Magyarország - Macaristan - Мађарска

Navigáció
Főoldal
Törökország
Főzőcske
Rádióamatőr
Geocaching
Bütykölős
Fotó galéria
Videó galéria
Fórumok
Letöltések
Linkgyűjtemény
Hír kategóriák
Kapcsolatfelvétel
Vendégkönyv
Keresés
Világóra
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
____________________________
Regisztráció és bejelentkezés után az alábbi többlet funkciók érhetőek el:

- ÜZENŐFAL: írhatsz az üzenőfalra
- FÓRUM: írhatsz a változatos témájú fórumokon
- CHAT: chat-elhetsz a bejelentkezett tagokkal
- HOZZÁSZÓLÁS: megjegyzést írhatsz a cikkekhez, hírekhez
- HÍRLEVÉL: ha feliratkozol, az új tartalmakról automatikus értesítést kapsz az e-mail címedre. Max. napi 1 levél!

Az automatikus regisztrálást - a megszaporodott spammerek miatt - felfüggesztettem! Ha regisztrálni szeretnél, írj egy levelet a kapcsolatfelvétel menüpontban a felhasználó neved, és e-mail címed megjelölésével.
Hírlevél
Ha fel szeretnél írtakozni előbb regisztrálj az oldalon.
Legújabb cikkek
07. Nőnapi tél - A...
08. gözleme - videó
06. Parkok, múzeum...
05. Ulus, óvárosi ...
02. Bosszantó, hog...
Fórumtémák
Legújabb témák
Törökország
TA0 - IOTA AS-154 - ...
Tisztességes munka m...
"török-magyarok" gye...
BURABU 2011 fejtörő
Legnépszerűbb témák
Nincs létrehozva fórumtéma
____________________________

Legújabb hozzászólások megjelenítése ____________________________

Az oldal látogatói:
Látogatók száma
Google PageRank
infó Rólad
IP

A weblaphoz a tárhelyet a VIACOM kft biztosítja
__________________________
from hungarian language translate to:

törökországi élményeinket a TÖRÖKORSZÁG menü alatt olvashatod .

Örömmel olvasnánk a VENDÉGKÖNYV-ben a honlappal kapcsolatos véleményed, javaslatod.
MORZE jelek a Marson!
ha5oj - augusztus 09 2012 15:09:51
űrkutatás

MORZE jelek a Marson!

Igen, nem tévedés, morze jelek láthatók a Marson. Egyelőre nem sok, de folyamatosan szaporodni fognak!

Hírek képei: curiosity5.png

A Marsjárót készítő kaliforniai intézmény, a Jet Propulsion Laboratory (JPL) szakemberei mindenre gondoltak. A rover kerekeinek mintázata MORSE jeleket formáz: .---   .--.   .-..  vagyis JPL. A Curiosity miközben halad a Marson, kerekei minden fordulatával a készítő cég nevének kezdőbetűit nyomja a vörös bolygó porába, morse jelekkel. Lehet, hogy a JPL-nél is van a konstruktőrök között egy rádióamatőr?

"JPL thought it would be really cute to put J-P-L in Morse code on the wheel, so it's going to be rolling along the surface saying J-P-L, J-P-L," she quipped. "You know, after all the work they've put in...(you've) got to do something like that." (NASA)

(a "rossznyelvek" szerint a NASA nem engedte meg, hogy elhelyezze a cég a logóját a szerkentyűn.......így álltak "nemes bosszút".......kb. 1,5 méterenként a Mars talajába nyomja a névjegyet!)

Kíváncsian várom az első fényképeket a keréknyomokról!

 

Kép és infó: NASA / JPL

Augusztus 6. - landol a marson a Curisity
ha5oj - augusztus 05 2012 22:28:51
űrkutatás

2012. augusztus 6. - landol a Marson a Curiosity !

Ismét egy tudományos történelmi pillanat következik!

2012. augusztus 6.-án magyar idő szerint reggel 7:17-kor várható, hogy talajt fogjon a Marson az amerikai Curiosity űrszonda. Az eddigi legkorszerűbb marsi laboratórium 2011. november 26.-án (számomra születésnapi ajándékként) startolt a Földről. A landolást egy eddig soha nem próbált új technológiával oldják meg.

A landolást a NASA-TV élő egyenes adásban közvetíti - természetesen némi késéssel. No nem a cenzúra miatt, hanem mert a rádióhullámoknak is kell egy kevés idő ezt az irdatlan távolságot megtenni! Magyar idő szerint 7:31-kor lesz látható - elvileg - a leszállás.

A közvetítés magyar kommentárral a GALILEO WEBCAST oldalán reggel 7 órától látható. Amennyiben az oldalon nem látszódna a kép, WINAMP vagy VLC Player segítségével is megnézhető ezen az URL-en.

Az eredeti NASA adás ITT LÁTHATÓ.

Hírek képei: curiosity.pngHogy miért is ez a 14 perces késés, amikor a Földnek a Naptól mért keringési távolsága sokkal nagyobb, mint a Mars és a Föld Naphoz mért keringési sugarainak különbsége, és a Napról csupán 8 perc alatt ideér a fény (és a rádióhullámok)? Mint tudjuk a Föld-Nap távolság kb. 150 millió kilométer. A Mars a landoláskor kb. 248 millió kilométerre lesz a Földtől (lásd a bal oldali ábrát!). Egy kis számtan, (segítek: aránypárok) és már meg is van a 14 perc!Hírek képei: curiosity2.jpg

 

 

 

képek: NASA

 

 

 


a landolás menete:

Hírek képei: curiosity3.jpg

és a Marsot érés helyszíne:

Hírek képei: curiosity4.jpgA landolás fő különlegessége (például egy Holdra szállással ellentétben), hogy itt mindent automatikusan kell végrehajtani. A teljes leszállási művelet kb. 7 percet vesz igénybe, míg a rádióhullámok 14 perc alatt érnek a Földre. Ha a vezérlőteremben észrevennének valami akadályt (ami a megpillantás előtt 14 percel volt!), a válasz parancs ismét 14 percig szaladna a kozmoszban, míg a marsjáró venné az utasítást. Ez összesen 28 perc, plusz a földi személyzet reakció ideje. Ez láthatóan nem működik így. A járművön (roveren) levő kamerák képe alapján a fedélzeti számítógépnek kell eldöntenie, hogy mit tegyen az esetleges akadályok elkerülése érdekében. A korábbi, Mars körül keringő műholdak képei alapján jelölték ki a leszállási helyet, melyet a Curiosity-nek önállóan kell megkeresnie, azonosítania, és az adott helyre navigálnia, végül leszállnia. Belegondolva ez nem egyszerű feladat, mivel csak a tereptárgyak látványára tud hagyatkozni, amik itt eddig csak felülről fényképezett hegyek és nagyobb sziklák. Nincs "jellegfa", barokk kastély, kerítés, villanyvezeték, világháborús bombatölcsér, száz éve a kispadon ülő pletykáló vénasszony. Nincsenek utak, útjelző táblák, GPS jelek, vagy Józsi bácsi, aki tud egy rövidebb utat az erdőn keresztül! Olyan ez, amikor a túrista térkép alapján kell egy ismeretlen kősivatagban megtalálnunk a pontot, hogy hol is vagyunk, és merre kell mennünk. Minden gratuláció megilleti a konstruktőröket és a szoftverészeket!A RÉSZLETEK-re kattintva érdekes képeket, videókat találsz a Curiosity-ről, a NASA-tól !


Részletek
Nosztalgia Rádiótöbbtusa verseny - 2012
ha5oj - augusztus 04 2012 09:39:50
HAM - rádióamatőr (sonkarádió)

2012 évi "Győrök Imre" Nosztalgia Rádiótöbbtusa Verseny

Eger-Tardos


Már csak 6 nap a nevezésre !

A HA8KUX Jászszentlászlói Rádióklub idén is megrendezi jó hangulatú nosztalgia versenyét.

Szeretettel várnak minden régi és új Rádiós Több Tusa versenyzőt.

információk a HA8KUX honlapján

infó from Feco HA8KW

TC 0 KLH - HAM meeting in Kefken Light House
ha5oj - július 30 2012 22:07:11
HAM - rádióamatőr (sonkarádió)

TC 0 KLH
Tango Charlie Sıfır Kefken Light House

Egy kis meglepit csináltunk a török rádióamatőr fiúknak.....

Hírek képei: tc0klh_1.jpg

Tavaly nyáron elhatároztuk néhányan, hogy idén az IOTA (Islands On The Air - szigetek a rádióhullámokon) rádióamatőr versenyre kitelepülünk egy Fekete tengeren levő lakatlan török szigetre, Giresunra, egy hetet intenzíven rádiózni. Az "extra szépség", hogy az IOTA rendszerben az AS-154 számhoz ez az egyetlen sziget tartozik, így igazi rádióamatőr csemege! A kis magyar csapat pillanatok alatt összeállt, HA5BWW Ed, HA5MA Laci, HA7PC Karl, HA8KW Feco, és én HA5OJ / TB2ZHI Pisti. Megkezdődött a szervezés, egyeztetés a TCSWAT rádióklubbal, melynek több Giresun városi tagja van - a város a szigettel "szemben" a szárazföldön van. Azonnal felajánlották a technikai segítséget, így két fő probléma, a szigetre kijutás, és az áramellátás megoldódott. A lelkes kis társaság egy része is velünk tartott volna a szigetre, így már magyar-török rádiós expedíciót terveztünk. A török rádióamatőr társak TA2RX Bekir, TA7EB Ali, és TA7EM Ali lettek volna. Szponzori támogatás is akadt, a DUNAX kft-től antennákat, a RÁDIÓTECHNIKA szerkesztőségétől pedig koax kábelt kaptunk az antennák táplálására. A QSL lapok legyártására is kaptunk igéretet, így a saját rádióinkkal már minden technikai feltétel meg volt. Mivel a sziget lakatlan, és részlegesen védett terület, így engedélyt kellett kérni a hatóságoktól, hogy egy hétig ott sátrazhassunk, rádiózhassunk. Ez azonban sajnos nem járt sikerrel, idén nyár elején elutasították a kérvényünket, arra hivatkozva, hogy a szigeten régészeti ásatások folynak. Sajnos az idő rövidsége miatt már nem tudtunk "további kapcsolatok után nyomozni", így az expedíciót lefújtuk. Hírek képei: tc0klh_2.jpg A térképen nézelődve fedeztem fel a Fekete tenger másik szigetét (igen, mindössze két sziget van a Fekete tengeren!!) Kefken szigetet. Erre a szigetre, a verseny idejére már szerveztek a török fiúk egy rövid kitelepülést, így felmerült, hogy esetleg mi is betársulhatunk-e oly' módon, hogy a tervezett 8 napot ott töltsük. A fiúk - élükön TA1HZ Aydın-nal lelkesen fogadták, hogy egy morzés csapat csatlakozzon hozzájuk, de azt már sajnos nem tudták megszervezni, hogy hosszabban ott maradhassunk. Egy hétvégére Magyarországról ideutazni viszont nem túl költséghatékony mulatság lenne, így idén ez az akció sajnos végképp elmaradt. 

Hírek képei: tc0klh_5.jpgAz elmúlt hétvégén - döglesztő meleg közepette - elérkezett az IOTA verseny időpontja. Ezt kis noszogatásnak véve, úgy szerveztük a hétvégi programot, hogy a Fekete tengerben lubickolunk egy kicsit, és vasárnap délelőtt meglátogatjuk a rádiós társaságot a szigeten. Az ötletet tett követte, szállást két faluval nyugatabbra, Kerpe-n találtunk. A szombati nap lubickolással és pecsenyére süléssel telt el, vasárnap délelőtt pedig irány Cebeci, a Kefken szigethez legközelebbi falu. A csónak kikötőben nézelődtünk, hogy kit tudnánk rávenni, hogy vigyen át, és várjon is meg, amíg vissza nem jövünk. A képen látható "Titanik" nevű teknőben nem sok bizodalmunk volt - rossz ómen egy ilyen név! (a teknő megnevezésen kéretik nem kacarászni, törökül a csónak = tekne !! - gyűlnek a közös szavak, lassan összeáll egy szótárra való)

Hírek képei: tc0klh_3.jpgHírek képei: tc0klh_4.jpgVégül különös szerencsével, egy kisebb török társaság is éppen a szigetre indult, betársultunk melléjük. A világító tornyot nem volt nehéz megtalálni, rendesen kiemelkedett a környezetéből. A fiúk - TA2RX Bekir, és TA1HZ Aydın, éppen legújabb szerzeményüket, egy néhány hete Friedrichshafen-ben vásárolt spider-beam-et próbálgattak, miközben egyik társuk aktívan gyártotta az összeköttetéseket a hevenyészett adószobában. Volt rendes meglepetés, amikor bemutatkoztunk! Rövid beszélgetés - elvégre Ők versenyezni jöttek, tehát nem raboljuk a versenyidőt - és egy hideg üdítő kíséretében abban maradtunk, hogy a terveket nem adjuk fel, talán jövő nyárig sikerül megszerezni az engedélyeket Giresun szigetére, vagy ha nem, másod opcióként Kefken is szóba jöhet.

A tenger mellett minden halász tudja, hogy a "lepényhal először, a remény-hal meg utoljára", így nem adjuk fel a reményt..... HA-TA IOTA-DX expedition, in next year!

Végezetül egy pár perces videó a szigetre jutásról, a beszélgetésről, néhány verseny összeköttetésről és a sziget egy csendes öbléről, amit a helyiek egyszerűen csak Galapagos island néven emlegetnek:


A videóra kettőt kattintva teljes képernyőre nyílik.


Ha véletlenül a böngésződ nem tudná lejátszani a videot, megnézheted a VIDEO menüben,
vagy MPEG formában innen letöltheted (72MB)


düdüklü tencere
ha5oj - július 18 2012 11:55:18
hahota

Düdüklü tencere

Hírek képei: duduklutencere1.gif

 

Mennyire magyaros ez a török nyelv! És ráadásul milyen kifejező!

A napokban bedobták a postaládába a MakroMarket nevű kisáruház akciós prospektusát - mert természetesen így ünnepek előtt itt is hatalmas "indirim"-ek vannak.

Ezek a reklám újságok azért is nagyon jók, mert rögtön képpel vannak illusztrálva a török szavak, tehát kiváló segítséget nyújtanak a nyelvtanulásban is, a hétköznapi eszközök nevei sokkal könnyebben megragadnak az agytekervények zegzugaiban.

A mostani újság közepe táján akadt meg a szemem, először a megnevezésen: DÜDÜKLÜ TENCERE ......aztán átsiklott a tekintetem a mellette levő képre, egy kukta fazékra ..... és leesett a tantusz! A főzőedény török neve már korábbról "megvolt", ez a tencere (tendzsere). A kuktafazék pedig "működés közben" dudál, vagyis "düdüklü" (dudáló, dudás). A szótárból ellenőrizve, tényleg ezt jelenti, egy újabb magyar-török szó került elő: duda=düdük. Azért okozott néhány percnyi derültséget, belegondolva, ha egy jó kis kurufasulye (vagyis szárazbab-gulyás) készül benne, akkor nemcsak a fazék, de később a szakács is düdüklü lesz......

Hírek képei: duduklutencere3.jpg

 

 

.....na de hogy valami komolyság is álljon itt, gondoltátok volna, hogy ennek a nagyszerű főzőedénynek az őse így nézett ki? Nem lehetett egyszerű dolguk a régi idők háziasszonyainak, ilyen eszközöket emelgetni!

HA-DX 2012
ha5oj - július 11 2012 14:03:48
HAM - rádióamatőr (sonkarádió)

HA-DX 2012

Hírek képei: hadx2012tb2zhi.png

Ma hozta a villanypostás!

A januári HA-DX versenyen, nemzetközi értékelésben 7MHz, CW (morze), LP (kis teljesítmény) kategóriában 42. helyezést sikerült elérni!

Rádió teljesítmény 100W, antenna DunaX GPN4B

A versenyben eltöltött idő 6 óra (a rendelkezésre álló 24 órából)

Mengen - Hindiba
ha5oj - június 26 2012 12:25:45
Törökországi élményeink

Mengen - Hindiba pansiyon

Hírek képei: hindiba01.jpg

 

Az előző írásban bemutatott Yedigöller Milli Parkı kirándulásunkhoz a "támaszpontnak" a szomszédos Mengen városka melletti erdő szélén levő Hindiba (pitypang, gyermekláncfű, kutyatej) panzióra esett a választás.Hírek képei: hindiba02.jpg

Mengen városáról annyit érdemes tudni, hogy Törökország leghíresebb (nemzetközileg is elismert) séfjei itt szokták összemérni tudásukat. Sajnos most ezt nem volt alkalmunk letesztelni, nem most volt a szakácsverseny.

Péntek este érkeztünk,  a panzióban nagyon finom és bőséges, házias vacsorát kaptunk. Szombat reggeli után bejártuk a Hét tó vidékét, mely a panzió közelében van (autóval 45km, részletesen az előző cikkben).

Hírek képei: hindiba03.jpg

Vasárnap összepakoltuk a cuccunkat, és még korán lévén a környéken terveztünk egy kis sétát, és geoládázást. A panzió fő épületének falán volt egy térképecske jellegű valami, négy, színkódolt sétaúttal. A tulajtól kérdeztük, hogy merre keressük ezeket az utakat, illetve hogy milyen hosszúak. Először a sárga (sarı yolu) jelű utat javasolta, amiről kiderült, hogy mindössze kb. 3,5km. Mi a kék (mavi yolu) útvonalról faggattuk, mert hát ennél azért kicsit több sétát terveztünk. Megpróbált lebeszélni róla, mondván, az nagyon hosszú, de nem tudja mekkora. Ha a térkép méretarányos, mi ezt kb. 11-12km-re saccoltuk, ami azért bevállalható, még hegyes terepen is, fél napos laza sétára.Hírek képei: hindiba04.jpg

Neki is vágtunk, először persze a közelben levő geodoboz megkeresésének - amit utoljára 2 éve kerestek, és találtak meg. Evvel nem volt szerencsénk. A "kess"-t rejtő fa ugyan meglett, de szétkorhadva, darabokban hevert szanaszét..... erről lemaradtunk. No sebaj, séta tovább. Azért, hogy ne maradjon a környék keresni való nélkül, az útvonal térkép szerinti alján (kb fél úton, hogy akármerre indulnak keresni, ne lehessen spórolni a kilométerekkel) a harmadik forrásnál elrejtettünk egy mikro méretű dobozkát, az utánunk jövőknek.Hírek képei: hindiba05.jpg

A magyar tájakon megszokott túrista jelzéseket itt nyugodtan el lehet felejteni, lehet, hogy a törökök nem szeretnek hosszú erdei túrákra menni! Az út eleje sehol nem volt jelölve. Menet közben ugyan láttunk néhány színkódot a fákra rögzítve, de leginkább olyan helyeken, ahova teljesen felesleges volt tenni. Útelágazásokban viszont alig-alig volt, így nagyon gyakran megérzésre hagyatkozva kellett menni. Túrista térkép nem létezik - vagy legalábbis mi még eddig nem találtunk. Az egyetlen támpont a ház falán lefényképezett valami volt, a fényképezőgép kijelzőjén nézve. "Gondolom formán" haladtunk, egészen az út 2/3-áig (mindig a 2/3-dal van a baj!). Aztán itt valahol elkeveredtünk. Először egy erdei zsákutcába futottunk - széles út, ami egyszer csak véget ér, és áthághatatlan bozót lett belőle. Aztán visszafordulás, és másik út keresése után egy ritkásabb erdőrészt találtunk - sok tüskés bokorral - ami mögött 600 méterrel volt a panzióhoz (es a kocsihoz) vezető aszfalt út. Hírek képei: hindiba07.jpg

Mindezt térkép hiányában, csupán a túra GPS-en rögzített nyomvonalunkból tudtuk. Hát ez a 600 méter azért kalandos volt: szakadék kerülgetés, mély medrű patakon átkelés fatörzs hídon, legelésző bocik, hegyes szarvakkal, tüskés bokrok, meredek hegyoldalak. Azért sikerült, és a végén az egészet megúsztuk 14,9km-es sétával.

Hírek képei: hindiba06.jpg

 

A házhoz érve még visszatértünk egy frissítőre: Jutka egy sört, én szegény szerencsétlen, hányatott sorsú sofőr pedig egy kólát gurítottunk le a torkunkon hazaindulás előtt. A tulaj gratulált, amikor megmutattuk Neki az útvonalat a GPS képernyőjén.

Kellemes nap volt ez is, de este nem kellett altatni egyikünket sem.....

Javasolt megjelenítő felbontás: minimum 1280 * 720 ("szélesvásznú" kép)
A böngészőben a lapok helyes megjelenéséhez a JAVA-t és az ActivX vezérlőket engedélyezni kell!
Az oldalon megjelenő írások, fotók a szerzők tulajdonát képezik. Azokat kizárólag engedéllyel, változatlan formában és tartalommal, a forrás megjelölésével lehet felhasználni!

Türkiye - Törökország

Current time in Ankara, Turkey

Űr időjárás - Space weather


Hullámterjedési előrejelzés by: HA8KUC

HAM RADIO

    DXcluster     ReversBeacon

hallgasd a rádióamatőröket WEB-en: websdr.hu

Solar-Terrestial data

Európai repülőjáratok online térképe

Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

ha5oj 
08/12/2017 07:37
Sziasztok! Január végéig - kb hetente változó QTH-ról ZL/HA5OJ hívójellel vagyok hallható. Magyar idő szerint reggel 6-7 órától 12-13 óráig, valamint este 8-9 óra között. Időeltolódás +12 óra az én javamra! 7-50MHz között 100W és vertical.

ha5oj 
27/07/2016 00:08
Sziasztok! július 24-től augusztus 5-ig ZA/HA5OJ hívójellel vagyok hallható az esti órákban, CW üzemmódban a 7MHz feletti sávokban!

ha5oj 
11/04/2016 17:19
Hi Ed! Én is köszönöm, örültem, hogy sikerült! 5AUC-t sajnos csak egyszer hallottam, nem az övé volt a freki....pedig jól szólt

11/04/2016 16:02
Kösz a HSK qso-t!

22/01/2016 15:13
Köszönöm.

ha5oj 
21/01/2016 21:04
Ed, még folyik az értékelés, rövidesen meglesznek az előzetes eredmények!

19/01/2016 06:24
Még nincsenek előzetes eredmények a honlapon. Ha megvan, küldd el a címemre.

ha5oj 
18/01/2016 22:29
Az értékelésben veszek részt...... utóellenőrzök. Na meg a weblapra teszem fel az elfogadott anyagot.

18/01/2016 09:44
Te csinálod az RHBP-t?

ha5oj 
12/01/2016 10:35
Lesz hívójel is (addig pedig a CEPT: YU/HA5OJ). Már nyomozgatok a neten, hogy a belgrádi klubok közül van-e, ahol magyarul (is) beszél valaki...... eddig sikertelenül, bár több klubot találtam. (azt gondoltam, Nándorfehérváron még vannak magyarok dühös )

ha5oj 
12/01/2016 10:32
Hali Ed! Eddig összesen 2 hetet voltunk Belgrádban (decemberben), majd otthon karácsony, újév, itteni karácsony. Tegnap előtt jöttünk vissza. Most már van internet is. Az antenna helye megvan a tetőn, rövidesen felkerül. A rádió addig a sarokban pihen Smile

10/01/2016 07:15
YU1CA, Belgrád. Van ott is élet.....

09/01/2016 19:55
Lesz hívójeled is? A rádiód megvan még? röhög

ha5oj 
04/01/2016 10:13
Átköltöztünk Belgrádba, de Törökország a szívünköz nőtt (eddig is ott volt a török zászló a macedónnal) taps

04/01/2016 01:58
Akkor most honnan is????

Mi nem bagózunk....
....ugye te sem?
Nemdohányzó honlap - www.dohányzás.hu