Magyarország - Macaristan - Мађарска

Navigáció
Főoldal
Törökország
Főzőcske
Rádióamatőr
Geocaching
Bütykölős
Fotó galéria
Videó galéria
Fórumok
Letöltések
Linkgyűjtemény
Hír kategóriák
Kapcsolatfelvétel
Vendégkönyv
Keresés
Világóra
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
____________________________
Regisztráció és bejelentkezés után az alábbi többlet funkciók érhetőek el:

- ÜZENŐFAL: írhatsz az üzenőfalra
- FÓRUM: írhatsz a változatos témájú fórumokon
- CHAT: chat-elhetsz a bejelentkezett tagokkal
- HOZZÁSZÓLÁS: megjegyzést írhatsz a cikkekhez, hírekhez
- HÍRLEVÉL: ha feliratkozol, az új tartalmakról automatikus értesítést kapsz az e-mail címedre. Max. napi 1 levél!

Az automatikus regisztrálást - a megszaporodott spammerek miatt - felfüggesztettem! Ha regisztrálni szeretnél, írj egy levelet a kapcsolatfelvétel menüpontban a felhasználó neved, és e-mail címed megjelölésével.
Hírlevél
Ha fel szeretnél írtakozni előbb regisztrálj az oldalon.
Legújabb cikkek
07. Nőnapi tél - A...
08. gözleme - videó
06. Parkok, múzeum...
05. Ulus, óvárosi ...
02. Bosszantó, hog...
Fórumtémák
Legújabb témák
Törökország
TA0 - IOTA AS-154 - ...
Tisztességes munka m...
"török-magyarok" gye...
BURABU 2011 fejtörő
Legnépszerűbb témák
Nincs létrehozva fórumtéma
____________________________

Legújabb hozzászólások megjelenítése ____________________________

Az oldal látogatói:
Látogatók száma
Google PageRank
infó Rólad
IP

A weblaphoz a tárhelyet a VIACOM kft biztosítja
__________________________
from hungarian language translate to:

törökországi élményeinket a TÖRÖKORSZÁG menü alatt olvashatod .

Örömmel olvasnánk a VENDÉGKÖNYV-ben a honlappal kapcsolatos véleményed, javaslatod.
Yedigöller milli parki
ha5oj - június 25 2012 21:55:28
Törökországi élményeink

Yedigöller Milli Parkı - Hét tó Nemzeti Park

Hírek képei: yedigoller01.jpg

Hírek képei: yedigoller02.jpgAnkarától 200km-re (tehát rögtön mellette), az Istanbul - Ankara autópályától északra található egy gyönyörű terület, a Yedigöller Milli Parkı, vagyis a Hét tó Nemzeti park. Nem nehéz kitalálni, hogy nevét az itt egymás mellett elterülő 7 db tóról kapta. A tavakat több földcsuszamlás alakította ki, elzárva a völgyeknél a patakok szabad lefolyását.Hírek képei: yedigoller03.jpg A terület 1636 hektár, és 1965 óta védett nemzeti park. A tavakat felszíni, és föld alatti patakok, vízfolyások táplálják. A tengerszint feletti átlagos magasság 780 méter, de a tavak közötti szintkülönbség maximum 100 méteres.


A tavak neve elég beszédes, talán nem kell magyarázni, hogy miért kapták a következőket:  

Hírek képei: yedigoller04.jpgSerin göl - Hűvös tó - 1758m2

Büyük göl - Nagy tó - 24895m2

Derin göl - Mély tó - 15063m2

Nazlı göl - Szeszélyes tó - 15780m2

İnce göl - Vékony tó - 1036m2

Sazlı göl - Sásos tó - 5950m2

Kuru göl - Száraz tó - 2170m2 (Ez utóbbinak a nedves partján hiába keresgéltük a nótában szereplő döglött békát, nem találtuk. Jól elbújt, pedig kuruttyolt rendesen!)

Hírek képei: yedigoller05.jpg

 

Hírek képei: yedigoller09.jpg

A területet - az errefelé megszokott sivár környékkel ellentétben - buja növényzet borítja. A természetes vegyes erdőben találhatunk bükk, gyertyán, tölgy éger, juhar, szil, nyár, fenyő, dió, fűz, vadcseresznye, kőris és tiszafákat is. Aljnövényzetként, a fákon vagy a réteken előfordulnak liliom, ciklámen, páfrányok és orchidea fajok.


A park honlapja szerint az állat állomány is népes. Mi ugyan négylábúakkal nem találkoztunk, de vannak itt medvék, vaddisznók, farkasok, rókák, hiúzok, borzok, nyestek, szarvasok, őzek, mókusok és nyulak is. A kétlábú repkedőkből is inkább hallottunk, mint láttunk, de a figyelmes szemlélő láthat vadkacsát, vadgalambot, harkályt, fürjet, szalonkát, seregélyt, és szajkót..... ha szerencséje van. Hírek képei: yedigoller08.jpg

 

Mindezek a kiépített, akár autóval is járható utakról nem biztos, hogy mind az utunkba akadnak, de ha letérünk a keskenyebb kitaposott ösvényekre, nagyobb eséllyel lehet szerencsénk...... bár nem biztos, hogy szerencsésnek ítéltük volna, ha netán az egyik szikla mögül egy éhes maci brummogott volna szembe velünk.....

Hírek képei: yedigoller06.jpg

 

Ezeken az ösvényeken igazi kirándulós élményeket gyűjthetünk be. Csodás hegyoldalakon, patakok partján lehet sétálni, hatalmas sziklatömböket, szikla hasadékokat kerülgethetünk, vagy mászhatunk meg a fák között. Gyönyörű csobogók, és kisebb vízesések is akadhatnak az utunkba, és szomjunkat friss, hideg forrásvízzel csillapíthatjuk (a területen minden forrás vize iható!).

A tavak közül kettőben, a Derin és a Büyük tóban - természetesen engedély kiváltása után - májustól szeptemberig pecázni is lehet tavi és szivárványos pisztrángra (törökül: alabalık).

Hírek képei: yedigoller07.jpg

Az óriási védett fa matuzsálemek között lehet faházikót bérelni, sátorozni és piknikelni is.

Érdekes tapasztalatunk itt Törökországban, hogy a sátrazás és a piknikezés (az evvel járó roston sütéssel együtt) szinte sehol nem tilos. Itt is egy védett nemzeti parkban vagyunk, és mindkettő megengedett, és ahogy láttuk, a helyiek ezt ki is használják. A tavak partján nagyon sok helyen füstölgött a már megszokott felszerelés, a faszenes rost, és a tea kályha. Ezekhez minden felszerelést hoznak magukkal a látogatók, nem tördelik le a faágakat alágyújtósnak, vagy nyársnak, és a piknik végeztével minden szemetet, hulladékot eltakarítanak maguk után! Az erdőben, az autóval járható utak mellett sok szemétgyűjtő edény található, aki nem viszi magával haza a hulladékot, ezekbe dobja be. A ritkásabb részeken padok, asztalok várják a kirándulókat, bár itt senkit nem zavar az sem, ha a földre terített pokrócon, törökülésben fogyasztja el a frissen sültet. Természetesen a főbb útvonalak mentén "zöld házikók" is vannak, nem kell félni, hogy papírral lefedett "taposó aknákkal" találkozunk.

Hírek képei: yedigoller13.jpg

 

A parkból kivezető úton még néhány hegyen át kellett kelnünk, míg leértünk az autópályáig. Az egyik kanyarban az út szélén valami nagy fehéret pillantottunk meg. Én csak a szemem sarkából láttam, mivel a göröngyös földútra kellett koncentrálni, a köveket és gödröket kerülgetve. Egy nagy fehér sziklának nézett ki. Már túl is haladtunk rajta, amikor Jutkában tudatosult, hogy mit látott: HÓ volt! Ezt nem lehetett kihagyni, vissza kellett tolatni (megforduláshoz kevés volt a hely). Egy közel észak felé néző, de napsütötte területen, egy kisebb földomlás alatt másfél méter vastag, és vagy tíz méter széles hókupac virított! Június 16.-án! Ránéztem a GPS magasság mérőjére: 1650 méteres magasságban voltunk! A hóba karcolt számok alapján nem csak nekünk tetszett a képződmény, mások is megálltak itt......aznapi dátum volt.


És végezetül, ha valaki kedvet kap egy kis pihenéshez ezen a csodás tájon:

a belépő autónként 8 TL (kb 1000 Ft)

szállás foglalás: +90 374 217 80 86 (áprilistól novemberig)

Hírek képei: yedigoller11.jpg


Fejtörő 2.
ha5oj - június 14 2012 21:02:10
Fejtörő

Mi ez az izé ???

Hírek képei: quiz3.jpg

Törökországban mindenhol van bazár, a legkisebb faluban is. Ezeken a helyeken minden elképzelhető, sőt elképzelhetetlen eszközt, hasznos holmit lehet vásárolni. A bazár azért jobb, mint a bolt, mert itt lehet alkudozni. Ha kellően komoly vevőnek nézel ki, akkor az alkudozás egy tea mellett megy végbe......és a végén mindig meg lehet egyezni a reális árban. Aztán később el lehet gondolkozni azon, hogy egyáltalán mi is az, amit vettél, és szükséged van-e egyáltalán rá?

Beypazarı-ban a Répa Fesztiválon is volt bazár. Egy bácsi fennhangon árulta a képen látható portékáját. Sokáig néztem, hogy mi lehet ez a kis műanyag izé? Szerencsémre a bácsi bemutatta, hogy mire lehet használni. Rögtön úgy döntöttem, hogy ebből nekünk kell! Meg a családnak is!

A találós kérdés: Mi ez a szerkenytyű, mire és hogyan lehet használni?

Lehet megmozgatni a fantáziát, munkára bírni a kis szürke sejteket!

Természetesen csak az eszköz eredeti céljának megfelelő választ fogadom el!

 

Hírek képei: quiz1.jpgHírek képei: quiz2.jpg

Az első megfejtő jutalma egy darab, a képen látható izé, melyet postai úton juttatok el a címére.

Megfejtéseket a "hozzászólások" alatt lehet beküldeni (Hozzászólást csak bejelentkezés után lehet írni. Ha még nem regisztráltál, most épp itt az ideje, hogy megtedd!)

Természetesen egy megfejtőtől több válasz is érkezhet, a jutalom a sorszám szerinti első megfejtőé.

MEGFEJTÉS / EREDMÉNY HIRDETÉS:

Hírek képei: quiz4.jpg

Mivel 12 pont egy tucat, ezért ennyi napot vártam az eredményhirdetéssel. Igaz, sokkal hamarabb megtehettem volna, hiszen a hibátlan megfejtés már az első nap megvolt, de vártam, hátha jön még néhány jó ötlet.... hadd kacarásszunk....

 

A nyertes tehát HA7PC user nevű (és hívójelű) olvasónk, Karesz (www.ha7pc.hu)

A roppant elmés szerkezet tehát egy citromlé készítő kézi készülék. Az alján levő fogazott résszel át kell fűrészelni a citrom héját (tudjátok, a legsárgább ragadozó madár), majd ezt a dugót kipiszkálva a csavarmenetmenet segítségével beletekerni a gépet a citromba. Ezután marokra fogva a citromot, egy erőteljes nyomásra már lehet is önteni a citromlevet a szerkenytű csőrén, mint az üvegből. A kupakot visszazárva és a hűtőben tartva a citromot, az nem szárad ki, nem penészedik meg (2 hét tesztelve).

Karesz, gratulálok, a nyereményt postán küldöm! (címet mail-en egyeztetünk)

Beypazari répa fesztivál
ha5oj - június 14 2012 15:19:53
Törökországi élményeink

XIII. Nemzetközi Répa Fesztivál - Beypazarı

Hírek képei: beypazari0.jpg

Hírek képei: havucfest.jpgHírek képei: beypazari01.jpg

Még a télen találta Jutka a neten, hogy az Ankara melletti (110km) Beypazarı (Férfiak vására) nevű városban minden év júniusának első hétvégén nagy buli van, répa fesztivált tartanak. Azt tudni kell erről a környékről, hogy Törökország fő répa termő vidéke, az ország termésének 65%-a itt nő (Nem teszem hozzá, hogy sárgarépa, mivel itt ez egyértelmű, a fehér répát - petrezselyem gyökeret - a törökök nem eszik meg. Így a havuç, vagyis répa itt a sárgarépát jelenti.) Már jó előre lefoglaltuk a szállásunkat, nehogy még a végén lemaradjunk. Indulás előtti napon még ránéztünk a település honlapjára, hogy a programot kinyomtassuk magunknak ...... és meglepetten vettük észre, hogy idén a fesztivál egy héttel később, a második hétvégén lesz. Gyors telefonálgatások ..... hát a következő hétre már teltház van a panzióban! Szerencsénkre még találtunk egy kiadó szobát egy másik helyen, a Memişzade konağı panzióban. Így egy héttel később ugyan, de azért nekivágtunk az útnak péntek este, munka után. (azt talán mondanom sem kell, hogy IGO Péter szokás szerint tudott egy rövidebb utat a hegyeken keresztül ......néhány kilométer után visszafordultunk, amikor az aszfaltból földút lett, és egy hatalmas birka csorda állta utunkat)

Hírek képei: beypazari02.jpgHírek képei: beypazari03.jpg

Reggel azért a biztonság kedvéért még megreggeliztünk, mielőtt nekivágtunk volna a városnak. A hírek szerint ilyenkor itt minden a répáról szól. Lesz a helyieknek főzőverseny, répa szépségverseny, és persze bazár. A főtéren mi más állt volna a körforgalom közepén,mint egy méretes répa - igaz, műanyagból.
Az ebéd menüt fejben már összeállítottam: étvágygerjesztőnek egy répa pálinka, majd előétel grillezett répa, répa salátával. Ezután jöhet egy finom répa leves, répás gríz nokedlivel. A főfogás mi más is lehetne, mint répa főzelék, rántott répa, és répa köfte, hozzá savanyúságnak ecetes répa. Ha ezeket sikerült leküzdeni, öblítsük le egy jó répa sörrel, vagy répalével, és máris jöhet a desszert, répa lokum, és répa fagylalt. Törökországban minden étkezést a tea zár le, így a végére egy finom répa teát fogunk kérni. (miután mindezt végig olvastam, HG5OFU Zoli barátom jutott eszembe, örökbecsű tudományos felfedezésével, mely szerint "minden hányásban van sárgarépa" ...... na ezt most nem akarjuk letesztelni.....)


Hírek képei: beypazari04.jpgHírek képei: beypazari06.jpg

A panziónk kiváló helyen volt, rögtön az utcánkban volt a város múzeumainak több mint a fele. Elsőként az éppen aznap megnyíló Hammam müzesi, a Gőzfürdő múzeum akadt utunkba. Még rendezkedtek a termekben, friss festékszag terjengett, de a pénztár már működött, így mi még a polgármester megnyitója előtt láthattuk a kiállítást.

Hírek képei: beypazari05.jpg Ha eddig nem lettünk volna török gőzfürdőben, akkor azért néhány kiállítási tárgy komoly fejtörést okozott volna, hogy mire is való, de így csak a régi török bugyogón kuncogtunk nagyokat. Egyre több a bizonyíték, hogy testvér népek vagyunk a törökökkel, nem csak nálunk van bő gatya ...... de itt a nők is hordták, illetve mint az utcán láttuk, még ma is hordják!

 

Hírek képei: beypazari07.jpg

Hírek képei: beypazari08.jpgHírek képei: beypazari09.jpgA múzeumok után irány az utca ...... mint minden rendes bucsuban, itt is tele volt minden az árusokkal, nem csak a bazársoron, minden utcában. A gözleme itt sem hiányozhat, de répásat nem készítettek, pedig répa fesztiválon vagyunk! A fenti képen azok a kolbász szerű dolgok (így a képen nézve akár sütnivaló- , illetve füstölt Gyulai is lehetne) édességek voltak. A nevük is tatlı sucuk, vagyis édes kolbász. Ezek valami gumicukor szerű dolgok, olajos magokkal töltve. Nagyon finomak, és a bal oldali világosabb, mi más lenne, mint répa ízesítésű! Édességből nem volt hiány, egymást érték az árusok! A környék specialitása a Beypazarı 80 katlı cevizli baklavası, vagyis a Beypazari 80 rétegű diós baklava ..... hatalmas tálcákról árulták.

Hírek képei: beypazari10.jpgHírek képei: beypazari11.jpg

 

 

 

De nem hiányozhatott a kínálatból a répa lekvár, és a mogyorós répa döner sem. (ez utóbbi nagyon finom, de a formáján kívül semmiben nem hasonlít a dönerre, ami sült húsból készül)

 

 

 

Hírek képei: beypazari13.jpg

 

Az ital kínálat pedig a szokásos forrásvízen, gyümölcsleveken üdítőkön és teán kívül a frissen facsart répalé, és ........ hát végső soron ez is répa, a Bezpayarı Şalgamı, az erjesztett tarlórépa lé, csípős és "csípőtlen" változatban.

Hírek képei: beypazari12.jpg

Vagyis az eltervezett menüből csupán a desszert és az italok egy része volt fellelhető, minden más a hagyományos török választék volt........majd adok ötleteket.....
Azt még megjegyezném, hogy az otthoni hasonló rendezvényeken a vendéglátó helyek ilyen alkalmakkor a csillagos égig felnyomják az áraikat. Itt nem ez a divat! Nagyon sok étterem előtt, a falra festve megtalálható az árlap. És láss csodát, most is ugyanannyiért árultak mindent, sőt, nem egy helyen volt "festival menüsü", ami 5 fogásos ebédet/vacsorát tartalmazott, vízzel, ayrannal és teával (igen, mindhárom benne volt a menüben!), és az étlap árnál 30%-kal olcsóbban!!! Volt is vendég, folyamatosan teltház volt! Kedves magyar vendéglátósok, lehet tanulni, hogy kell forgalommal tisztes haszonhoz jutni!

 

Hírek képei: beypazari16.jpg

Délután 3-kor kezdődött a program szerint a "répa szépségverseny" az Atatürk téren. Ott volt a helyünk a tömegben, alig találtunk egy kicsit árnyékosabb helyet a rekkenő hőségben (délutánra kb. 313°K volt a hőmérséklet!) A lányok nagyon várták már, hogy megnézhessék melyik gazdának legszebb a répája, de csalódniuk kellett..... a "répa szépségversenyen" (En Güzel Havuç Yarışması) ugyanis nem répák vetélkedtek a "legszebb címért", hanem lányok. Érdekes módon a fiúk rögtön felélénkültek a színpad körül!

Hírek képei: beypazari19.jpgHírek képei: beypazari20.jpg

 

Mint minden fesztiválon, itt is nyitva, és tömve voltak a kocsmák is. Már láttunk ilyent máshol is, de befényképezni még soha nem mertem ..... mégiscsak kocsma ..... és az itthoni tapasztalatok, ugye......
Itt (mohamedán országban) azért kicsit másképp néz ki egy ilyen intézmény, mint otthon. A "közönség" külső megjelenésre szinte ugyanolyan. Láttunk már olyan helyet is - eldugott kis hegyi faluban - , ahol a cigifüstöt vágni lehetett. (a zárt vendéglátó helyeken itt is tilos a bagózás!). A vendégek előtt viszont kizárólag tea van, és társasjátékoznak. Dominó, szókirakó, vagy tavla (ez egy dáma szerű török táblás játék).
Akik pedig kellően felpörögtek, jó hangulatba kerültek a teától, a kocsma előtt az utcazenészek dallamaira táncra is perdültek, a kicsiktől az aggastyánokig!

Hírek képei: beypazari21.jpg

A jó hangulat estére sem kopott meg, a vendéglátó helyek előtt az asztalok az utcán, mindenütt teltház. A főtéren pedig élő koncert volt, népszerű török pop énekesekkel.

Földrengés Ölüdeniz-nél
ha5oj - június 11 2012 07:42:42
Ankara news

Földrengés Muğla tartományban

Hírek képei: foldrengesmugla.jpgMost olvasom a hírt, hogy tegnap délután 13:44GMT-kor (15:44 magyar idő, 16:44 török idő szerint) 6,1-es magnitudójú földrengés volt Törökország déli, tengerparti részén.

A hírek szerint (Hürriyet daily news) a földrengésből közvetlen adódó sérülés nem volt. A rengést nyolc utórengés követte.

Mi a helyszíntől 470km-re északkeletre voltunk, ott semmit nem éreztünk a földmozgásból.


Vénusz átvonulás
ha5oj - június 05 2012 17:45:51
csillagászat

Hírek képei: venus_atvonulas.jpg

 

2012.június 6. hajnalban

A Vénusz átvonul a Nap előtt.

Bár nem olyan látványos, mint egy napfogyatkozás, mivel a Vénusz látszó mérete sokkal kisebb, mint a Hold (ami napfogyatkozáskor kitakarja csillagunkat), azért érdemes megnézni! Már csak azért is, mert ez is egy nagyon ritka jelenség, a távcső feltalálása óta 7 alkalommal volt ilyen, amiből hatot figyeltek meg a csillagászok.

Magyarországról sajnos a teljes folyamat (belépéstől-kilépésig) nem figyelhető meg, csak az utolsó  kb. 2 óra, napkeltétől, 4:48-6:55 között.

Borús idő esetén "esőnap", vagyis a következő ilyen jelenség 2125. december 8.-án lesz! (szerintem ezt a dátumot kevesen éljük meg, ezért érdemes holnap korán kelni!

A megfigyeléshez - a napfogyatkozásnál szokásos - sötét, Nap megfigyelő fólia, esetleg hegesztő szemüveg használata kötelező, elvégre a Napba kell nézni!

Ha esetleg sikerül fényképen is megörökíteni a jelenséget, és elküldöd a képet, örömmel felteszem a honlapra, természetesen megjelölve a fotós nevét!

További infók a CSILLAGÁSZATI HÍRPORTÁLON

Mavi göl - piknik alani
ha5oj - június 04 2012 18:02:17
Ankara news

Mavi göl - piknik alanı

Kék tó - piknik terület

Hírek képei: mavipicnic0.jpg

Hírek képei: mavipicnic1.jpgHírek képei: mavipicnic2.jpg

Úgy tűnik, végre tényleg itt a jó idő! A hétvégén kiürült a város, az emberek megrohamozták a sok piknik terület valamelyikét. A jó példát persze követni kell, mi is választottunk egyet a közeli tavak közül. A szerencsés nyertes a Mavi göl lett. Itt tavaly tavasszal már jártunk egyszer, akkor a tó déli partján sétáltunk, még piknikező felszerelés nélkül. Most az északi partot vettük célba. Egészen más hangulatú vidék, pedig nem egy óriási tóról van szó. A déli parton futópálya, és rengeteg sporteszköz volt - és a ritkás fenyőerdő tele emberekkel, akik hordozható roston, faszénparázson sütögették a pecsenyéjüket. Az északi part a bulisabb, itt semmi sporteszköz, viszont egy kis hajón (Mavi göl tekne tur) folyamatosan ment a zene, és rengetegen élvezték a "teknő túrát".

Hírek képei: mavipicnic3.jpg

A park pedig tele padokkal, asztalokkal, és fixen telepített öntöttvas sütő kályhákkal. A megszokott mobil teakályhák mellett láttunk csicsásabb, rézből készült szerkezetet is (vajon ennél is kiöntik a "rézelejét").

Hírek képei: mavipicnic4.jpg

Szinte mindegyik kemence ontotta magából a füstöt, de aki igazán ínyenc falatokat akart készíteni, az bizony leguggolt, vagy törökülésbe telepedett az otthonról hozott felszerelés mellé sütögetni.


Hírek képei: mavipicnic5.jpg


Sajnálhatjátok, hogy nem találták még fel a szagos internetet, csodálatos illatok terjengtek mindenfelé! A husi általában csirke comb vagy mell, esetleg bárány borda. A rácson mindig ott pirul mellette a hegyes paprika, az újhagyma, és a paradicsom. Hírek képei: mavipicnic6.jpgA ráérősebbek először padlizsánt pirongattak, amit a lányok / asszonyok pillanatok alatt fokhagymás padlizsánkrémmé (közlenmiş patlıcan) konvertáltak, előétel gyanánt, amíg a husi elkészül. Az megfigyelhető, hogy a "mangal ızgara" (a grillrács) kezelése, vagyis a parázs előkészítése és a sütés itt is a férfiak dolga. Ezalatt a nők elkészítik a salátát, felszeletelnek néhány vekni kenyeret, megterítenek, és éhesen várják, hogy elkészüljön a rostonsült. A végén természetesen a tea sem maradhat ki!


Hírek képei: mavipicnic7.jpg

Hírek képei: mavipicnic8.jpgHírek képei: mavipicnic9.jpg

És ez így ment reggeltől (ez a törököknél 10 órát jelent) estig. Volt, aki csak délután érkezett, de a vacsoráját ott készítette. Az asztaloknál szinte mindenhol nagyobb társaságok voltak, fiatalabb baráti csoportok, és népes családok a csecsemőtől a nagyszülőkig együtt. Nagyon kellemes hangulatú egy ilyen piknikező hely. Belegondoltunk, hogy otthon miért nincs ilyen? A parkot nem az árusok, és a méregdrága, ételnek nem nevezhető izéket áruló büfék töltik meg. Itt mindössze néhány "alapanyag kellékes" árus van csupán, ahol előre bepácolt husit, salátának és sütnivaló zöldségeket, és faszenet lehet kapni.....és fagylaltot, mert kell a végén valami nyalánkság is!
Ezt a két "Belfegor-t" (vagy ahogy mondani szoktuk: varjú nénit) csak azért kaptam lencsevégre, mert ilyeneket szinte nem is lehet látni Ankarában! Megjegyzem, nekünk rövidnadrágban és pólóban melegünk volt!
A park legmagasabb pontjáról pedig ez az óriás figyelt. Nem is gyűjtötték be az öntöttvas kemencéket a "fémgyűjtők" ....... vagy ez nem ennek a bábunak az érdeme?


baracklekvár
ha5oj - június 02 2012 07:32:26
Ankara news

Barack lekvár
Kayısı reçeli

Hírek képei: kayisireceli.jpg

Az utóbbi időben, ahogy közelednek az amerikai választások, egyre többet lehetett olvasni a hírekben Barack-ról, gondoltam a mi oldalunk sem maradhat le a nagy hírügynökségektől, írok róla én is. De milyen török aktualitása lehet az amerikai elnöknek? Mert ugye Magyarországon elnevezték róla a Barack pálinkát (vagy inkább a barack pálinkáról az amerikai elnököt?), de itt ilyesmit hiába is keresnék. Cserébe viszont van Barack lekvár - igaz itt álnéven, mert kayısı reçeli névre hallgat!

Hírek képei: kayisireceli1.jpgÉs akkor már helyben is vagyunk! Vannak nagyon finom lekvárok Törökországban, a füge lekvártól a rózsa lekvárig minden féle - a minap még zeytin reçeli, vagyis olajbogyó lekvár is volt a boltban! Van barack lekvár is, de érdekes módon, mintha aszalt sárgabarackból készülne, olyan kemények benne a barack darabok. Az otthoni házi sokkal finomabb.

Viszont a napokban megjelent az érett sárgabarack is a boltokban. Igen, nem véletlenül hangsúlyozom, hogy érett, ugyanis apró, zöld sárgabarackot már jó néhány hete lehet kapni.....itt azt is megeszik! Rá is csodálkoztam rendesen, mert kertészkedő-farmer emlékeim szerint a sárgabarack mindig az OK-PD URH verseny környékén, tehát június végén, július elején szokott érni otthon......... de nem itt! Talán mégiscsak mediterrán országban vagyunk, ha ez az időjáráson nem is mindig látszik! Vagy legalábbis van mediterrán része is.

Nem is kellett több bíztatás, vettünk néhány kilót, és főztünk igazi, magyaros házi baracklekvárt! A fazekat a végén kinyaltam.....nagyon finomra sikerült! (ha ezt a törökök megkóstolják......!!!)


Javasolt megjelenítő felbontás: minimum 1280 * 720 ("szélesvásznú" kép)
A böngészőben a lapok helyes megjelenéséhez a JAVA-t és az ActivX vezérlőket engedélyezni kell!
Az oldalon megjelenő írások, fotók a szerzők tulajdonát képezik. Azokat kizárólag engedéllyel, változatlan formában és tartalommal, a forrás megjelölésével lehet felhasználni!

Türkiye - Törökország

Current time in Ankara, Turkey

Űr időjárás - Space weather


Hullámterjedési előrejelzés by: HA8KUC

HAM RADIO

    DXcluster     ReversBeacon

hallgasd a rádióamatőröket WEB-en: websdr.hu

Solar-Terrestial data

Európai repülőjáratok online térképe

Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

ha5oj 
08/12/2017 07:37
Sziasztok! Január végéig - kb hetente változó QTH-ról ZL/HA5OJ hívójellel vagyok hallható. Magyar idő szerint reggel 6-7 órától 12-13 óráig, valamint este 8-9 óra között. Időeltolódás +12 óra az én javamra! 7-50MHz között 100W és vertical.

ha5oj 
27/07/2016 00:08
Sziasztok! július 24-től augusztus 5-ig ZA/HA5OJ hívójellel vagyok hallható az esti órákban, CW üzemmódban a 7MHz feletti sávokban!

ha5oj 
11/04/2016 17:19
Hi Ed! Én is köszönöm, örültem, hogy sikerült! 5AUC-t sajnos csak egyszer hallottam, nem az övé volt a freki....pedig jól szólt

11/04/2016 16:02
Kösz a HSK qso-t!

22/01/2016 15:13
Köszönöm.

ha5oj 
21/01/2016 21:04
Ed, még folyik az értékelés, rövidesen meglesznek az előzetes eredmények!

19/01/2016 06:24
Még nincsenek előzetes eredmények a honlapon. Ha megvan, küldd el a címemre.

ha5oj 
18/01/2016 22:29
Az értékelésben veszek részt...... utóellenőrzök. Na meg a weblapra teszem fel az elfogadott anyagot.

18/01/2016 09:44
Te csinálod az RHBP-t?

ha5oj 
12/01/2016 10:35
Lesz hívójel is (addig pedig a CEPT: YU/HA5OJ). Már nyomozgatok a neten, hogy a belgrádi klubok közül van-e, ahol magyarul (is) beszél valaki...... eddig sikertelenül, bár több klubot találtam. (azt gondoltam, Nándorfehérváron még vannak magyarok dühös )

ha5oj 
12/01/2016 10:32
Hali Ed! Eddig összesen 2 hetet voltunk Belgrádban (decemberben), majd otthon karácsony, újév, itteni karácsony. Tegnap előtt jöttünk vissza. Most már van internet is. Az antenna helye megvan a tetőn, rövidesen felkerül. A rádió addig a sarokban pihen Smile

10/01/2016 07:15
YU1CA, Belgrád. Van ott is élet.....

09/01/2016 19:55
Lesz hívójeled is? A rádiód megvan még? röhög

ha5oj 
04/01/2016 10:13
Átköltöztünk Belgrádba, de Törökország a szívünköz nőtt (eddig is ott volt a török zászló a macedónnal) taps

04/01/2016 01:58
Akkor most honnan is????

Mi nem bagózunk....
....ugye te sem?
Nemdohányzó honlap - www.dohányzás.hu