Magyarország - Macaristan - Мађарска

Navigáció
Főoldal
Törökország
Főzőcske
Rádióamatőr
Geocaching
Bütykölős
Fotó galéria
Videó galéria
Fórumok
Letöltések
Linkgyűjtemény
Hír kategóriák
Kapcsolatfelvétel
Vendégkönyv
Keresés
Világóra
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
____________________________
Regisztráció és bejelentkezés után az alábbi többlet funkciók érhetőek el:

- ÜZENŐFAL: írhatsz az üzenőfalra
- FÓRUM: írhatsz a változatos témájú fórumokon
- CHAT: chat-elhetsz a bejelentkezett tagokkal
- HOZZÁSZÓLÁS: megjegyzést írhatsz a cikkekhez, hírekhez
- HÍRLEVÉL: ha feliratkozol, az új tartalmakról automatikus értesítést kapsz az e-mail címedre. Max. napi 1 levél!

Az automatikus regisztrálást - a megszaporodott spammerek miatt - felfüggesztettem! Ha regisztrálni szeretnél, írj egy levelet a kapcsolatfelvétel menüpontban a felhasználó neved, és e-mail címed megjelölésével.
Hírlevél
Ha fel szeretnél írtakozni előbb regisztrálj az oldalon.
Legújabb cikkek
07. Nőnapi tél - A...
08. gözleme - videó
06. Parkok, múzeum...
05. Ulus, óvárosi ...
02. Bosszantó, hog...
Fórumtémák
Legújabb témák
Törökország
TA0 - IOTA AS-154 - ...
Tisztességes munka m...
"török-magyarok" gye...
BURABU 2011 fejtörő
Legnépszerűbb témák
Nincs létrehozva fórumtéma
____________________________

Legújabb hozzászólások megjelenítése ____________________________

Az oldal látogatói:
Látogatók száma
Google PageRank
infó Rólad
IP

A weblaphoz a tárhelyet a VIACOM kft biztosítja
__________________________
A pontos idő Új-Zélandon :
from hungarian language translate to:

törökországi élményeinket a TÖRÖKORSZÁG menü alatt olvashatod .

Örömmel olvasnánk a VENDÉGKÖNYV-ben a honlappal kapcsolatos véleményed, javaslatod.
semizotu - porcsinfű
ha5oj - február 27 2013 12:50:02
HAMm book - szakácskönyv

Hírek képei: semizotu1.jpgSemizotu, avagy porcsinfű

Na ne mááá! tényleg minden ehető?

Az első török évünk tavaszán, kirándulások alkalmával csodálkozva láttuk, hogy kendős nénikék a domboldalon, a mezőn, vagy az út szélén szednek valami zöldet. El nem tudtuk képzelni, hogy mi lehet az, és akkor ugye meg sem tudtuk kérdezni, mert még csak köszönni tudtunk törökül. Valamiféle gyomnövénynek tűnt, gondoltuk biztosan a kacsáknak (bár olyant nem láttunk sehol) szedik. És ez így ment kora tavasztól, késő őszig. Volt, amikor ráismertünk, hogy kakukkfüvet szednek (a jellegzetes illat belengte az egész hegyoldalt!), de az esetek többségében valami számunkra felismerhetetlen zöld gaz volt. Hírek képei: semizotu4.jpg

Később viszont a piacon és a zöldségesnél is láttunk csokorba fogva mindenféle zöld izét..... ezek szerint mégsem az állatoknak szedték. De hogy melyikkel mit kell kezdeni, arról halvány gőzünk sem volt, így nagyon sokáig nem vettünk belőlük, csak nézegettük.

Először nyáron, egy tengerparti strand éttermében találkoztunk a semizotu salatası nevű valamivel, ami a neve alapján valami saláta lehet. No nem is kellett több, ezt ki kell próbálni! Valami sült hal mellé kértem egy adaggal belőle. Nagyon finom volt, török yoghurtban ennek a növénynek a levélkéi elkeverve, zúzott fokhagymával, és kevés sóval ízesítve. Azóta már többször csináltam ilyen salátát, mindig sikere volt.

Na de mi a fene az a semizotu? A számítógép segítségét kértük: hívtuk gugli kollegát! Nem kis csodálkozásunkra kiderült, hogy ez a finom növény nem más, mint a Magyarországon egész nyáron gyomnövényként termő porcsinfű! Még emlékszem, ifjú koromban, Dunaharasztiban vödörszámra irtottuk, és égettük el...... ha akkor ezt tudjuk!

A neten, török főzős blogokban többféle ételt is találtunk semizotu-ból, amiket ki is próbáltunk már, mindegyik finom volt! Virágzás előtt szedd a zsenge hajtásokat!

Íme egy kis ízelítő (további receptek a FŐZŐCSKE menüpont alatt):

Keçi peynirli semizotu yemeği - kecskesajtos porcsin (előételnek kiváló)Hírek képei: semizotu2.jpg

60 dkg  porcsinfű (semizotu)
  2 fej    hagyma (kuru soğan)
25 dkg  kecskesajt (keçi peynir)
10 dkg  trappista sajt (kaşar)
  3 dkg  vaj (tereyağı)
  1 ek    olaj (yağ)

A hagymát az olajon és a vajon megfonnyasztjuk, majd rádobjuk a kb. 2 cm-es darabokra vágott porcsint (levelet és szárat is belevágva). 2-3 percig fedő alatt hevítjük, hogy egy kicsit összeessen. Kivajazott tűzálló tálba beletesszük a hagymás porcsin felét, megszórjuk a morzsolt kecskesajttal, rákanalazzuk a maradék hagymás porcsint, és a tetejét megszórjuk reszelt trappista sajttal. Sütőben 170°C-on addig sütjük, míg a sajt teteje kicsit megbarnul. A sütőből kivéve hagyjuk hűlni egy kicsit. Ha a kecskesajt sós (mint amilyent mi vettünk), akkor nem kell sózni az ételt!

Hírek képei: semizotu3.jpg

Afiyet olsun - jó étvágyat

Hozzászólások
Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Kérjük jelentkezz be.

Még nem értékelték

Javasolt megjelenítő felbontás: minimum 1280 * 720 ("szélesvásznú" kép)
A böngészőben a lapok helyes megjelenéséhez a JAVA-t és az ActivX vezérlőket engedélyezni kell!
Az oldalon megjelenő írások, fotók a szerzők tulajdonát képezik. Azokat kizárólag engedéllyel, változatlan formában és tartalommal, a forrás megjelölésével lehet felhasználni!

New-Zealand - Új-Zéland

Türkiye - Törökország


Űr időjárás - Space weather


Hullámterjedési előrejelzés by: HA8KUC

HAM RADIO

    DXcluster     ReversBeacon

hallgasd a rádióamatőröket WEB-en: websdr.hu

Solar-Terrestial data

MASAT-1 a magyar műhold



Európai repülőjáratok online térképe

Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

ha5oj 
08/12/2017 07:37
Sziasztok! Január végéig - kb hetente változó QTH-ról ZL/HA5OJ hívójellel vagyok hallható. Magyar idő szerint reggel 6-7 órától 12-13 óráig, valamint este 8-9 óra között. Időeltolódás +12 óra az én javamra! 7-50MHz között 100W és vertical.

ha5oj 
27/07/2016 00:08
Sziasztok! július 24-től augusztus 5-ig ZA/HA5OJ hívójellel vagyok hallható az esti órákban, CW üzemmódban a 7MHz feletti sávokban!

ha5oj 
11/04/2016 17:19
Hi Ed! Én is köszönöm, örültem, hogy sikerült! 5AUC-t sajnos csak egyszer hallottam, nem az övé volt a freki....pedig jól szólt

11/04/2016 16:02
Kösz a HSK qso-t!

22/01/2016 15:13
Köszönöm.

ha5oj 
21/01/2016 21:04
Ed, még folyik az értékelés, rövidesen meglesznek az előzetes eredmények!

19/01/2016 06:24
Még nincsenek előzetes eredmények a honlapon. Ha megvan, küldd el a címemre.

ha5oj 
18/01/2016 22:29
Az értékelésben veszek részt...... utóellenőrzök. Na meg a weblapra teszem fel az elfogadott anyagot.

18/01/2016 09:44
Te csinálod az RHBP-t?

ha5oj 
12/01/2016 10:35
Lesz hívójel is (addig pedig a CEPT: YU/HA5OJ). Már nyomozgatok a neten, hogy a belgrádi klubok közül van-e, ahol magyarul (is) beszél valaki...... eddig sikertelenül, bár több klubot találtam. (azt gondoltam, Nándorfehérváron még vannak magyarok dühös )

ha5oj 
12/01/2016 10:32
Hali Ed! Eddig összesen 2 hetet voltunk Belgrádban (decemberben), majd otthon karácsony, újév, itteni karácsony. Tegnap előtt jöttünk vissza. Most már van internet is. Az antenna helye megvan a tetőn, rövidesen felkerül. A rádió addig a sarokban pihen Smile

10/01/2016 07:15
YU1CA, Belgrád. Van ott is élet.....

09/01/2016 19:55
Lesz hívójeled is? A rádiód megvan még? röhög

ha5oj 
04/01/2016 10:13
Átköltöztünk Belgrádba, de Törökország a szívünköz nőtt (eddig is ott volt a török zászló a macedónnal) taps

04/01/2016 01:58
Akkor most honnan is????

Mi nem bagózunk....
....ugye te sem?
Nemdohányzó honlap - www.dohányzás.hu