Magyarország - Macaristan - Мађарска

Navigáció
Főoldal
Törökország
Főzőcske
Rádióamatőr
Geocaching
Bütykölős
Fotó galéria
Videó galéria
Fórumok
Letöltések
Linkgyűjtemény
Hír kategóriák
Kapcsolatfelvétel
Vendégkönyv
Keresés
Világóra
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
____________________________
Regisztráció és bejelentkezés után az alábbi többlet funkciók érhetőek el:

- ÜZENŐFAL: írhatsz az üzenőfalra
- FÓRUM: írhatsz a változatos témájú fórumokon
- CHAT: chat-elhetsz a bejelentkezett tagokkal
- HOZZÁSZÓLÁS: megjegyzést írhatsz a cikkekhez, hírekhez
- HÍRLEVÉL: ha feliratkozol, az új tartalmakról automatikus értesítést kapsz az e-mail címedre. Max. napi 1 levél!

Az automatikus regisztrálást - a megszaporodott spammerek miatt - felfüggesztettem! Ha regisztrálni szeretnél, írj egy levelet a kapcsolatfelvétel menüpontban a felhasználó neved, és e-mail címed megjelölésével.
Hírlevél
Ha fel szeretnél írtakozni előbb regisztrálj az oldalon.
Legújabb cikkek
07. Nőnapi tél - A...
08. gözleme - videó
06. Parkok, múzeum...
05. Ulus, óvárosi ...
02. Bosszantó, hog...
Fórumtémák
Legújabb témák
Törökország
TA0 - IOTA AS-154 - ...
Tisztességes munka m...
"török-magyarok" gye...
BURABU 2011 fejtörő
Legnépszerűbb témák
Nincs létrehozva fórumtéma
____________________________

Legújabb hozzászólások megjelenítése ____________________________

Az oldal látogatói:
Látogatók száma
Google PageRank
infó Rólad
IP

A weblaphoz a tárhelyet a VIACOM kft biztosítja
__________________________
from hungarian language translate to:

törökországi élményeinket a TÖRÖKORSZÁG menü alatt olvashatod .

Örömmel olvasnánk a VENDÉGKÖNYV-ben a honlappal kapcsolatos véleményed, javaslatod.
Fejtörő 2013/2
ha5oj - május 06 2013 19:54:25
Fejtörő

Hol jártunk már megint?

Az első igazi nyári napok örvendeztettek meg május elején. Mivel a jeles ünnepnap (itt is ünnep!) a hét közepére esett, így némi szabadsággal kiegészítve Törökország egy újabb - számunkra - ismeretlen helyét indultunk felfedezni. A látottak, és hallottak alapján rögtön fény gyúlt a nyakunk végén levő gombócban: "....ez kiváló fejtörő lehet.....Nektek! " Mivel a napok végére kellően lefáradtunk, ezért csak utólag kapjátok meg.... reméljük ez azért nem ront az agytornán! Az utolsó fejtörőre nagyon gyorsan megérkezett a megfejtés, ezért most kicsit furfangosabban próbálom megfogalmazni az információkat. Szükség esetén persze majd csepegtetek újabb, ismertebb infókat is. A nyeremény szokás szerint valami "igazi törökös" dolog lesz, amit postán juttatunk el az első hibátlan megfejtést beküldőnek.

Mostani rejtvényünk megfejtése két törökországi városnév, és egy földrajzi hely megnevezése lesz. Mivel 10 napja nem érkezett megfejtés (még csak próbálkozás sem! ....lusták vagytok!), ezért a beígért első segítő információ morzsákat elszórom......a kék szövegeket keressétek! Ismét eltelt egy bő hét megfejtési kísérlet nélkül, így most zölddel jön az újabb segítség!

Hírek képei: miez01.gifHírek képei: miez02.gifAz első városig - ahol a "főhadiszállásunk" volt - 10 órát utaztunk a Kamil Koç autóbuszával Ankarától. A város neve magyarul talán úgy hangzana: Cserépvár. A település több történelmi eseményről is híres, de számomra mégis a legfőbb nevezetessége egy speciális édesség: a "híres fagylaltos, "cserépvári" sajt helva". A hangulatos kis utcákat járva, szinte mindenhol ezt kínálták a bolti rikkancsok. Eleinte nem tudtuk elképzelni, mi ez a "krumplipürének látszó tárgy" a cukrászdák kirakataiban, de végül megfejtettük, mit kiabálnak a boltosok. Aki esetleg megpróbálkozik a házi elkészítésével, csak bátorítani tudom, a recept nagyon egyszerű (rövidesen felteszem a főzőcske rovatba), és nagyon finom! Ennél a városnál (és szűk környezetében) két tenger találkozik, nem egészen 1 mérföldet kell csak evezni, hogy átkerülj Európába! A XIX. században sok konzulátus és vámház volt a városban.

A megfejtés első fele tehát a város jelenlegi török neve!

Hírek képei: miez03.jpgMásodik helyszínünket a víz felől közelítettük meg. Az idegenvezetés során összesen körülbelül 130 km-t tettünk meg mikrobuszon, és nagyon élvezetes történelmi előadást hallgattunk végig (amint megérkezik az első helyes megfejtés, erről is lesz egy jó hosszú videó a galériában). A földrajzi terület ugyanazt a nevet viseli, mint egy rajta elhelyezkedő város, melyet az i.e. 5. században alapítottak.  Neve a régi görög nevéből származik, a görög nevet magyarul Csodás város-ként lehetne lefordítani. A török történelemben jelentős szerepet játszott, Mustafa Paşa sokat köszönhetett az itt történteknek. A terület érdekessége a képen látható három udvarral rendelkező, lóhere formájú erődítmény. A hely egy félsziget, melyen nagyon sok ausztrál és újzélandi túrista fordul meg! Történelmi utunk során több nemzet temetőjével találkoztunk.

A megfejtés második fele a földrajzi terület (és a város) neve! (lehet törökül, vagy a magyarban használatos nevet is megadni)

Hírek képei: miez04.gifHarmadik színhelyünkhöz ismét buszoztunk igaz csak kb. 40 km-t (azaz törökösen mondva: átugrottunk a szomszédba egy teára). Ennek a helynek is jelentős történelmi múltja van, még én is emlékszem rá az általános iskolából (történelemről lévén szó, ez nem semmi információ!!). A város érdekessége, hogy kilenc rétegű település! Az első réteg nyomait a bronzkorból, i.e. 3000. körül eredeztetik (bal alsó kép). A 9 rétegű városnak a képen kinagyított VI. rétege - és maga a város is - egy "görög gyártmányú, basszus hangfekvésű, nagy méretű húros hangszerről" lett közismert (Meglepett)  ! A város a szeleknek köszönhette egykoron gazdagságát! (neeem, neeeem, ez a város nem a tarkabab exportjáról volt híres!)

 A megfejtés harmadik fele ennek a településnek a neve! (szintén jöhet akár a jelenlegi török név, vagy az ismert magyar neve)

 

A megfejtéseket a szokott módon, (regisztráció és) bejelentkezés után a hozzászólások között várjuk. A nyereményt az elsőként hibátlan megfejtést beküldő kapja. Várjuk tehát a 3 megnevezést.

Ha sokáig nem érkezik megfejtés, vagy kéritek, további információkat fogok csepegtetni..... mondjuk hetente 1-1 újat.

Hozzászólások
#21 | ha5bww - június 05 2013 14:30:44
Gaziantep-ből van egy receptemröhög.
#22 | ha5oj - június 05 2013 14:33:33
....hááát, az egy kicsit arrébb van. És Gaziantep nem a sajt helváról, hanem a pisztáciáról híres!
#23 | ha5bww - június 05 2013 15:18:47
Én a receptről beszéltem......úgykellnekem
Most pihenek. Egy hetet várok....
#24 | ha5bww - június 07 2013 13:30:21
Canakkale

Már szégyellem magam, hogy csak én vacakolok vele. Semmi bunda, csak érdekel a dolog, és szeretem a lokumot....
#25 | ha5oj - június 07 2013 13:57:27
Ed! Gratulálok itt is a kitartáshoz, és a sikeres megfejtéshez!
Tehát akkor összefoglalva:
Çanakkale (çanak = cserépedény, kale=vár) városában mindenhol zengett a 'meşhur Çanakkalenin peynir helvası', amit természetesen többször is meg kellett kóstolni (rövidesen jön a recept is, ahogy igértem!)
Gallipoli (Gelibolu) gondolom így már mindenkinek ismerős a helyszín. Mustafa Kemal Atatürk (akkor még Kemal paşa) itt aratott óriási győzelmet az I. Világháborúban. Az idegenvezetővel készített angol nyelvű videó szintén rövidesen elérhető lesz a videó galériában.
És végül Trója (Truva) ....erről asszem még ennyit sem kell írni, a Trójai falóra mindenki emlékszik! A filmesek által készített díszlet paci pedig Çanakkale tengerparti sétányán van kiállítva, a film forgatása után a városnak adták.
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Kérjük jelentkezz be.

Felülmúlhatatlan! Felülmúlhatatlan! 0% [0 szavazat]
Nagyon jó Nagyon jó 100% [1 szavazat]
Jó 0% [0 szavazat]
Átlagos Átlagos 0% [0 szavazat]
Gyenge Gyenge 0% [0 szavazat]

Javasolt megjelenítő felbontás: minimum 1280 * 720 ("szélesvásznú" kép)
A böngészőben a lapok helyes megjelenéséhez a JAVA-t és az ActivX vezérlőket engedélyezni kell!
Az oldalon megjelenő írások, fotók a szerzők tulajdonát képezik. Azokat kizárólag engedéllyel, változatlan formában és tartalommal, a forrás megjelölésével lehet felhasználni!

Türkiye - Törökország

Current time in Ankara, Turkey

Űr időjárás - Space weather


Hullámterjedési előrejelzés by: HA8KUC

HAM RADIO

    DXcluster     ReversBeacon

hallgasd a rádióamatőröket WEB-en: websdr.hu

Solar-Terrestial data

Európai repülőjáratok online térképe

Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

ha5oj 
08/12/2017 07:37
Sziasztok! Január végéig - kb hetente változó QTH-ról ZL/HA5OJ hívójellel vagyok hallható. Magyar idő szerint reggel 6-7 órától 12-13 óráig, valamint este 8-9 óra között. Időeltolódás +12 óra az én javamra! 7-50MHz között 100W és vertical.

ha5oj 
27/07/2016 00:08
Sziasztok! július 24-től augusztus 5-ig ZA/HA5OJ hívójellel vagyok hallható az esti órákban, CW üzemmódban a 7MHz feletti sávokban!

ha5oj 
11/04/2016 17:19
Hi Ed! Én is köszönöm, örültem, hogy sikerült! 5AUC-t sajnos csak egyszer hallottam, nem az övé volt a freki....pedig jól szólt

11/04/2016 16:02
Kösz a HSK qso-t!

22/01/2016 15:13
Köszönöm.

ha5oj 
21/01/2016 21:04
Ed, még folyik az értékelés, rövidesen meglesznek az előzetes eredmények!

19/01/2016 06:24
Még nincsenek előzetes eredmények a honlapon. Ha megvan, küldd el a címemre.

ha5oj 
18/01/2016 22:29
Az értékelésben veszek részt...... utóellenőrzök. Na meg a weblapra teszem fel az elfogadott anyagot.

18/01/2016 09:44
Te csinálod az RHBP-t?

ha5oj 
12/01/2016 10:35
Lesz hívójel is (addig pedig a CEPT: YU/HA5OJ). Már nyomozgatok a neten, hogy a belgrádi klubok közül van-e, ahol magyarul (is) beszél valaki...... eddig sikertelenül, bár több klubot találtam. (azt gondoltam, Nándorfehérváron még vannak magyarok dühös )

ha5oj 
12/01/2016 10:32
Hali Ed! Eddig összesen 2 hetet voltunk Belgrádban (decemberben), majd otthon karácsony, újév, itteni karácsony. Tegnap előtt jöttünk vissza. Most már van internet is. Az antenna helye megvan a tetőn, rövidesen felkerül. A rádió addig a sarokban pihen Smile

10/01/2016 07:15
YU1CA, Belgrád. Van ott is élet.....

09/01/2016 19:55
Lesz hívójeled is? A rádiód megvan még? röhög

ha5oj 
04/01/2016 10:13
Átköltöztünk Belgrádba, de Törökország a szívünköz nőtt (eddig is ott volt a török zászló a macedónnal) taps

04/01/2016 01:58
Akkor most honnan is????

Mi nem bagózunk....
....ugye te sem?
Nemdohányzó honlap - www.dohányzás.hu