Magyarország - Macaristan - Мађарска

Navigáció
Főoldal
Törökország
Főzőcske
Rádióamatőr
Geocaching
Bütykölős
Fotó galéria
Videó galéria
Fórumok
Letöltések
Linkgyűjtemény
Hír kategóriák
Kapcsolatfelvétel
Vendégkönyv
Keresés
Világóra
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
____________________________
Regisztráció és bejelentkezés után az alábbi többlet funkciók érhetőek el:

- ÜZENŐFAL: írhatsz az üzenőfalra
- FÓRUM: írhatsz a változatos témájú fórumokon
- CHAT: chat-elhetsz a bejelentkezett tagokkal
- HOZZÁSZÓLÁS: megjegyzést írhatsz a cikkekhez, hírekhez
- HÍRLEVÉL: ha feliratkozol, az új tartalmakról automatikus értesítést kapsz az e-mail címedre. Max. napi 1 levél!

Az automatikus regisztrálást - a megszaporodott spammerek miatt - felfüggesztettem! Ha regisztrálni szeretnél, írj egy levelet a kapcsolatfelvétel menüpontban a felhasználó neved, és e-mail címed megjelölésével.
Hírlevél
Ha fel szeretnél írtakozni előbb regisztrálj az oldalon.
Legújabb cikkek
07. Nőnapi tél - A...
08. gözleme - videó
06. Parkok, múzeum...
05. Ulus, óvárosi ...
02. Bosszantó, hog...
Fórumtémák
Legújabb témák
Törökország
TA0 - IOTA AS-154 - ...
Tisztességes munka m...
"török-magyarok" gye...
BURABU 2011 fejtörő
Legnépszerűbb témák
Nincs létrehozva fórumtéma
____________________________

Legújabb hozzászólások megjelenítése ____________________________

Az oldal látogatói:
Látogatók száma
Google PageRank
infó Rólad
IP

A weblaphoz a tárhelyet a VIACOM kft biztosítja
__________________________
from hungarian language translate to:

törökországi élményeinket a TÖRÖKORSZÁG menü alatt olvashatod .

Örömmel olvasnánk a VENDÉGKÖNYV-ben a honlappal kapcsolatos véleményed, javaslatod.
Safranbolu környéke
ha5oj - május 23 2012 17:47:14
Törökországi élményeink

Safranbolu környéke

Hírek képei: safranbolu25.jpg

Hírek képei: safranbolu14.jpgHírek képei: safranbolu28.jpgHa sikerült Safranbolu összes látnivalóját végig sétálni, és a bazárban vásárolt csoda dolgokat, valamint a lokum hegyeket is biztonságba helyezni, akkor jöhet a kocsma....... ja, bocs, olyan itt nincs! Akkor helyette nézzünk körül, a városon kívül is, hiszen akad még felkeresni való a közelben! Az első lehet például egy negyedórás autókázásnyi távolságban a város szélén az Incekaya Su Kemeri (Incekaya vízvezeték). Safranbolu északkeleti részénél, a városközponttól 7,5km-re építette İzzet Mehmet Paşa a 19. század végén. A vízvezetékkel oldotta meg a város vízellátását. A Tokatlı völgyet átívelő építmény 60 méter magas, 116 méter hosszú, és 110-220 cm széles, 6 csodálatos boltívből áll. A keskeny felületen még enyhe szélben is nagy élmény átsétálni a völgy felett (tériszonyosoknak nem ajánlott).

Hírek képei: safranbolu15.jpgAz oda-vissza séta után némi aprópénz (1,5TL) befizetésével szabad utat kapunk a több száz lépcsőfokhoz, amin lejuthatunk a kanyon aljára, és néhány kilométert sétálhatunk a kellemes környezetben.Hírek képei: safranbolu29.jpgBuja zöld növényzet, vízesés, hatalmas sziklák, közel száz méteres sziklafalak, gyors folyású kristálytiszta folyó ......ezek várnak ránk a völgyben ........meg természetesen teázó, köftéző, és két - a tyúkjaira vigyázó - kakas. Sajnos a visszaút nincs megszervezve, így két lehetőség marad, vagy ugyanazon az úton, a völgyben visszasétálni, és a végén megmászni a néhányszáz lépcsőfokot, vagy a völgy túlsó felén egy kis emelkedőn feljuthatunk az aszfalt útra, ahol kis szerencsével utunkba akadhat egy dolmus, ami közelebb visz a bejáratnál leparkolt autóhoz. Mi az utóbbit választottuk, némi frissítő és néhány fagylalt elfogyasztása után - a biztonság kedvéért - elindultunk gyalogosan az aszfalton.


Hírek képei: safranbolu16.jpgDolmussal nem találkoztunk útközben, mindegyik pont ellenkező irányba ment. Maradt a cirka 3.5km-es aszfalt túra. Ennél a táblánál egy picit megálltunk kacarászni. Belegondoltunk, amint jön az autó, nem adja meg a falnak az elsőbbdéget, és DURrrrr.....
Hírek képei: safranbolu19.jpgHírek képei: safranbolu20.jpgAz aquaduct parkolójától cirka fél óra autós távolságra Bulak faluban egy csodálatos cseppkőbarlang várja látogatóit, a Mencilis Mağarası. A barlang 6 km hosszú, melyből 400 méter látogatható. A barlangi séta során három emeletet járhatunk be a föld alatt, minden szinten gyönyörűen megvilágított cseppköveket találunk. Természetesen a barlangban vakuval fényképezni tilos, de nem is érdemes villanót használni, sokkal szebbek a cseppkövek a gyér megvilágításban, hosszabb expozíciós idővel, állványról fényképezve. A belépőjegy szinte ingyen van, mindössze 1,5 Lírát kérnek érte. Hírek képei: safranbolu18.jpgHa pedig a séta során netán megéhezel, akkor sincs probléma, a ki/bejárat előtt egy néni megállás nélkül süti a fincsi gözleméket!

Erre még másfél év után is mindig rácsodálkozok, hogy hogyan bírják ezt! Órákon keresztül törökülésben kuporognak, nyújtják, töltik és sütik a tésztát, és a "műszak végén", mintha éppen csak az előző percben ültek volna le, felpattannak az asztalka mellől........nekem tíz perc után sem sikerül olyan fürgén!


SAFRANBOLU
ha5oj - május 21 2012 22:20:24
Törökországi élményeink

Safranbolu

Hírek képei: safranbolu01.jpg

Hírek képei: safranbolu06.jpg

 

Ezen a hétvégén ismét ünnepnap volt Törökországban, május 19. a sport, a fiatalok, és az Atatürki megemlékezés ünnepe (Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı). Az első kettő még világos, de hogy mire emlékezett a Törökök Atyja, amit ünnepelni kell, ezt nem sikerült kinyomoznom egyelőre. Na de nem is ez a lényeg, inkább az, hogy ez is egy munkaszüneti nap - szépséghibája, hogy idén ez szombatra esett, ami egyébként sem munkanap. Na de sebaj, azért egy közeli kirándulásra így is elég lesz, péntek délutáni indulással. A kiválasztott célállomás a szomszédos Safranbolu (270km).

Hírek képei: safranbolu02.jpg

 

Miért is érdemes ellátogatni ebbe a városkába? Safranbolu jelentése sáfrányban gazdag. A település egykoron az itt termelt fűszerekről volt híres, talán éppen ezért lehetett a 17. század óta az Istanbul – Sinop útvonal kereskedelmi központja. Ezen kívül körülbelül 800 gyönyörű oszmán épületével az UNESCO Világörökség listáján szerepel.

Hírek képei: safranbolu03.jpg

 

Az épületek nagy része felújítva, panzióként várja a vendégeket. Ezek a házak javarészt a 19. században épültek, az akkori oszmán stílusban. Tágasak, az emeleten hálószobák és egy nagyobb teázó helyiség van, a földszinten a konyha, nappali, és egy érdekesség, a „havuz” (medence), ami tulajdonképpen egy vízgyűjtő ciszterna a házon belül.

Hírek képei: safranbolu04.jpgHírek képei: safranbolu05.jpg

 

Egy ilyen házikót béreltünk ki a hétvégére. Meglátszik, hogy régi kereskedő városban vagyunk, az itt lakók tudják, hogy az alacsony ár – sok vendég a megfelelő üzletpolitika, jobban jövedelmez, mintha drágán, de üresen állnának a házaik. Természetesen a szálláshoz hozzá tartozik a bőséges török reggeli (kahvaltı) valamint a török kávé, és talán mondanom sem kell, hogy „korlátlan mennyiségű” török tea (a kanna soha nem ürül ki!). És mint bárhol Törökországban: a cica. Reggelinél azonnal megjelenik, és addig hízeleg, dorombol, amíg meg nem kapja a részét.

Hírek képei: safranbolu07.jpgHírek képei: safranbolu08.jpg

 

A látnivalók a völgyben levő Óvárosban vannak. Érdemes a város legnagyobb palotájában , a szállodaként üzemelő Havuzlar Konak-ban kezdeni a sétát, ahol a földszinti fő szalonban megcsodálhatjuk a hatalmas és gyönyörű medencét (a fenti nagy medencés kép), mely egykoron a palota teljes vízellátását biztosította, valamint ugyanitt lehet kérni ingyenes város térképet (şehir harıtası), a könnyebb eligazodás végett.

Hírek képei: safranbolu09.jpgHírek képei: safranbolu10.jpg

Innen egy kis hegymászás következik a meredek és kacskaringós utcákon át, a régi Kormányzói Palotába, mely múzeumként üzemel, bemutatva a város múltját, az emberek életét az oszmán korban. A belépőjegy érvényes a múzeum mögötti óratoronyba is, ahol fenn az óraszerkezet mellett élvezetes előadást hallhatunk a szerkezetről igaz csak törökül, de a bácsi annyira szemléletesen mutogat közben, hogy csekély nyelvtudással is sok minden megérthető belőle (ha jól tippelünk, akkor a bácsi az óra konstruktőrének – talán - ükunokája). A múzeumtól már csak lefelé megyünk. A főtéren egy camii-t (dzsámi-t) vehetünk szemügyre (belépés itt is csak cipő nélkül, lányoknak pedig kendőben!), majd a bazár soron keresztül – ha sikerül megúszni vásárlás nélkül – eljutunk a Cinci hanı Karavansaray-ba egy frissítő teára, majd utána bejárhatjuk a szultáni kort bemutató szobákat.

 

Hírek képei: safranbolu11.jpgHírek képei: safranbolu12.jpg

A város azonban nem csak a sáfrányról és a rengeteg oszmán épületről híres, ha lehet hinni a szóbeszédnek, akkor itt készítik az országban a legfinomabb lokumot! Lehet benne valami, ugyanis rengeteg édességboltot találhatunk, a lokum és a helva legkülönfélébb fajtáival. Ha mindet végik akarja valaki kóstolni, jobb ha valami utánfutóval készül, vagy több hétre kell maradni! A „mázsás” kiszerelésen kívül mindenféle díszdobozos válogatások is kaphatók, nehéz megállni, hogy ne vásároljunk be belőlük egy kisebb talicskára valót!

 

Hírek képei: safranbolu13.jpg

A nap végén mindenképpen érdemes még felmászni az emlékparkba, ahol egy kiváló sáfránymézzel édesített sáfrány tea mellett csodás kilátás nyílik a sáfrány hazájára, Safranbolu-ra.

Hírek képei: safranbolu24.jpg

100 000
ha5oj - május 16 2012 14:55:41
Ankara news

100 000. látogató !

Hírek képei: 100000.jpgA mai délutánon ezt a szép kerek számot is elértük, köszönjük Nektek!

Ez alkalomból nézzünk vissza egy kicsit, egy kis statisztikával megfűszerezve. Az alábbiakat a szerverről vettem, csupán olyan adatokból, melyek a látogató részéről publikusak (IP cím, felkeresett oldalak, böngésző és operációs rendszer stb.), melyek böngészéskor minden kattintás alkalmával automatikusan elküldésre kerülnek a szerver részére.

Alig több, mint egy éve, 2011. március 1.-én készültem el jelenlegi formájában a weblapunkkal. Néhány nap kisérleti üzem után, március 8.-án a lányok megköszöntése volt az első igazi bejegyzés. Az első bejegyzés kivételével (melyet véletlenül töröltem) az összes olvasható jelenleg is az archivumban. Igyekeztünk érdekes témákban írogatni, persze azon dolgokból válogatva, ami minket is érdekel, és tovább adásra érdemesnek találtuk. Jelenleg naponta 6-800 látogatója van az oldalnak, és nagyon sajnáljuk, hogy ezen szám mellett oly kevesen regisztráltatok, és nem írjátok meg a véleményeteket az oldalról (hozzászólások, fórumok, vendégkönyv). Pedig a statisztika szerint nagyon sok visszatérő olvasónk van.

Nézzünk egy kis statisztikát az elmúlt 14,5 hónap alapján:

 - 52 országból volt eddig látogatónk, melyből 13 országból rendszeresen visszatérő olvasónk van.
 - Legaktívabb időszak 14-22, leggyérebb forgalom 5-9 óra között (magyar idő szerint).
 - A 100 000 látogatás 7,28%-a származik a robotoktól (google és társai).
 - Csak az első oldalt nézte meg 39,4%, 15 percnél kevesebb időt töltött el 41,1%, 15 percnél hosszabb ideig nézelődött 19,5%.
 - A látogatók 58,1%-a direkt vagy könyvjelzőből írta be az oldal címét, 0,4% más oldalról, 0,7% keresőből talált ide, és 40,5% az oldal belső linkjein szörfözött. Átlag 4,6 oldalt nézett meg egy látogató.

 - Az operációs rendszerek tekintetében 74,8% windows, 11,6% linux, 5,9% macintosh, és 7,7% egyéb felhasználó volt.
 - A böngészők eloszlása: 47,3% MS internet explorer, 13,6% firefox, 10,1% opera, 5,6% mozilla, 5% google chrome, 4,7% netscape és 13,7% egyéb böngésző.
 - Regisztrált felhasználó 62, hozzászólás a cikkekhez 198, üzenőfal 377, fórum bejegyzés 13.
 - A vendégkönyvbe és a hozzászólásokhoz a legtöbb spam oroszországi, lengyelországi és kínai IP címről érkezett, ezeket a bejegyzéseket nagyon rövid idő alatt töröltem. Volt a spammerek között regisztrált felhasználó is, akiket többszöri spam írása esetén kitiltottam.

 - A főoldalon kívül nagy látogatottságú oldalak: Törökország, Főzőcske, Linkek, Galéria

Reméljük ezentúl is sikerül olyan tartalmakat kreálnunk, ami ébren tartja érdeklődéseteket, és egyre többen lesztek visszatérő olvasóink. Regisztráljatok minél többen, és használjátok a fórumokat is! Ha tetszett az oldal, vagy annak valamely része, nyugodtan ajánljátok ismerőseiteknek!

Köszönjük az eddigi érdeklődéseteket, továbbra is jó szórakozást kívánunk  oldalunkon!

 

Jutka és Pisti

 

jön a vihar
ha5oj - május 12 2012 19:08:55
Ankara news

Itt is alakul a "szép tavaszi idő" !

Hírek képei: 20120512.jpg

Épp az imént néztük az otthoni híreket, melyek szerint jönek a "fagyos manusok", lehülés és szélvihar várható Magyarországon.

Aztán kinéztünk az ablakon.......úgy tűnik, nekünk se' lesz jobb itt Ankarában, csak itt délről jönnek a fekete fellegek! (a még tiszta rész az égen a nyugati irány)

Török foci
ha5oj - május 12 2012 15:37:19
Ankara news

Török foci

Hírek képei: gsfb1.jpg

Hírek képei: gsfb3.jpgMint köztudott, nem vagyok egy "focibuzi".... sőt, azon kevese közé tartozom az emberi faj hímnemű egyedeinek, akik kifejezetten utálják a focit! Nem úgy mint a törökök. Ha igaz, itt mindenki focimániás (de szépen fejeztem ki magam!)

De akkor mit is keres itt ez a cikkecske? Kettős apropója van!

Két hete Bodrumban - talán vasárnap? - éppen vacsorázni mentünk a parti úton levő millió étterem egyikébe. Azt vettük észre, hogy egyes éttermekben teltház, a másikakban pedig a pincéreken kívül senki. Érdekes, az előző napokon nem így volt, akkor nagyjából egyenletes volt az éhes emberek térbeli eloszlása. Épp egy köftézőt néztünk ki magunknak, de eléggé tömöttnek tűnt, talán két szabad asztalka volt csupán. A "vendégfogó pincér" természetesen amint meglátta, hogy éhesek vagyunk, azonnal betessékelt, és kérdezte, hogy milyen helyet szeretnénk. Akkor tűnt csak fel igazán, hogy a vendégek döntő többsége a hátsó falak irányába fordított fejjel próbálja a fülébe, vagy a mellette ülő nyakába rakni a köftét. Aztán rövidesen kiderült az is, hogy éppen valami focimeccs van, és azt nézik meredten, két hatalmas LCD TV-n, ami a hátsó falra volt szerelve. Szerintem ezeknek tök mindegy mit hoztak ki enni..... Na mi egy csendesebb sarkot választottunk, és tüntetőleg a tenger irányába fordultunk! A köfte a foci ellenére finom volt!

Hírek képei: gsfb2.jpgA másik eset ma délelőtt történt. Lementem kedvenc halasunkhoz, Doğan-hoz, az ebédhez valót megvenni. A szokásos rövidke beszélgetésbe egy eddig nem hallott részlet került, megkérdezte, hogy milyen drukker vagyok. Kicsit bambán nézhettem rá, mert rögtön mutatta, hogy fociról van szó. Na erre mondtam - udvariasan - hogy semmilyen, nem érdekel a foci. Érdeklődött, hogy Magyarországon van-e kedvenc csapat. Mondtam, hogy ott sem érdekel, de azért felsoroltam neki vagy kettőt....több nem jutott eszembe..... Valamit mormogott magában, amiből a "fener" szót vettem ki. Na megvillogtattam, tudásomat, és kérdeztem, hogy akkor Ő ezekszerint Fenerbahçe szurkoló? Éppen a halamat pucolta, késsel a kezében..... azért visszafogta magát, és mondta, hogy nem, Ő Galatasaray-os. Evvel le is zártuk ezt a témát, de az elköszönéskor azért figyelmeztetően mondta, hogy "Galatasaray !!!" ...... Nevetés

Nem is tulajdonítottam különösebb jelentőséget a dolognak, amikor már a lakásból megláttam egy zászló árust az utcában. Sokmindenféle "gyalog bótos" járt már itt, de zászlóárust még nem láttam. Amikor közelebb ért, a zászlókat is ki lehetett venni: Galatasaray és Fenerbahçe zászlók voltak, ezekszerint ma lesz a meccs. A neten rákeresve ki is derült, hogy igaz a tipp, ma este lesz.

A hozzáértőknek egy kis táblázatot találtam, íme (a török szavak fordítása zárójelben) :

5. hafta (hét)
Trabzonspor – Fenerbahçe: 1 – 3
Galatasaray – Beşiktaş: 2 – 2

  TAKIMLAR (csapatok)
O G B M A Y AV P
1 Galatasaray 5 2 2 1 9 6 3 47
2 Fenerbahçe 5 4 0 1 9 4 5 46
3 Beşiktaş 5 1 1 3 4 7 -3 32
4 Trabzonspor 5 1 1 3 4 9 -5 32

12 Mayıs Cumartesi (szombat)
19.00 Fenerbahçe – Galatasaray

Hogy ezek mit jelentenek, halvány gőzöm sincs, majd a foci rajongók megfejtik. Mindenesetre akinek van török műholdas műsora, nagy eséllyel megnézheti a meccset ma este 19 (magyar idő szerint 18) órakor. (állítólag jó a török foci)

Friss: A meccs végeredménye:   0:0    és evvel bajnok a Galatasaray    (hogy miért, erről lila gőzöm sincs)

A csapatok összeállítása:
GALATASARAY:
Muslera, Eboue, Semih Kaya, Ujfalusi, Hakan Balta, Engin Baytar, Melo, Selçuk İnan, Riera, Necati Ateş, Elmander
FENERBAHÇE:
 Volkan Demirel, Orhan Şam, Bekir, Yobo, Ziegler, Dia, Emre, Selçuk, Cristian, Stoch, Semih

A mérkőzés eseményeit IDE KATTINTVA olvashatod......már ha érdekel.....

(életemben nem foglalkoztam ennyit focival.......és szerintem többet nem is fogok)

Égei tenger - Bodrum és környéke 3.
ha5oj - május 08 2012 19:53:33
Törökországi élményeink

Égei tenger - Bodrum és környéke 3.

Hírek képei: bodrum19.jpg

Hírek képei: bodrum21.jpgHírek képei: bodrum31.jpg

 

Mire van szüksége egy igazi turistának? Tengerre és hegyekre! Na ezekből itt nincs hiány, csak győzzünk válogatni, mi fér bele ebbe a pár napba..... ami rendesen fogyatkozik is..... Igazán lehetnének hosszabbak az ünnepek....

Miután Bodrumot és annak közvetlen környezetét "kivégeztük", jöhetett a kicsit távolabbi vidék. Légvonalban nem nagy távolságokról van szó, de mivel a partvonal eléggé cakkos a rengeteg tenger öböltől, az öbölben levő kisebb öböltől, lehetett autózni rendesen a sok kis üdülőfalu és kikötő között...... szóval, mintha "fraktál túrán" lennénk.

Hírek képei: bodrum20.jpgHírek képei: bodrum30.jpg

Az útikönyv eléggé szűkszavú erről a részről, így a "virtuális bédekkerre", a geocachig-re hagyatkoztunk. Ahol van geoláda, oda érdemes menni, a környéket jobban ismerők szerint van látnivaló, hiszen ezért jelölték meg a pontot a "kincses dobozzal", és általában még részletes ismertetőt is adnak a látnivalókról. Rögtön az első állomás Turgutreis.....  Hollywood-ból ellesett ötlettel a városkát jelző tábla maga a hegy lett, már jó messziről (a tengerről is) látszik. Kedves kis emlékparkot csináltak - pálmaligettel és szabadtéri színházzal - a város névadója Turgut Reis admirális tiszteletére (1485-1565. A XVI. századi Ottomán birodalom haditengerészeti parancsnoka). Sokféle tiltó táblát láttunk már, de a park bejáratánál sikerült egy újabbat találnunk: ALKOLLÜ İÇECEK & ÇEKİRDEK YENMESİ YASAKTIR , vagyis ALKOHOLOS ITAL ÉS MAG LENYELÉSE TILOS! A parkban az admirális szobra igencsak emlékeztetett egy budapesti (már a szoborparkban levő) szoborcsoportra, még a múlt század második feléből.... csak ezeknek az alakoknak turbán van a fején.....

Hírek képei: bodrum26.jpgKövetkező állomásunk Gümüşlük, leánykori nevén Mündosz. A városka tulajdonképpen két öböl közé szorult félsziget. Kikötőjét és nyugati strandjait az ókori torony, és víz alá merült erőd falak övezik. A strand déli részén egészen közel lehet úszni az ókori Mündosz romjaihoz. 

Hírek képei: bodrum32.jpgA parton rengeteg apró, néhány asztalból álló étterem van, melyek annyira a vízparton vannak, hogy szinte a lábunkat a székről a tengerbe lógathatjuk. A választék mindegyikben pazar, az ízek finomak. A parton levő pultokban jég között a friss hal, csak rá kell bökni, melyiket kéred, és már sütik is. A jobbnál jobb tengeri herkentyűket mindenképpen érdemes megkóstolni!

Hírek képei: bodrum29.jpgHa ezek után még néhány mondatot törökül mondasz a pincérnek, és ráadásul nőből vagy, akkor egészen biztos, hogy a török kávét virágokkal szépen feldíszítve hozzák ki, Atatürk által aláírt fincan-ban (ejtsd: findzsan ....ismét egy török eredetű magyar szó)!

 

Mivel már közeledett a hazaút, így nem akartunk nagyon eltávolodni a Milas (Bodrum) repülőtértől, ennek a közelében keresgéltünk, hogy mit érdemes még felkeresni. Választásunk Kıyıkışlacık falucskára esett - merthogy itt is van geoláda. Az útikönyv erről a településről semmit nem írt, viszont a láda ismertetőjéből megtudhattuk, hogy ez is egy híres ókori romot rejtő hely, Iasos. A régi település, a várfal maradványai mellett egyedülálló látnivaló az ókori halpiac (mai török nevén az İasos Antik Balık Pazarı Müzesi). A romok között olajfa erdőben sétálhatunk. A fákról a "mesebeli sötét erdő" jutott eszembe. Holdfényben a fák törzsei tényleg olyanok lehetnek, mintha óriások és manók elevenednének meg.

Hírek képei: bodrum22.jpg

Hírek képei: bodrum33.jpgHírek képei: bodrum28.jpg

 

Innen már csak "érzés szerint" mentünk tovább. Először a parti úton, majd mivel az elfogyott (ráépítettek egy házat), kisebb kerülővel egy nagyobb hegyen keresztül becéloztuk a tengerpartot. A hegyek között egy csodás kis faluban, Akbük-ben találtuk magunkat, sekély, homokos tengerparttal, egy kis szigettel, melyet térdig érő vizen keresztül lehetett megközelíteni. Először a szigerte mentünk át, ami nyáron kiváló piknikező hely lehet. Most még nem volt nagy tömeg rajta, inkább csak a pecások tanították úszni a kukacokat (íme egy alternatív felhasználási módja a pecabotnak, ha nem antenna készül belőle az amatőr rádióhoz!). A szigetről visszafele viszont nem lehetett kihagyni, hogy egy jót lubickoljunk a kellemes meleg Égei tengerben......május elsején!

Egy jó ebéd után - a helyi pidézőben - nem maradt más hátra, mint vissza a repülőtérre, hogy a Pegasus szárnyain visszarepüljünk Ankarába.

Égei tenger - Bodrum és környéke 2.
ha5oj - május 07 2012 21:45:13
Törökországi élményeink

Égei tenger - Bodrum és környéke 2.

Hírek képei: bodrum16.jpg

Hírek képei: bodrum13.jpgHírek képei: bodrum14.jpg

Folytassuk kirándulásunkat még egy kicsit Bodrumban, majd meglátogatjuk a környéket is. Már a google mapon nézelődve is csodás helyeket láthatunk errefelé, gyönyörű tenger öblök, magas hegyek, természetes sziklakertek és pálmafa parkok váltogatják egymást. Úgy látszik, néhány vadászrepülő inkább saját szemmel akarta látni ezeket a csodákat, mert amikor éppen a fagyit nyalogattuk a vár külső udvarában, éktelen hangorkán csapta meg a fülünket. Eleinte a fáktól, és a várfaltól nem láttunk semmit, mígnem egyszer éppen a fejünk felett fordította függőlegesbe a pilóta a gépet, és emelkedett a magasba. Mint kiderült légi bemutató volt..... ha ezt tudjuk, még maradtunk volna a várfalakon..... de innen már nem lehett visszamenni, így inkább kimentünk gyorsan a kikötőbe, a nyitottabb terepre. Egy gép firkálta az eget, egészen alacsonyról húzott fel a fellegekbe (illetve a fellegek helyére, mert felhő az nem volt). Majd kb 15 perc múlva megszólalt a közeli minaretből a müezzin, próbálta felvenni a hangerő harcot a repülőgéppel. Úgy tűnik, Allah az erősebb, a pilóta megadta magát, és elment (talán imádkozni egy sort?) Vagy fél óra múltán viszont hetedmagával tért vissza, és exkluzív kötelék repüléseket mutattak be.

Hírek képei: bodrum17.jpgHírek képei: bodrum18.jpg

Délután a geocaching hobbit űztük egy kicsit, felkerestük a szomszéd dombokat, ahol szinte Hollandiában érezhettük magunkat. A domb- és hegygerinceken régi szélmalmok romjait találtuk (egyet felújítva is!) Ezek a helyek nagyszerű kilátást nyújtanak a tenger öblökre, kiváló piknikező helyek. Innen messziről is megszemlélhettük a várat, ahol délelőtt jártunk.

 

Hírek képei: bodrum15.jpg

Este a vacsorával sem volt könnyű dolgunk. No nem azért, mintha nem lett volna étterem a közelben...... ellenkezőleg! Egymást érik az éttermek, és ha leszűkíted a kört avval, hogy mit szeretnél enni - köfte, kebab, döner, dürüm, rostonsült, hal, pide, pizza és sorolhatnám reggelig - akkor is tucatnyi választási lehetőség adódik. Végül a jól bevált módszert alkalmaztuk, oda kell menni, ahol sokan vannak, és sok a macska is - ott csak finom lehet a kaja! Jutka bébi polipot evett fahéjas rizzsel (bizarrul hangzik? pedig nagyon finom volt!). Én pedig kokoreç-et választottam. Amikor a pincér meghallotta, élénken megpróbált lebeszélni róla. Hogy miért is? Ez egy érdekes jószág. A bárány belet belsőségekkel töltik meg lazán, és zsíros bárány husival együtt feltekerik egy vastag fa hengerre (kb. mint a kürtős kalácsot), majd parázson megsütik. Nos ez a törökök közül sem mindenkinek a kedvence, de általában a külföldieknek nagyon nem jön be, pláne, ha tudják is, hogy miből készül. De mint ismert én egy olyan faramuci yabancı vagyok, aki szereti az ilyeneket..... csak hát ezt a pincér nem tudhatta. Végül akkor adta meg magát, amikor megkérdeztem Tőle, hogy şalgam suyu (csípős, erjesztett tarlórépa lé) van-e hozzá. Több érve nem volt, aki ezt megissza, az biztosan megeszi a kokoreç-et is!

Javasolt megjelenítő felbontás: minimum 1280 * 720 ("szélesvásznú" kép)
A böngészőben a lapok helyes megjelenéséhez a JAVA-t és az ActivX vezérlőket engedélyezni kell!
Az oldalon megjelenő írások, fotók a szerzők tulajdonát képezik. Azokat kizárólag engedéllyel, változatlan formában és tartalommal, a forrás megjelölésével lehet felhasználni!

Türkiye - Törökország

Current time in Ankara, Turkey

Űr időjárás - Space weather


Hullámterjedési előrejelzés by: HA8KUC

HAM RADIO

    DXcluster     ReversBeacon

hallgasd a rádióamatőröket WEB-en: websdr.hu

Solar-Terrestial data

Európai repülőjáratok online térképe

Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

ha5oj 
08/12/2017 07:37
Sziasztok! Január végéig - kb hetente változó QTH-ról ZL/HA5OJ hívójellel vagyok hallható. Magyar idő szerint reggel 6-7 órától 12-13 óráig, valamint este 8-9 óra között. Időeltolódás +12 óra az én javamra! 7-50MHz között 100W és vertical.

ha5oj 
27/07/2016 00:08
Sziasztok! július 24-től augusztus 5-ig ZA/HA5OJ hívójellel vagyok hallható az esti órákban, CW üzemmódban a 7MHz feletti sávokban!

ha5oj 
11/04/2016 17:19
Hi Ed! Én is köszönöm, örültem, hogy sikerült! 5AUC-t sajnos csak egyszer hallottam, nem az övé volt a freki....pedig jól szólt

11/04/2016 16:02
Kösz a HSK qso-t!

22/01/2016 15:13
Köszönöm.

ha5oj 
21/01/2016 21:04
Ed, még folyik az értékelés, rövidesen meglesznek az előzetes eredmények!

19/01/2016 06:24
Még nincsenek előzetes eredmények a honlapon. Ha megvan, küldd el a címemre.

ha5oj 
18/01/2016 22:29
Az értékelésben veszek részt...... utóellenőrzök. Na meg a weblapra teszem fel az elfogadott anyagot.

18/01/2016 09:44
Te csinálod az RHBP-t?

ha5oj 
12/01/2016 10:35
Lesz hívójel is (addig pedig a CEPT: YU/HA5OJ). Már nyomozgatok a neten, hogy a belgrádi klubok közül van-e, ahol magyarul (is) beszél valaki...... eddig sikertelenül, bár több klubot találtam. (azt gondoltam, Nándorfehérváron még vannak magyarok dühös )

ha5oj 
12/01/2016 10:32
Hali Ed! Eddig összesen 2 hetet voltunk Belgrádban (decemberben), majd otthon karácsony, újév, itteni karácsony. Tegnap előtt jöttünk vissza. Most már van internet is. Az antenna helye megvan a tetőn, rövidesen felkerül. A rádió addig a sarokban pihen Smile

10/01/2016 07:15
YU1CA, Belgrád. Van ott is élet.....

09/01/2016 19:55
Lesz hívójeled is? A rádiód megvan még? röhög

ha5oj 
04/01/2016 10:13
Átköltöztünk Belgrádba, de Törökország a szívünköz nőtt (eddig is ott volt a török zászló a macedónnal) taps

04/01/2016 01:58
Akkor most honnan is????

Mi nem bagózunk....
....ugye te sem?
Nemdohányzó honlap - www.dohányzás.hu