Magyarország - Macaristan - Мађарска

Navigáció
Főoldal
Törökország
Főzőcske
Rádióamatőr
Geocaching
Bütykölős
Fotó galéria
Videó galéria
Fórumok
Letöltések
Linkgyűjtemény
Hír kategóriák
Kapcsolatfelvétel
Vendégkönyv
Keresés
Világóra
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
____________________________
Regisztráció és bejelentkezés után az alábbi többlet funkciók érhetőek el:

- ÜZENŐFAL: írhatsz az üzenőfalra
- FÓRUM: írhatsz a változatos témájú fórumokon
- CHAT: chat-elhetsz a bejelentkezett tagokkal
- HOZZÁSZÓLÁS: megjegyzést írhatsz a cikkekhez, hírekhez
- HÍRLEVÉL: ha feliratkozol, az új tartalmakról automatikus értesítést kapsz az e-mail címedre. Max. napi 1 levél!

Az automatikus regisztrálást - a megszaporodott spammerek miatt - felfüggesztettem! Ha regisztrálni szeretnél, írj egy levelet a kapcsolatfelvétel menüpontban a felhasználó neved, és e-mail címed megjelölésével.
Hírlevél
Ha fel szeretnél írtakozni előbb regisztrálj az oldalon.
Legújabb cikkek
07. Nőnapi tél - A...
08. gözleme - videó
06. Parkok, múzeum...
05. Ulus, óvárosi ...
02. Bosszantó, hog...
Fórumtémák
Legújabb témák
Törökország
TA0 - IOTA AS-154 - ...
Tisztességes munka m...
"török-magyarok" gye...
BURABU 2011 fejtörő
Legnépszerűbb témák
Nincs létrehozva fórumtéma
____________________________

Legújabb hozzászólások megjelenítése ____________________________

Az oldal látogatói:
Látogatók száma
Google PageRank
infó Rólad
IP

A weblaphoz a tárhelyet a VIACOM kft biztosítja
__________________________
from hungarian language translate to:

törökországi élményeinket a TÖRÖKORSZÁG menü alatt olvashatod .

Örömmel olvasnánk a VENDÉGKÖNYV-ben a honlappal kapcsolatos véleményed, javaslatod.
Megjött a Mikulás!
ha5oj - december 05 2012 22:49:33
mikulás

Azt már tavaly kiderítettük, hogy a Mikulás Törökországból származik, méghozzá a déli tengerparton fekvő Demre (leánykori nevén Müra, vagy görögösen Myra) városából (itt azért csak jobb idő van, mint a jeges Lappföldön!).

Azt is tudjuk már, hogy a Mikulás, a Karácsony, a Húsvét a törököknél nem ünnepnap (na jó, a Mikulás máshol sem), de cserébe vannak más - és sokkal hosszabb munkaszünettel járó - ünnepeik. Azt viszont tudni kell, hogy a törökök nagyon szeretik a rengeteg díszítést, a csillogó-villogó és tarka dolgokat. Ennek a szokásuknak köszönhető, hogy a nyugati világ ünnepeiből a díszítést, csicsázást szívesen átveszik, legfeljebb nem körítik a keresztény mesevilággal.

Hírek képei: mikulas2012.jpg

Így hát itt sem szenvedünk hiányt Mikulásból, a fenti képen a PANORA üzletközpont földszintjén kukkolja a Mikulás nagyítóval a kezében a Földgömböt. Gondolom azt vizslatja, hogy hol lát szép csillogó cipőket, ahova viheti a fincsi csokikákat. (Itt Törökországban nem nehéz ilyent találnia, hiszen a cipőjére mindenki piperkőc módon vigyáz, a legnagyobb latyak idején is csillognak.) És természetesen az összes üzlet és az utcák is kezdenek karácsonyi díszbe öltözni, mint otthon a Nagykőrúton, vagy a nagyobb főútvonalakon.

Hírek képei: ataturkcicegi.jpgÉs ha már Mikulás, ne felejtsük el ezt a szép "levélzöldséget" se'. Megfelelő gondozás és fényviszonyok között a növény felső levelei élénk piros színűek, talán innen kapta otthon a MIKULÁS VIRÁG nevet. Na de itt nincs Mikulás, az meg hogy hangzana, hogy Noel Baba virág?

A növény viszont itt is megtalálható, csak éppen másképp hívják: ATATÜRK ÇİÇEĞİ (Atatürk virág) a neve.

.....hogy miért nem csodálkozom ?.....

Megérkezett a tél
ha5oj - december 04 2012 17:57:42
Ankara news

Ismét itt a tél! ....brrrr....

Az elmúlt hetekben már kezdett hűvösödni az idő. Reggelente már látszott a lehelet, de napközben még felszaladt a hőmérő higanyszála 15°C fölé is. Vasárnap (tegnap előtt) napközben melegünk volt, miközben az ulus-i nagy bazárban sétáltunk nyitott kiskabátban. Ma reggel viszont szörnyű látvány fogadott, amikor próbáltam kinézni a kávé előtt a két kis résen a fejemből........havazott.....

Hírek képei: havas20121204.jpg

Napközben +1 °C-ot mutatott az utcai hőmérő, nem is maradt nyoma a reggeli hónak. De most kinézve az ablakon, a bokrokon már egybefüggő fehér borítás van. Úgy tűnik idén sem ússzuk meg, lesz tél... Sírós

(Ed! Igazad lett, megvártam a hóesést az antenna szereléssel! Persze a nagy népi igazság szerint a hóesésben felszerelt antenna műxik a legjobban KirályLakat a száján)

novenber 10. Atatürk emléknap
ha5oj - november 13 2012 11:36:24
Ankara news

Atatürk halálának 74. évfordulója

Szombaton reggel hangokat hallottunk. Ismerősen csengtek a pattogós, ritmusos hangok. Ez a Török Himnusz!

Anıtkabir - Atatürk mauzóleum - AnkaraMegszokott dolog volt ez hétfőnként hajnali 9 órakor, az ablakunk alatt levő iskola udvaráról, hiszen minden hetet így kezdenek az iskolában. Na de ma szombat van, vagy nem? Talán átaludtunk két napot, és már megint hétfő? Ránéztünk az órára, 9 óra 5 percet mutatott. Roppant gyanús! Gyorsan az ablakhoz siettem. Érdekes, az iskola udvara nincs tele gyerekekkel. Akkor vagy mégsincs hétfő, vagy minden gyerek elkésett ma a suliból. Aztán a hang forrása felé fordulva láttam, hogy két tanerő áll a zászlórúd előtt, és a zászlót fél-árbócra eresztették. Kissé távolabb pillantva, a benzinkútnál levő zászló is fél-árbócon van. Lehet, hogy meghalt valaki.....

Hírek képei: ataturkroom.jpgJutka gyorsan megnézte a török internetes újságot a Hürriyet Daily News-t, hátha ír valamit. Valóban írt, sziklának ütközött egy török katonai helikopter....... akkor talán ez lehet az ok......

 

De mint hétfőn kiderült a kollegáktól, tévedtünk: november 10. Atatürk halálának évfordulója, emléknap. Ilyenkor mindenhol fél-árbócra eresztik a zászlókat, és 9 óra 5 perckor (Atatürk halálának percében) mindenhol megáll az élet néhány percre Törökország szerte. Mint utóbb kiderült, ilyenkor Ankarában az Atatürk Mauzóleumba, az Anıtkabir-ba vonul a nép, Istanbulban pedig a Dolmabahçe sarayı-ba, Atatürk halálos ágyához, megemlékezni a Köztársaság megalapítójának 1938. november 10.-i haláláról.

Az istanbul-i megemlékezésről CyberMacs blogjában olvashattok.

Ciprus - a meglepetések földje
ha5oj - október 24 2012 00:21:44
Ciprus - Cyprus - Kıbrıs

Ciprus - a meglepetések földje!


Hírek képei: pegasusair.jpgMint ahogy már az előző szösszenetben utaltam rá, az ez évi hosszú ünnepre, a Kurban Bayramı-ra már jó fél éve kinéztük az uticélt. Az október végi időjárásnak megfelelően mindenképpen délen keresgéltünk, így esett a választás Ciprusra. Ciprusról tudni kell, hogy egy "kettészakadt ország". A déli 2/3 része az Európai Unió tagja, javarészt görögök lakják, míg az északi 1/3 döntően török lakosságú része az Észak-ciprusi Török Köztársaság (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) csak Törökország által elismert önálló ország. A világ többi országa szemszögéből Ciprus egyetlen ország, melynek északi (törökök által megszállt) területe kivételével az EU teljes jogú tagja, a fizetőeszköze az euro. Ezekből már látszik, hogy nem egyszerű a helyzet. Mivel a déli rész bármikor egyszerűen meglátogatható, így most az északi tartomány mellett döntöttünk.....ha már egyszer Törökországból jövünk!

Ahogy mondtam, kerestünk egy "helyi járatot", ami ez esetben a "sárga farkú szárnyas paci", a Pegasus Airlines nevű török fapados légitársaság gépe lett. Evvel indultunk Ankarából, és egy óra múlva landoltunk a kettévágott főváros, Lefkoşa (Nicosia) repterén. Már a gépen jutott eszünkbe, hogy nem néztünk utána, itt mi a helyzet a vízummal! Mert ha EU ország, akkor nem kell vízum, ha pedig Törökország (része), akkor oda érvényes a vízumunk. De ha egyik sem, akkor mi van? Az útlevél ellenőrzéskor kiderült, hogy semmi gond, nem kell vízum.

A következő kérdés volt, hogy milyen fizetőeszköz kell? A neten kutakodva az derült ki, hogy Ciprus fizetőeszköze az euro. A kocsi bérlésekor (neten foglalva) az árat angol fontban adták meg. A boltokban pedig minden török lírában van kiírva! Szép katyvasz, ugye? A végeredmény: az északi (török) részen mindenhol a török líra a pénz.

Hírek képei: kibris2.jpgA meglepetések evvel még azért nem zárultak le, az autó papírjainak kitöltése után, emberünk kezében a kulccsal megindul a Suzuki Jimy irányába. A parkolóban még nem tudatosult, csak kicsit furcsa érzés fogott el. Valami nem a megszokott! Aztán a kocsi ajtaját kinyitva fény derült az okra: a sofőr ülésnél nincs kormánykerék! .......az anyósülésnél viszont van! Mi vaaaaan? Eltévesztette a repülő a cél állomást, és Angliában fogtunk talajt? De ott nem beszélnek törökül! Meg az idő sem ilyen kellemes meleg! Márpedig - hacsak gonosz módon nem valami tükrök között vezetnek minket, esetleg photoshoppal trükköztek egy kicsit, és az eredményt 3D printerrel kinyomtatták nekünk - akkor bizony itt jobbkormányos autók vannak! De miért???? Szerencsére a wikipédia mindent tud, így okosabbak lettünk. Ciprus hányatott sorsú történelmében egy rövid időszakban angol fennhatóság alatt állt. 1878 és 1925 között Nagy-Britannia bérbe vette a szigetet az Oszmán Birodalomtól, majd Ciprus 1925-ben britkoronagyarmattá vált. 1960 február 11,-én vált csak független állammá. Na így már érthető lett, hogy miért szerelték tükörből az itteni autókat.

De ez persze csak a jéghegy csúcsa, mivel nem elég, hogy az autók jobbosak, az egész közlekedés is az! Az első nap, az első 100km a "kihívás napja" volt! 36 éves jogosítvánnyal, és kb. fél millió kilométerrel a lábamban nem volt egyszerű feladat kifordítani a KRESZ-t. Szerencsére az első szakasz autópálya jellegű volt, ahol azért könnyebb volt szokni, hogy melyik oldalon kell menni - itt még nem jöttek szembe, itt csak a fordított körforgalmak voltak meglepőek. Apró gondok azért akadtak, valaki mindig eldugta a sebváltót a bal kezem alá, kicserélték az ablaktörlő kapcsolóját az indexével (cserébe viszont nagyon tiszta lett az ablak a sok indexeléstől), és a visszapillantó tükör helyett is az ajtó üvegét láttam. Még szerencse, hogy a pedálokat nem kavarták meg! Szóval rendesen kellett sasolni, hogy minden rendben legyen az úton. Másnapra már kezdett minden jobban kézre állni, de még most is meglepődök egy pillanatra, amikor a távolból feltűnik egy autó "az én sávomban" (vagyis nem is az én sávomban, mert jó helyen jön az út jobb oldalán, miközben én a bal oldalon haladok, csak hát a 36 év beidegződése szerint ott nem jöhetne, az az én helyem).

Hírek képei: kibris3.jpgVoltak azért ennél sokkal kellemesebb meglepetések is, mint például az étteremben, az étlapot böngészve szúrt szemet ez a részlet. Domuz Kebab - vagyis disznóból készült kebab! Nofene! Egy mohamedán országban? És igen, itt már úgy látszik rugalmasabbak (vagy több a külföldi), és felkerülhet egy ilyen "büdös és tisztátalan állat" is az étlapra. Az emberek beszélgetését, és a feliratokat figyelve kiderült a turpisság, még mindig nagyon sok angol él a szigeten, az utóbbi időszakban pedig rengeteg orosz vásárolt itt házat, és sok az orosz turista is.

Hírek képei: kibris4.jpgAz viszont továbbra is megnyugtató érzés, hogy az adagok a Törökországban megszokott bőségesek, és az árak sincsenek elszállva. Ezen a képen egy "egyszerű, törökös", egyszemélyes előétel (meze) látható. Utána jött a főfogás. Egy ilyen ebéd után még másnap reggel is csak csipeget, aki ezt végig bírja enni!

valami nem stimmel
ha5oj - október 22 2012 22:52:31
Fejtörő

Ismét elérkezett a Kurban Bayramı - az Áldozati Ünnep.

Ebben idén az a nagyon jó, hogy 2 nap szabadsággal kiegészítve 10 napos pihenést lehet csinálni..... ez már azért nem rossz, és mivel nem a Skandináv félszigeten vagyunk, így lehet a közelben olyan helyet találni, ahol ilyenkor is csodás az időjárás. MALÉV ugyan már nincs, hogy "szárnyakat adjon vágyainknak", na de sebaj, hiszen a magyar és a török is lovas nemzet, így hát lóra pattantunk. Na jó, hogy a szárnyakról se felejtkezzünk el, azért megtettük a megfelelő lépéseket. Na NEEEEEM! Red Bull-t azért nem ittunk! Viszont találtunk egy sárga farkú repülő lovat, egy Pegasus-t, így rá esett a választás. Landolás után az autó kölcsönzőnél némi meglepetés fogadott! Hogy mi, arról is rövidesen fellebbentem a fátylat. Előzetesként próbáljátok megfejteni, hogy hol vagyunk jelenleg! Na nem kell precíz GPS koordinátákat megadni, elegendő lesz valamilyen tágabb földrajzi meghatározás is.... na azért annál pontosabban, hogy melyik földrész! Segítség képpen: körülöttünk török, angol és orosz beszédet hallunk. Na jó, plusz segítség: az alábbi fényképen van valami nyomravezető furcsaság!

Hírek képei: holvagyok.jpgSok időt nem hagyok a megfejtésre, ha kedd este nem lesz jobb dolgom, írok egy pár sort az első kalandjainkról. Addig is jó fejtörést!

"csodatea"
ha5oj - október 18 2012 22:52:09
HAMm book - szakácskönyv

Nane-limon kabuğu  vagyis  mentás citromhéj tea

Sajnos itt Ankarában is kezd hűvösre fordulni az idő, bár eddig ebből még csak néhány elszórt napot kaptunk. Hajnalban már határozottan hűs levegő jönne be az ablakon a müezzin hangjával, ha még mindig nyitva tartanánk éjszakára. Ahogy a meteorológiai jelentéseket nézzük, olvassuk, az otthoni - magyarországi - időjárás is túl van a vénasszonyok nyarán, lassan bizony fel kell készülni a télre. Ennek viszont elkerülhetetlen tartozéka a nátha, megfázás, influenza.

A törököknek ezekre a nyavalyákra van egy csoda teájuk - mert ugye egy jó teával minden jobb és könnyebb! Ez a nane-limon kabuğu, vagyis a mentás-citromhéj tea. Hogy Ti se a gyógyszergyárakat gazdagítsátok, megosztom Veletek a receptjét. Mi kipróbáltuk, tényleg jó, és finom is. (azt pedig a Tenkes kapitányától is tudhatjuk már, hogy "fűben, fában orvosság van")

Hírek képei: nanelimon.jpg

Az összetevők otthon is beszerezhetőek némi utánjárással. Itt nekünk a fűszerpiacon azért könnyebb dolgunk van.

Lássuk csak, mi kell hozzá (a mennyiségek a magyar megnevezés szerint):

1 evőkanál kamilla virág (sığır gözü)

1 evőkanál festő mályva virága (hatmi çiçeği)

1/2 citrom héja krumplihámozóval lefaragva (limon kabuğu)

1 evőkanál szárított, morzsolt menta levél (nane)

1 mokkás kanál őrölt fahéj (vagy egy kis rúd fahéj) (tarçın)

1 mokkás kanál őrölt gyömbér (vagy reszelt friss gyömbér) (zencefil)

1 teás kanál fekete kömény (nigella mag) (çörek otu)

Ez utóbbi lehet, hogy problémásabb, de ázsiai boltokban biztosan kapható! A törökök szerint ez az apró fekete mag egy csodaszer, a halálon kívül minden bajra jó!

Az elkészítés roppant egyszerű, a fenti alkatrészeket teás kannába szórjuk, és 2 liter forrásban levő vízzel nyakon öntjük. 10 percen keresztül forrón tartjuk (pl. takarék lángon, vagy a kemence mellett), majd leszűrve melegen megiszogatjuk. Akinek édesen jobban bejön, cukrot vagy mézet is tehet bele, és a meghámozott citrom levétől sem sértődik meg a tea.

Ez a tea annyira népszerű itt, hogy egy török rock énekes, Mehmet Barış Manço meg is énekelte az elkészítést, íme:

Cicákok
ha5oj - október 08 2012 13:45:03
Ankara news

Ankara Kedisi Güzellik Yarışması
Ankara Macskáinak Szépség Versenye

Hírek képei: kediyarismasi.jpgA törökök alapvetően rendes emberek, "gyárilag rühellik” a kutyákat. Ez a vallásukból ered, hiszen a kutya "tisztátalan állat", ha csak hozzáér egy mohamedán, annyi az addigi napi imáinak, kezdheti elölről. (sajnos a házban, ahol lakunk nem így tartják, két kutya is ugat állandóan, cserébe nem imádkoznak)
Ennek megfelelően az országban nagyon kevés kutyát látni, ellenben macskát rengeteget! Néha előfordulnak "kopottasabb" példányok is, de általában szépek, tiszták, ápoltak. A kebabosok környékén mindig sokan vannak, hiszen tuti, hogy jut nekik is a finom falatokból, amit élénk dorombolással hálálnak meg, és persze máris sorban állnak a következő falatért.

Ennyi bevezető után a hír: a hét végén, szombaton (október 13.-án) lesz a fővárosi macska szépségverseny, mely délután 2-kor kezdődik. Helyszín Pursaklar Kapalı Spor Salonu, vagyis a pursaklar-i fedett sport csarnok. Pursaklar Ankara elővárosa északi irányban, a reptérre vezető út mellett.

Ha sok szép cicát szeretnél látni, még van idő megszervezni a kirándulást szombatig!

Javasolt megjelenítő felbontás: minimum 1280 * 720 ("szélesvásznú" kép)
A böngészőben a lapok helyes megjelenéséhez a JAVA-t és az ActivX vezérlőket engedélyezni kell!
Az oldalon megjelenő írások, fotók a szerzők tulajdonát képezik. Azokat kizárólag engedéllyel, változatlan formában és tartalommal, a forrás megjelölésével lehet felhasználni!

Türkiye - Törökország

Current time in Ankara, Turkey

Űr időjárás - Space weather


Hullámterjedési előrejelzés by: HA8KUC

HAM RADIO

    DXcluster     ReversBeacon

hallgasd a rádióamatőröket WEB-en: websdr.hu

Solar-Terrestial data

Európai repülőjáratok online térképe

Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

ha5oj 
08/12/2017 07:37
Sziasztok! Január végéig - kb hetente változó QTH-ról ZL/HA5OJ hívójellel vagyok hallható. Magyar idő szerint reggel 6-7 órától 12-13 óráig, valamint este 8-9 óra között. Időeltolódás +12 óra az én javamra! 7-50MHz között 100W és vertical.

ha5oj 
27/07/2016 00:08
Sziasztok! július 24-től augusztus 5-ig ZA/HA5OJ hívójellel vagyok hallható az esti órákban, CW üzemmódban a 7MHz feletti sávokban!

ha5oj 
11/04/2016 17:19
Hi Ed! Én is köszönöm, örültem, hogy sikerült! 5AUC-t sajnos csak egyszer hallottam, nem az övé volt a freki....pedig jól szólt

11/04/2016 16:02
Kösz a HSK qso-t!

22/01/2016 15:13
Köszönöm.

ha5oj 
21/01/2016 21:04
Ed, még folyik az értékelés, rövidesen meglesznek az előzetes eredmények!

19/01/2016 06:24
Még nincsenek előzetes eredmények a honlapon. Ha megvan, küldd el a címemre.

ha5oj 
18/01/2016 22:29
Az értékelésben veszek részt...... utóellenőrzök. Na meg a weblapra teszem fel az elfogadott anyagot.

18/01/2016 09:44
Te csinálod az RHBP-t?

ha5oj 
12/01/2016 10:35
Lesz hívójel is (addig pedig a CEPT: YU/HA5OJ). Már nyomozgatok a neten, hogy a belgrádi klubok közül van-e, ahol magyarul (is) beszél valaki...... eddig sikertelenül, bár több klubot találtam. (azt gondoltam, Nándorfehérváron még vannak magyarok dühös )

ha5oj 
12/01/2016 10:32
Hali Ed! Eddig összesen 2 hetet voltunk Belgrádban (decemberben), majd otthon karácsony, újév, itteni karácsony. Tegnap előtt jöttünk vissza. Most már van internet is. Az antenna helye megvan a tetőn, rövidesen felkerül. A rádió addig a sarokban pihen Smile

10/01/2016 07:15
YU1CA, Belgrád. Van ott is élet.....

09/01/2016 19:55
Lesz hívójeled is? A rádiód megvan még? röhög

ha5oj 
04/01/2016 10:13
Átköltöztünk Belgrádba, de Törökország a szívünköz nőtt (eddig is ott volt a török zászló a macedónnal) taps

04/01/2016 01:58
Akkor most honnan is????

Mi nem bagózunk....
....ugye te sem?
Nemdohányzó honlap - www.dohányzás.hu