Magyarország - Macaristan - Мађарска

Navigáció
Főoldal
Törökország
Főzőcske
Rádióamatőr
Geocaching
Bütykölős
Fotó galéria
Videó galéria
Fórumok
Letöltések
Linkgyűjtemény
Hír kategóriák
Kapcsolatfelvétel
Vendégkönyv
Keresés
Világóra
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
____________________________
Regisztráció és bejelentkezés után az alábbi többlet funkciók érhetőek el:

- ÜZENŐFAL: írhatsz az üzenőfalra
- FÓRUM: írhatsz a változatos témájú fórumokon
- CHAT: chat-elhetsz a bejelentkezett tagokkal
- HOZZÁSZÓLÁS: megjegyzést írhatsz a cikkekhez, hírekhez
- HÍRLEVÉL: ha feliratkozol, az új tartalmakról automatikus értesítést kapsz az e-mail címedre. Max. napi 1 levél!

Az automatikus regisztrálást - a megszaporodott spammerek miatt - felfüggesztettem! Ha regisztrálni szeretnél, írj egy levelet a kapcsolatfelvétel menüpontban a felhasználó neved, és e-mail címed megjelölésével.
Hírlevél
Ha fel szeretnél írtakozni előbb regisztrálj az oldalon.
Legújabb cikkek
07. Nőnapi tél - A...
08. gözleme - videó
06. Parkok, múzeum...
05. Ulus, óvárosi ...
02. Bosszantó, hog...
Fórumtémák
Legújabb témák
Törökország
TA0 - IOTA AS-154 - ...
Tisztességes munka m...
"török-magyarok" gye...
BURABU 2011 fejtörő
Legnépszerűbb témák
Nincs létrehozva fórumtéma
____________________________

Legújabb hozzászólások megjelenítése ____________________________

Az oldal látogatói:
Látogatók száma
Google PageRank
infó Rólad
IP

A weblaphoz a tárhelyet a VIACOM kft biztosítja
__________________________
from hungarian language translate to:

törökországi élményeinket a TÖRÖKORSZÁG menü alatt olvashatod .

Örömmel olvasnánk a VENDÉGKÖNYV-ben a honlappal kapcsolatos véleményed, javaslatod.
negyed millió
ha5oj - február 25 2013 16:55:41
Ankara news

250 000,  azaz negyed millió

Hírek képei: 250000.jpgSzép kerek szám, de sajnos nem euróban értendő, és nem a következő fejtörő főnyereménye lesz - nem nyertünk a lottón ezen a héten sem. Persze úgy sokkal szebb lenne, de azért az oldal látogatói számának sem rossz!

Először is köszönjük mindenkinek, akik rendszeresen visszatérnek olvasgatni az 1096 éjszaka meséit, törökországi kalandjainkat!

Bő két évvel ezelőtt jöttünk ki Törökországba, és az első helyi nehézségek lekűzdése után, 2011. március 8.-án indult el a honlap, került fel az első írás. Elsősorban azért csináltuk, hogy az otthon maradt szeretteinknek, barátainknak hírt adjunk magunkról, meséljünk az itteni történésekről. Akkor még nem gondoltuk volna, hogy ilyen rövid idő alatt ennyi látogatónk lesz. Azt pedig pláne nem gondoltuk, hogy a családon és barátokon kívül is ilyen sokan olvasgattok minket. Három hónap alatt elértük a 10000 látogatót, 14 hónap alatt a 100000-et, és ma délelőtt, 23 hónap és 20 nap, vagyis szűk két év alatt meglett a 250000. azaz negyed-milliomodik látogató is! Jó, jó, tudom ennek a számnak egy jelentős részébe besegítettek a "kereső motorok" (Google és társai) is, de a szerver statisztika szerint ezek forgalma csupán 7,54% volt.

A látogatók 61 országból jöttek, bár ennek a számnak nagy része valószínűleg véletlen találat lehetett, mivel az oldal csak magyar nyelvű. Igaz a tetején be van építve a google translator is, de avval fordítva nem lehet nagy élvezet olvasgatni. Ezekből az országokból viszont vannak azért visszatérő vendégek is néhány városból. A legforgalmasabb természetesen Magyarország, onnan is Budapest és Pest megye. Ez várható is volt, hiszen legtöbb ismerősünk ott él. A többi országból egy pici statisztika, visszatérő városok szerint: Törökországból: (Ankarán kívül) Istanbul és Antalya. USA: Texas/Dallas és California/MontenView. Szlovákia: Bratislava. Románia: Bihor/Oradea és Hargita/Székelyudvarhely. Németország: Berlin. Szerbia: Vojvodina/NoviSad. És Lengyelország: Wielkoposkie/Poznan. Ez utóbbi kicsit a bögyömben van, ugyanis egy "spam generátor", aki vagy ami naponta 15-20 regisztrációval próbálkozik.....és nem unja meg (ugyanarról az IP címről, tehát Őt csak egy látogatónak számolja naponta a honlap. Amikor beengedtem a regisztrációját, azonnal tele szemetelte viagra reklámmal a kommenteket.)! Ezek voltak a legtöbbször visszatérő olvasók, valószínűleg magyarok. Kíváncsiak  lennénk, hogy a fentiek közül kiket takar az adott város! Ne fogjátok vissza magatokat, regisztráljatok, és írjatok nekünk a cikkek kommentjeiben!

Ennyi bevezető után pedig nézzük, hogy a két év tapasztalata alapján mit fogtok a jövőben találni ezen a honlapon.

Először is, mivel már kezdjük megismerni az országot, nagyon sok helyen jártunk már, szeretnénk mindenkit arra bíztatni, hogy ne féljen Törökországtól, gyertek ide nyaralni, pihenni. A hazai utazási irodák kínálatában kizárólag a Földközi tengeri partvidék, abból is Antalya és szűk környezete szerepel.....no és természetesen Istanbul, mint a "fő török látnivaló". Pedig ez a hatalmas ország nem csak ebből a két városból áll! Aki nem csak arra vágyik, hogy egy "all incusive" tengerparti szállodában két héten keresztül a vízben áztassa magát kebabot falatozva és rakit kortyolgatva, azoknak lesz néhány hasznos tanácsunk!

A TÖRÖKORSZÁG menüpontban már átszerveztem a bejegyzések főcímeit, Törökország 7 fő régiója szerint (térképpel segítve). Az elmúlt két évben ezek közül már nagyon sok helyen megfordultunk, így személyes tapasztalataink vannak. Ezeket szeretnénk megosztani Veletek, és hogy könnyebb legyen a választás - áttekinthetőbb legyen - a régiók szerint csoportosítjuk a városokat, látnivalókat. A kirándulásainkból a keleti régió még hiányzik, de reméljük előbb-utóbb oda is sikerül eljutnunk, és arról a részről is írhatunk.

A fenti menüpont alatt próbálunk segítséget nyújtani az uticél kiválasztásához, az adott hely környékén levő - általában fél-egy napos kirándulásokkal bejárható - látnivalókról, nevezetességekről. Lesz szó a szálláshelyekről (az all inklusive kivételével), az egyéni és tömegközlekedésről, az éttermek kínálatáról, a neveik alapján egzotikusnak tűnő ételekről, és lesz egy kis utiszótár a nyaralás alatt szükséges szavakkal, mondatokkal.

Még van idő nyárig, reméljük sikerül kedvet csinálnunk ehhez a csodálatos, és hatalmas országhoz, és ide jöttök eltölteni a nyári szabadságotokat. Aki pedig egyszer már járt itt, egész biztosan visszatérő vendég lesz!

Még egyszer köszönjük a lelkes figyelmeteket, igyekszünk hasznos és az eddig megszokott stílusú írásokkal meghálálni! Ha kérdésetek van, írjatok (regisztráció után) a cikkek kommentjeiben, használjátok a fórumokat! A friss olvasnivalókból előzetes mindig lesz a címoldalon is, és továbbra is lesznek rádióamatőr, geocaching, és világűrből jövő hírek is, ahogy a lap tetején a mottóban írjuk: "...a bakancsos túrázástól az atomfizikáig..."

üdv: Jutka és Pisti

MASAT androidos okostelefonon
ha5oj - február 21 2013 09:11:51
MASAT-1 HÍREK

MASAT-1 aktuális telemetria adatainak megjelenítése androidos okostelefonon

Hírek képei: masat2.jpg

 

Hírek képei: masat32.jpg

Masat-1 élő telemetria Android-os telefonra

Az RTM Szoftver Kft. és a Masat csapat együttműködésével létrejött a Masat-1 műholdat népszerűsítő Android-os alkalmazás. A műhold legfontosabb paramétereit élőben követhetjük nyomon és az elkészített űrfelvételeket is megtekinthetjük.Hírek képei: masat4.jpg    

Az alkalmazás elérhető a Google Playen.

Leírás

Érdekel az űrtechnológia?

2007 szeptemberében Magyarországon, egy lelkes BME hallgatókból és doktoranduszokból álló csoport elhatározta, hogy megtervez és megépít egy kisműholdat, amely a Masat-1 nevet kapta.

Az alkalmazás segítségével a kis műhold életét követheted nyomon. Az általa közölt információkról, képekről aktuális helyzetéről folyamatosan értesülhetsz.

 

Forrás: http://cubesat.bme.hu/  és  https://play.google.com/store/apps/

 

Meghívó az 1 éves évfordulóra
ha5oj - február 06 2013 13:57:07
MASAT-1 HÍREK

1 éve az űrben!
A Masat-1 sikeres pályára
állításának 1 éves évfordulója

Hírek képei: masat12.jpg

MEGHÍVÓ

Minden érdeklődőt sok szeretettel meghívunk a Masat-1 születésnapi rendezvényére, amelyre az alábbi linken lehet regisztrálni: http://cubesat.bme.hu/regisztracio.

Részletes program, időpont és helyszín a MASAT-1 honlapján.


A rendezvény ideje alatt az aulában lehetőség van a Magyar Nemzeti Bank / Magyar Pénzverő Zrt. illetve a Magyar Posta Zrt. által a Masat-1 tiszteletére 2012-ben kiadott emlékérem és emlékbélyeg megvásárlására.

 

Kuzu koç yumurtası
ha5oj - február 04 2013 18:39:10
HAMm book - szakácskönyv

Kuzu koç yumurtası

Még két évi törökországi tartózkodás után is érnek meglepetések!

Hírek képei: kocyumurta1.jpgPénteken bevásárlás közben a Beğendik (magyarul: Nekünk Tetszett) nevű élelmiszer boltban, a húsos hűtőpultban akadt meg a szemem egy habtálcán, a belsőségek között. Minden szavát értettem, de az elmúlt két évben ilyent még nem láttam! Kuzu = bárány, koç = kos, yumurta = tojás. Ez utóbbi ragozva van, tehát az egész annyit tesz, hogy bárány kos tojása. Bizarr.

Rólunk tudni kell, hogy nem riadunk meg az extrém kajáktól, és semmire nem mondjuk azt, hogy fúúúúj, ez nem jó, amíg meg nem kóstoljuk. (erre bizonyíték, hogy én például a spenótnak három esélyt is adtam az elmúlt 55 évben......de nem változott a véleményem, így avval nem kísérletezem többet). Ez a valami ránézésre olyan, mint a kakas töke, csak nagyobb kiadásban. Azt pedig szeretjük, pörkölt formában. Na de ebből mindössze ez az egyetlen tálca volt, és ez is csak szűk 15 deka. Ebből nem jön ki egy kétszemélyes pörkölt!

Na nem baj, azért jöjjön velünk, majd a neten keresünk hozzá valami receptet. Ha meg véletlenül nem izlik, az sem tragédia, mint a cimkén is látszik, 36 kurus mindössze az ára, vagyis kb. 44 Ft. Több is veszett Mohácsnál!

Hírek képei: kosyumurta3.gifA neten kutakodva kiderült, hogy a kuzu koç yumurtası, vagyis a báránytöke a törököknél igen népszerű "meze", vagyis előétel. Érdekes, hogy eddig sehol sem találkoztunk vele az étlapon.

Hírek képei: kosyumurta2.gifAz elkészítéséhez sem kell szakács diploma, íme két változat:

Első lépésként a kb. 1 cm-es szeletekre vágott heréket sózzuk, borsozzuk, és hagyjuk pihenni, amíg elkészül a körítés. Ez utóbbi - törökösen - vagy szecskázott zöld saláta, vagy fokhagymás joghurt.

A zöldsalátán nincs mit cifrázni, amit találunk a hűtőben, feldaraboljuk, meglocsoljuk citromlével és olívaolajjal, és már kész is.

A fokhagymás yoghurt sem sokkal bonyolultabb, ehhez 4 evőkanálnyi török yoghurthoz keverjünk 3-4 gerezd péppé zúzott fokhagymát, és 1 evőkanálnyi apróra vágott mandulát, vagy fenyőmagot.

Közben pirítsunk néhány szelet vékony pirítós kenyeret (szépen akkora formára vágva, amin elfér majd a kisütött here.

A báránytöke szeleteket erős tűzön, serpenyőben olvasztott fokhagymás vajon mindkét felükön 3-4 percig sütjük, majd a kenyér szeletekre, illetve a kenyérre pakolt yoghurt tetejére tesszük, és a maradék fokhagymás vajjal megpakoljuk.

Nem tudom, otthon kapható-e valahol ilyen bárány alkatrész, de ha igen, mindenképpen érdemes kipróbálni, nagyon finom.

Ha pedig nincs a magyar henteseknél  ......hát ez is egy indok, hogy nyáron Te is Törökországba gyere nyaralni!

HA-DX 2013
ha5oj - január 23 2013 14:46:42
HAM - rádióamatőr (sonkarádió)

HA-DX 2013

Na már megint milyen furcsa kódok, vagy rövidítések kerültek ide?

Neeeem, neeem, ez most nem geocacging, ez a másik hobbi, a rádióamatőr..... és abból is a verseny. Ez most éppen az ez évi magyar rendezésű rövidhullámú világbajnokság.

Hírek képei: hadx2013.jpg

Jól hangzik, ugye? Megmagyarázom: HA - Magyarország, DX - nagy távolságú összeköttetés, rövidhullám - 3-30MHz-ig terjedő frekvencia sáv, világbajnokság - a világ bármely rádióamatőre indulhat a versenyen. Annyiban azért ez különbözik a "megszokott sport versenyektől", hogy itt nem gyűlünk össze egy nagy arénában, a közönség sem tombol, bíztatva országa versenyzőit, és futni sem kell (szerencsére!). A résztvevők otthon, vagy a klubjukban, esetleg versenyállomásukon várják a rádió adó-vevő előtt, hogy a greenwich-i időt mutató óra déli 12-re forduljon, és kezdődhet a 24 órán keresztül tartó rádiózás. Kinek-kinek a vérmérséklete szerint történhet ez morzebillentyűvel (mint a képen), vagy mikrofonnal a kézben. Esetleg mindkettővel, persze felváltva. Ezen a versenyen a magyar állomásoknak az a célja, hogy minél több állomást és különböző országot naplózzanak. A külföldiek esetében a minél több állomás mellett, a minél több magyar megye az elérendő cél. A verseny végén a résztvevők elküldik az összeköttetések adatait tartalmazó jegyzőkönyvet a rendező   (ez esetben a Magyar Rádióamatőr Szövetség versenybizottsága) e-mail címére......majd várnak türelmesen. A beérkezett jegyzőkönyvek számától függően - ez akár néhány ezer is lehet - két hónapon belül eredményt hirdetnek a verseny honlapján. A kiértékelést régen egy kisebb csapat végezte, igen komoly, fáradságos munkával. Manapság, az elektronikus log-oknak köszönhetően ezt a munkát számítógép végzi. Idén úgy döntöttem, hogy a 21MHz-es sávot választom, vegyes üzemmódban - vagyis morzézós és dumálós vegyesen, és kis teljesítménnyel - 100W ment az antennára (SOSB-MIX-LP). Az eredmény 100 QSO (összeköttetés), 24 DXCC (ország) 3 kontinensről, és 13 szorzó (az elért magyar megyék). Összesen 4212 pont, ha nem hibáztam. Most jön a "várok türelemmel", majd március vége felé kiderül, hogy ez mire lett elég.

Zúzmarából a hóesésbe
ha5oj - január 09 2013 22:03:43
Ankara news

Zúzmarából a hóesésbe

Hírek képei: 20130107_5.jpgAz év eleje otthon (Magyarországon) kellően hidegre fordult, de mint az előző írásomból látszik, azért január elsején kimozdultunk egy kis geocaching-re a jó (hideg) levegőre, élvezni a tiszta levegőt, és a zúzmarás tájat. Még néhány napunk maradt otthon, aztán indult a repülő. Volt egy kis extra élményünk is Ferihegyen...... pici plusz szórakoztatás benne foglaltatott a jegy árában. Már éppen nyitották volna a beszálló kaput, amikor a hangosbeszélőn a következőt hallottuk: "Technikai probléma miatt megkérjük utasainkat, hagyják el az épületet a zöld fénnyel jelzett kijáratok irányában" , majd utána ugyanezt angolul is...... és vagy fél óra hosszan, megállás nélkül. Beindultak a szellőztető ventillátorok is, és gőzerővel nyomatták a váróba a kinti hideg levegőt. Természetesen senki nem indult a kijáratok felé, inkább mindenki elkezdett sorbaállni a beszálló kapukhoz, hátha azt nyitják ki nekünk. Hírek képei: 20130107_6.jpg Kis idő múlva megjelentek a biztonságiak, a rendőrök és a tűzoltók is, de ők sem zavartatták magukat, csak nézelődtek. Az egyik utas meg is kérdezte, hogy merre kell(ene) mennünk, de azt a választ kapta, hogy semerre, maradjon csak. Ezekszerint vagy nincs probléma, vagy már mindegy nekünk. Több tájékoztatást nem is adtak. Végül a tűzoltók az egyik kapunál erősen néztek valamit, majd fényképeztek, fényképezkedtek. Pár perc múlva elhallgatott a hangosbemondó, leállt a hideglevegő befúvás (már mindenki télikabátban volt eddigre), és kinyitották a beszálló kapukat is, feljutottunk a repülőre. Fél óra késéssel kijutottunk a kifutóra, majd nagy gázzal pillanatok alatt a levegőbe emelkedett a madárka, és ismerős helyek felett suhantunk el.Hírek képei: 20130107_7.jpg

Útközben már semmi váratlan nem történt, gyorsan a felhők fölé emelkedtünk, élvezhettük a szikrázó napsütést. Alattunk néha-néha eltűnt a felhőzet, de egészen Istanbulig nem sok látnivaló volt, teljes mértékben átadhattuk magunkat a török ebéd és török sör élvezetének a levegőben. Ezután rövidke (2 órás) várakozás Istanbulban, majd a folytatás a másik járaton Ankaráig. Itt már ritkásabbak voltak a felhők, láthattuk a havas hegycsúcsokat. Gyönyörű, tiszta időben érkeztünk a török fővárosba. Hírek képei: 20130107_1.jpgLecuccolás után egy gyors bevásárlás, mivel üres volt a hűtő. Meglepve láttuk, hogy "hófehérke" meglehetősen koszosan áll a ház előtt, pedig elindulás előtt mosattuk le. Úgy látszik itt is volt havazás, és a hóhányók beterítették rendesen a hólével. Na sebaj, majd hétfőn megy az otokuaför-höz kicsinosodni. Így is lett. Másnap szokás szerint lemosták, kiglancolták kívül-belül. Délután visszakerült a ház elé.......és nem sokkal utána elkezdett szállingózni a hó...... Hírek képei: 20130107_3.jpg

Éjszakára már szakadt becsületesen, reggelre pedig vastagon borított mindent a fehér takaró.

Persze Murphy törvénye most is tökéletesen működött: autómosás után néhány órán belül eső vagy hó várható.

Eljöttünk hát a zúzmarás fenyők közül a havas fenyők közé. Ez is szép a meleg szobából, az ablakon át nézve...... csak ne kellene kimenni az utcára! Ma reggel mínusz 8 fokot mutatott az utcai hőmérő....... BRRRRRR.

Hírek képei: 20130107_4.jpg

zimankós évkezdet
ha5oj - január 02 2013 16:59:06
geocaching

Hírek képei: 20130101_1.jpg

Hírek képei: 20130101_2.jpgMegúsztuk Karácsony előtt a világvégét, Szilveszterkor is csak enyhe halláskárosodást szenvedtünk az utcán sortűzként pukkanó tüzijátékoktól és petárdáktól, és a pezsgő sem ártott meg az éjszaka. Így hajnali 10 óra körül vidáman, kipihenten ébredtünk. Reggeli után mit is lehetne kezdeni a szép, de annál hidegebb január elsején? Idén még nem geoládáztunk, és az utóbbi időben kinőtt a földből a környékünkön néhány új ládikó. PiciKa is nagyon várja már, hogy ismét terepre menjen, nekünk sem kellett több bíztatás. Pár perc múlva az autót rá is bíztuk Iljics vigyázó szemeire, és végigsétáltuk a GCTEFE tanösvényt, SirGalahad leírásán jókat kacagva közben. Kellemesen csípős hideg volt, a fák csodás zúzmarába burkolóztak.....kár hogy a nap nem csillogott a jégkristályokon! Jó volt kimozdulni kicsit a meleg lakásból, de hazaérve azért nagyon jól esett egy-egy kupica lélekmelegítő.

BUÉK 2013!

Hírek képei: 20130101_3.jpg

Javasolt megjelenítő felbontás: minimum 1280 * 720 ("szélesvásznú" kép)
A böngészőben a lapok helyes megjelenéséhez a JAVA-t és az ActivX vezérlőket engedélyezni kell!
Az oldalon megjelenő írások, fotók a szerzők tulajdonát képezik. Azokat kizárólag engedéllyel, változatlan formában és tartalommal, a forrás megjelölésével lehet felhasználni!

Türkiye - Törökország

Current time in Ankara, Turkey

Űr időjárás - Space weather


Hullámterjedési előrejelzés by: HA8KUC

HAM RADIO

    DXcluster     ReversBeacon

hallgasd a rádióamatőröket WEB-en: websdr.hu

Solar-Terrestial data

Európai repülőjáratok online térképe

Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

ha5oj 
08/12/2017 07:37
Sziasztok! Január végéig - kb hetente változó QTH-ról ZL/HA5OJ hívójellel vagyok hallható. Magyar idő szerint reggel 6-7 órától 12-13 óráig, valamint este 8-9 óra között. Időeltolódás +12 óra az én javamra! 7-50MHz között 100W és vertical.

ha5oj 
27/07/2016 00:08
Sziasztok! július 24-től augusztus 5-ig ZA/HA5OJ hívójellel vagyok hallható az esti órákban, CW üzemmódban a 7MHz feletti sávokban!

ha5oj 
11/04/2016 17:19
Hi Ed! Én is köszönöm, örültem, hogy sikerült! 5AUC-t sajnos csak egyszer hallottam, nem az övé volt a freki....pedig jól szólt

11/04/2016 16:02
Kösz a HSK qso-t!

22/01/2016 15:13
Köszönöm.

ha5oj 
21/01/2016 21:04
Ed, még folyik az értékelés, rövidesen meglesznek az előzetes eredmények!

19/01/2016 06:24
Még nincsenek előzetes eredmények a honlapon. Ha megvan, küldd el a címemre.

ha5oj 
18/01/2016 22:29
Az értékelésben veszek részt...... utóellenőrzök. Na meg a weblapra teszem fel az elfogadott anyagot.

18/01/2016 09:44
Te csinálod az RHBP-t?

ha5oj 
12/01/2016 10:35
Lesz hívójel is (addig pedig a CEPT: YU/HA5OJ). Már nyomozgatok a neten, hogy a belgrádi klubok közül van-e, ahol magyarul (is) beszél valaki...... eddig sikertelenül, bár több klubot találtam. (azt gondoltam, Nándorfehérváron még vannak magyarok dühös )

ha5oj 
12/01/2016 10:32
Hali Ed! Eddig összesen 2 hetet voltunk Belgrádban (decemberben), majd otthon karácsony, újév, itteni karácsony. Tegnap előtt jöttünk vissza. Most már van internet is. Az antenna helye megvan a tetőn, rövidesen felkerül. A rádió addig a sarokban pihen Smile

10/01/2016 07:15
YU1CA, Belgrád. Van ott is élet.....

09/01/2016 19:55
Lesz hívójeled is? A rádiód megvan még? röhög

ha5oj 
04/01/2016 10:13
Átköltöztünk Belgrádba, de Törökország a szívünköz nőtt (eddig is ott volt a török zászló a macedónnal) taps

04/01/2016 01:58
Akkor most honnan is????

Mi nem bagózunk....
....ugye te sem?
Nemdohányzó honlap - www.dohányzás.hu