nehezek. A régi "pecabot" antennának is az a baja, hogy nem fér el a bőröndben. Erre a bosszantó apróságra kellett megoldást keresni. A pecabot alapú antenna erre a célra tökéletesen bevált ..... csak a méret hosszú ..... összetolva 110cm. Keresgéltem hát a neten, és találtam rövidebbet, de nagy részük szénszálas kivitel, ami pecázni kiváló, de antennához használhatatlan.

Hosszas keresgélés után sikerült találnom két típust is, de kiderült, az egyiket már nem gyártják...... maradt tehát egy! Szerencsére ezt a típust a DECATHLON forgalmazza (kizárólagosan), így sok helyen beszerezhető, és az ára is nagyon baráti (3500Ft körül mozog). Anyaga üvegszálas, hossza kinyitva 6 méter, összecsukva 58cm. Ez kell nekünk!


Hírek képei: antenna2.jpg Nézzük hát a receptet!

Felépítését tekintve sávonként hangolt méretű 1/4 λ, 50 MHz-en 3/4 λ hosszú vertikálok, hangolt ellensúlyokkal és közös betáplálással.

Hozzávalók :

1 db CAPERLAN TELEPOCKET S600 pecabot

25 m 2*0.75 szigetelt hangszóró vezeték

1 db amphenol aljzat (4 csavarral rögzíthető fajta)

1 db parabola antenna fejtartó

1 db 5*15 cm-es öntapadó szivacs (széklábra való)

kis darab üvegszálas NYÁK lemez

kábelkötegelő ricni

szigetelő szalag

 

Hírek képei: antenna3.jpgElkészítés, behangolás :

A parabola fejtartóra került rászerelésre az amphenol aljzat egy darabka megnyúzott NYÁK lemez segítségével. Mivel ahány fejtartó annyi féle, erre egyedi ötletek kellenek. A lényeg, hogy szerencsére a fejek mérete szabványos, így az majdnem pontosan passzol a pecabot legvastagabb tagjára. A kihézagolást az öntapadó szivaccsal végeztem.

A hangszóró vezetékek méretre szabása következik. A megadott méretekkel körülbelül a CW sávokban megy az antenna, de természetesen csipkedéssel a fónia szegmensre is behangolható. Mivel a vezetékek 2 erűek, így egy-egy szál két hullámsávot intéz el, egy hosszabb és egy rövidebb vezeték darabbal. A vezetéket a hosszabb méretre szabjuk, majd az egyik eret megrövidítjük. A vezetékek 14-18-21-24-28MHz-en 1/4 hullámhossz, 50MHz-en 3/4 hullámhossz méretűek. 10MHz-re nincs külön sugárzó, összeszerelés és mérés során derült ki, hogy ott is működik. Ha behangolás szükséges, a legrövidebb sugárzóval kezdjük a csipkedést, 2-3mm-enként. Ha kész, célszerű egy csepp szilikon gumival vagy zsugorcsővel a vágási felületeket és a csatlakozó forrasztási felületeit bekenni, az időjárás, eső hatásainak kivédése miatt.

Hírek képei: antenna4.jpgMéretek (CW szegmens):

1. vezeték    14.050MHz      5347mm

                    50.200MHz      4483mm

2. vezeték   18.118MHz       4140mm

                    21.050MHz       3560mm

3. vezeték   24.940MHz       3003mm

                    28.100MHz       2673mm

Mindegyik vezetékből 2-2 db-ot készítünk, az egyik a sugárzó, a másik az ellensúly. A 3-3 vezetéket megblankolva összesodorva az amphenol aljzat kötépső ere, illetve egyik rögzítő csavarja mellé forrasztjuk. A sugárzókat a pecabot mellé fogjuk kábelkötegelő vagy szigetelő szalag segítségével, az ellensúlyokat leterítjük.

Hírek képei: antenna5.jpgAz antennát valamilyen módon (pl. karóhoz, csőhöz kötjük, vagy mint a képen a mérés során egy - a korláthoz rögzített - PVC vízvezeték lefolyó csőbe dugjuk. Én az "üzemi körülményeknek" megfelelően, 25m RG58 koax kábellel tápláltam meg, és a rádiónál mértem SWR-t. Mivel ahány kitelepülési hely, annyiféle elhelyezési lehetőség, és ezek mind befolyásolják az antennát, így ha "közel jó" az SWR, nem érdemes nagyon precízen méretre csipkedni. Nekem minden sávon 2.5 alatti állóhullámarány adódott, így nem is foglalkoztam vele tovább, az antenna illesztő (5BWW-7HQ féle ATU-2012) minden sávon 1.1-re leillesztette. A végén kíváncsiságból kipróbáltam az alsóbb sávokat is. Meglepve tapasztaltam, hogy 10.125MHz-en mérve 1.97-es SWR adódott hangoló nélkül. A tuner a 3.5 - 7 - 10.1MHz-es sávokban is megbírkózott a lehangolással.

Összehasonlítva a tetőn (5. emelet) levő DUNAX antennával az 1. emelet erkélykorláthoz ferdén rögzített antennát Ankara - Budapest viszonylatban, vétel oldalon elenyésző különbség, adás oldalon 1.5 S fok különbséget mért HA5BWW Ed (természetesen a magasabban levő DUNAX javára) . Persze a főpróba a nyaralás alatt jön......nemsokára.

 


A kész antenna mechanikai paraméterei összecsukott állapotban:

tömeg koax kábel nélkül:  1.15kg

tömeg 25m koax kábellel: 2.25kg

becsukott hossz:               58 cm

Ez még repülőn szállítva is jó méret Nevetés

Quiz 2014/1
ha5oj - május 02 2014 20:35:07
Fejtörő

Fejtörő 2014/1

Elég régen nem mozgattuk meg az agyatokat.....épp itt az ideje!

Úgy 30-40 évvel ezelőtt május elsejéken szokás volt a kivonulás....felvonulás....vagy mi. Lényeg volt az egészben a sör és a virsli!

Hírek képei: quiz14_1.jpgEz már szerencsére nem divat, így hát a mostani május elsején máshova mentünk. Na de hová? Legyen ez idei első feladványunk! A helyesnek vélt válaszokat szokás szerint a kommentekben várjuk, az első helyes megfejtést beküldő nyer, szokás szerint valami törökös csemegét! Könnyítésként a képekre kattintva nagyobb méretben is meg lehett kukkolni őket.

Hírek képei: quiz14_2.jpgHírek képei: quiz14_3.jpgHírek képei: quiz14_4.jpgHírek képei: quiz14_5.jpg

Kellemes Húsvéti Ünnepeket
ha5oj - április 19 2014 19:29:41
Húsvét

Kellemes Húsvéti Ünnepeket

kívánunk minden kedves olvasónknak!

avagy

Vidám Sonka Ünnepet, és Boldog Nyúlnapot kívánunk!

Hírek képei: husvet2014.jpg

Happy pi day
ha5oj - március 14 2014 18:32:26
hahota

Happy π day !

Március 14

Hírek képei: happy_pi_day.jpg

3.14 (2014)

Nőnap - Kadinlar Günü
ha5oj - március 08 2014 09:43:45
tavasz

Nemzetközi Nőnap!

Dünya Kadınlar Günü!


kadingunu1

 

Minden Kedves Hölgy Olvasónknak Nagyon Boldog Nőnapot Kívánok!


Dünya Kadınlar Gününde Tüm Kadınlarımızın Günü Kutlu Olsun...

 

 


kadingunu

 

 

És hogy lássátok Atatürk sem felejtett el Titeket:

 

 


Javasolt megjelenítő felbontás: minimum 1280 * 720 ("szélesvásznú" kép)
A böngészőben a lapok helyes megjelenéséhez a JAVA-t és az ActivX vezérlőket engedélyezni kell!
Az oldalon megjelenő írások, fotók a szerzők tulajdonát képezik. Azokat kizárólag engedéllyel, változatlan formában és tartalommal, a forrás megjelölésével lehet felhasználni!

Türkiye - Törökország

Current time in Ankara, Turkey

Űr időjárás - Space weather


Hullámterjedési előrejelzés by: HA8KUC

HAM RADIO

    DXcluster     ReversBeacon

hallgasd a rádióamatőröket WEB-en: websdr.hu

Solar-Terrestial data

Európai repülőjáratok online térképe

Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

ha5oj 
08/12/2017 07:37
Sziasztok! Január végéig - kb hetente változó QTH-ról ZL/HA5OJ hívójellel vagyok hallható. Magyar idő szerint reggel 6-7 órától 12-13 óráig, valamint este 8-9 óra között. Időeltolódás +12 óra az én javamra! 7-50MHz között 100W és vertical.

ha5oj 
27/07/2016 00:08
Sziasztok! július 24-től augusztus 5-ig ZA/HA5OJ hívójellel vagyok hallható az esti órákban, CW üzemmódban a 7MHz feletti sávokban!

ha5oj 
11/04/2016 17:19
Hi Ed! Én is köszönöm, örültem, hogy sikerült! 5AUC-t sajnos csak egyszer hallottam, nem az övé volt a freki....pedig jól szólt

11/04/2016 16:02
Kösz a HSK qso-t!

22/01/2016 15:13
Köszönöm.

ha5oj 
21/01/2016 21:04
Ed, még folyik az értékelés, rövidesen meglesznek az előzetes eredmények!

19/01/2016 06:24
Még nincsenek előzetes eredmények a honlapon. Ha megvan, küldd el a címemre.

ha5oj 
18/01/2016 22:29
Az értékelésben veszek részt...... utóellenőrzök. Na meg a weblapra teszem fel az elfogadott anyagot.

18/01/2016 09:44
Te csinálod az RHBP-t?

ha5oj 
12/01/2016 10:35
Lesz hívójel is (addig pedig a CEPT: YU/HA5OJ). Már nyomozgatok a neten, hogy a belgrádi klubok közül van-e, ahol magyarul (is) beszél valaki...... eddig sikertelenül, bár több klubot találtam. (azt gondoltam, Nándorfehérváron még vannak magyarok dühös )

ha5oj 
12/01/2016 10:32
Hali Ed! Eddig összesen 2 hetet voltunk Belgrádban (decemberben), majd otthon karácsony, újév, itteni karácsony. Tegnap előtt jöttünk vissza. Most már van internet is. Az antenna helye megvan a tetőn, rövidesen felkerül. A rádió addig a sarokban pihen Smile

10/01/2016 07:15
YU1CA, Belgrád. Van ott is élet.....

09/01/2016 19:55
Lesz hívójeled is? A rádiód megvan még? röhög

ha5oj 
04/01/2016 10:13
Átköltöztünk Belgrádba, de Törökország a szívünköz nőtt (eddig is ott volt a török zászló a macedónnal) taps

04/01/2016 01:58
Akkor most honnan is????

Mi nem bagózunk....
....ugye te sem?
Nemdohányzó honlap - www.dohányzás.hu