Magyarország - Macaristan - Мађарска

Navigáció
Főoldal
Törökország
Főzőcske
Rádióamatőr
Geocaching
Bütykölős
Fotó galéria
Videó galéria
Fórumok
Letöltések
Linkgyűjtemény
Hír kategóriák
Kapcsolatfelvétel
Vendégkönyv
Keresés
Világóra
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
____________________________
Regisztráció és bejelentkezés után az alábbi többlet funkciók érhetőek el:

- ÜZENŐFAL: írhatsz az üzenőfalra
- FÓRUM: írhatsz a változatos témájú fórumokon
- CHAT: chat-elhetsz a bejelentkezett tagokkal
- HOZZÁSZÓLÁS: megjegyzést írhatsz a cikkekhez, hírekhez
- HÍRLEVÉL: ha feliratkozol, az új tartalmakról automatikus értesítést kapsz az e-mail címedre. Max. napi 1 levél!

Az automatikus regisztrálást - a megszaporodott spammerek miatt - felfüggesztettem! Ha regisztrálni szeretnél, írj egy levelet a kapcsolatfelvétel menüpontban a felhasználó neved, és e-mail címed megjelölésével.
Hírlevél
Ha fel szeretnél írtakozni előbb regisztrálj az oldalon.
Legújabb cikkek
07. Nőnapi tél - A...
08. gözleme - videó
06. Parkok, múzeum...
05. Ulus, óvárosi ...
02. Bosszantó, hog...
Fórumtémák
Legújabb témák
Törökország
TA0 - IOTA AS-154 - ...
Tisztességes munka m...
"török-magyarok" gye...
BURABU 2011 fejtörő
Legnépszerűbb témák
Nincs létrehozva fórumtéma
____________________________

Legújabb hozzászólások megjelenítése ____________________________

Az oldal látogatói:
Látogatók száma
Google PageRank
infó Rólad
IP

A weblaphoz a tárhelyet a VIACOM kft biztosítja
__________________________
A pontos idő Új-Zélandon :
from hungarian language translate to:

törökországi élményeinket a TÖRÖKORSZÁG menü alatt olvashatod .

Örömmel olvasnánk a VENDÉGKÖNYV-ben a honlappal kapcsolatos véleményed, javaslatod.
Fekete tenger - Sinop
ha5oj - április 26 2012 16:31:55
Törökországi élményeink

Fekete tenger - Sinop

Hírek képei: sinop1.jpg

Hírek képei: sinop3.jpgHírek képei: sinop2.jpgAmasrától egy nem túl hosszú, de kanyargós út vezetett a tengerparton Sinop felé. A villany térkép mindössze 320 km-t jelzett, de 6 órányi időt kalkulált hozzá! Na ez már egy kicsit gyanús volt. Mi lehet egy ritkán lakott parti úton, hogy 50km/h átlagsebessség jön ki? Talán belekalkulálta a navigátor, hogy megállunk reggelizni, megkeresünk néhány geoládát, esetleg rengeteget fotózunk? Rövid időn belül kiderült, hogy nem így van! Az út igaz, hogy a tengerparton fut szinte végig, de mégis hegyi út. Egyik pillanatban a vízszint felett fél méterrel haladunk, és nem telik bele öt perc, máris fenn vagyunk 400 méter magasan. negyed óra múlva ismét szinte a tenger nyaldossa a gumikat .....és ez így ment végig. Helyenként megcifrázva avval, hogy a fél útpálya leszakadt, mint a képen is látható. Néha, ahol ennyi hely sem volt, ott bement az út mélyen a hegyek közé. Nagy meglepetésünkre volt olyan is, hogy egyszercsak elfogyott az aszfalt, az út kiszélesedett, és mindenféle útépítő gépeket kellett kerülgetnünk. Nem foglalkoztak olyannal, hogy félpályás lezárás, vagy terelőút, egyszerűen keresztül ment a forgalom az útépítésen.

Hírek képei: sinop4.jpgKorán indultunk, ezért a reggelit út közben terveztük be. Jó török szokás szerint azonban hajnali 10 óráig még a kakasok is alszanak, nem csak a reggelző helyek (kahvaltı lokantası), de a pékboltok is zárva vannak! Jó néhány kilométert megtettünk, mire találtunk egy nyitott reggelizőt. (cserébe vacsorázni akár éjfél után is lehet! Itt is úgy tartják, hogy "....ki korán kel, egész nap álmos....") A standard török reggeli viszont bőséges, nem gond, hogy itt nem kongatják délben a "leves nótát", délben még senki nem éhes!Hírek képei: sinop5.jpg

 

A további úton is láttunk érdes dolgokat. Nem egy parti szikla tetején építettek házikót. Ez a jobb oldali képen látható is egy ilyen, a ház falai mellett szinte függőleges sziklafal, és 50-100 méterrel lejjebb a tenger. A házikó a rajta levő tábla felirata szerint Paşa Torunları (a Pasa Unokái), és három csillagos, tehát lehet, hogy egy panzió ???

Hírek képei: sinop8.jpg

Ezen a szakaszon a geológusok minden bizonnyal szénné élvezik magukat. A hegyek meredek és kopár oldalán, valamint a tengerparton kiválóan megfigyelhető, tanulmányozható, hogyan keletkezett ez a vidék. Aki nem tudja elképzelni, hogy hogyan vetődtek ki a hegyek, hogyan rakódtak le a mészkő rétegek az egykori tengerfenéken az ősidőkben, itt gyönyörűen megfigyelhető mindez. A vetődő rétegek a vízszintessel 45-75°-os szöget zárnak be!

Az egyik ilyen part menti parkban fényképeztünk éppen, amikor előkerült a helyi kávézó tulajdonosa, aki rögtön felajánlotta, hogy lefényképez minket a gyönyörű háttérrel. Utána természetesen meg "kellett" inni egy jó török kávét .....hiába, az üzlet az üzlet!

Hírek képei: sinop9.jpgInnen már csak néhány kilométer, és megérkeztünk napi úticélunkhoz. Sinop egy félszigeten fekszik, messzire benyúlva a tengerbe, Törökország legészakibb pontja. (érdekességként: földrajzi szélességi koordinátái körülbelül Rómával egyeznek meg!) Természetes kikötője kiváló víz alatti ásatási terület, találtak már itt jó állapotban megmaradt bizánci hajóroncsot is, valamint a parttól 19 km-re 7000 éves emberi településeket. A várost, mely a környék legrégebbi városa, a milétoszi görögök alapították az időszámításunk előtti 7. században. A térségben 39 történelem előtti lelőhely található (pl. i.e. 4500-ból!!) Ezekre sajnos most nem volt idő, ide is vissza kell még jönnük néhány napra.

Hírek képei: sinop10.jpgTörökországban egyedüliként itt található egy fjord. Bizony! Én is bambán néztem, mert eddig csak a skandináv országokban hallottam ilyenről. De ezekszerint a jégkorszakban voltak itt gleccserek, amik létrehozták a Hamsilos Fyordu-t (lehet, hogy erről sem hallottunk volna, ha nincs a geocaching.....ugyanis itt van egy geoláda). A késő délutáni, esti fényekben is nagyon szépen nézett ki, de mivel a geoláda környékén nagy volt a nyüzsgés, úgy döntöttünk, reggel visszajövünk ide.

Hírek képei: sinop11.jpg

Megérte! Alig voltak a parton, a vizi állatok sokkal bátrabban úszkáltak, repültek. Egy egész delfin rajt (csordát?) láttunk, benn a fjordban három példány úszkált, kint a nyílt vízen pedig legalább egy tucat.

A víz felett sirályok repkedtek, fogták maguknak a reggelire való halakat. A kristálytiszta vízben medúzák lebegtek. És mindemellett a szinte tökéletes megvilágításban gyönyörű fényképeket tudtunk készíteni.

Hírek képei: sinop12.jpg

Na de ne szaladjunk rögtön reggelre, hiszen még előttünk az este. A város vendéglátásra tökéletesen felkészült, minden van, amire az idelátogatónak szüksége van. Vacsora idő közeledtével ma is egy halas éttermet kerestünk, elvégre szeretjük is a halat, és a helyi specialitásokat hol máshol kóstolnánk meg, ha nem itt. Nem volt hiány belőlük, szinte minden sarokra jutott, nem könnyű a választás. Végül egy olyanra szavaztunk, ami az utcán, mint hal árus (balıkçılık) működött, szépen kirakva a választék, mögötte pedig az étterem. Kiválasztod melyiket kéred, beülsz, és elkészítik.

Hírek képei: sinop13.jpgMár tegnap Amasrában az étlapon szemeztünk egy jószággal. Iskorpit, vagyis skorpióhal a neve, de ott sajnos elfogyott, mire beültünk. Itt viszont volt belőle, tehát semmi nem tarthatott vissza tőle, hogy megkűzdjünk vele. Ez egy igazi szörnyike, tisztításnál a szakácsnak vigyázni is kell vele, mert az úszójának a szúrása állítólag eléggé fájdalmas tud lenni ......de ez nem a mi gondunk, a tányéron levő filé már nem bánt, és mint kiderült nagyon finom!

Hírek képei: sinop14.jpg

Találtam a neten igazán szép képet is róla. Hát nem gyönyörű jószág?

 

Vacsora után, már sötétben egy kis séta következett a szépen kivilágított városkában. Már most is igen élénk volt az éjszaka. Mi lehet itt nyáron?

Hozzászólások
Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Kérjük jelentkezz be.

Még nem értékelték

Javasolt megjelenítő felbontás: minimum 1280 * 720 ("szélesvásznú" kép)
A böngészőben a lapok helyes megjelenéséhez a JAVA-t és az ActivX vezérlőket engedélyezni kell!
Az oldalon megjelenő írások, fotók a szerzők tulajdonát képezik. Azokat kizárólag engedéllyel, változatlan formában és tartalommal, a forrás megjelölésével lehet felhasználni!

New-Zealand - Új-Zéland

Türkiye - Törökország


Űr időjárás - Space weather


Hullámterjedési előrejelzés by: HA8KUC

HAM RADIO

    DXcluster     ReversBeacon

hallgasd a rádióamatőröket WEB-en: websdr.hu

Solar-Terrestial data

MASAT-1 a magyar műholdEurópai repülőjáratok online térképe

Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

ha5oj 
08/12/2017 07:37
Sziasztok! Január végéig - kb hetente változó QTH-ról ZL/HA5OJ hívójellel vagyok hallható. Magyar idő szerint reggel 6-7 órától 12-13 óráig, valamint este 8-9 óra között. Időeltolódás +12 óra az én javamra! 7-50MHz között 100W és vertical.

ha5oj 
27/07/2016 00:08
Sziasztok! július 24-től augusztus 5-ig ZA/HA5OJ hívójellel vagyok hallható az esti órákban, CW üzemmódban a 7MHz feletti sávokban!

ha5oj 
11/04/2016 17:19
Hi Ed! Én is köszönöm, örültem, hogy sikerült! 5AUC-t sajnos csak egyszer hallottam, nem az övé volt a freki....pedig jól szólt

11/04/2016 16:02
Kösz a HSK qso-t!

22/01/2016 15:13
Köszönöm.

ha5oj 
21/01/2016 21:04
Ed, még folyik az értékelés, rövidesen meglesznek az előzetes eredmények!

19/01/2016 06:24
Még nincsenek előzetes eredmények a honlapon. Ha megvan, küldd el a címemre.

ha5oj 
18/01/2016 22:29
Az értékelésben veszek részt...... utóellenőrzök. Na meg a weblapra teszem fel az elfogadott anyagot.

18/01/2016 09:44
Te csinálod az RHBP-t?

ha5oj 
12/01/2016 10:35
Lesz hívójel is (addig pedig a CEPT: YU/HA5OJ). Már nyomozgatok a neten, hogy a belgrádi klubok közül van-e, ahol magyarul (is) beszél valaki...... eddig sikertelenül, bár több klubot találtam. (azt gondoltam, Nándorfehérváron még vannak magyarok dühös )

ha5oj 
12/01/2016 10:32
Hali Ed! Eddig összesen 2 hetet voltunk Belgrádban (decemberben), majd otthon karácsony, újév, itteni karácsony. Tegnap előtt jöttünk vissza. Most már van internet is. Az antenna helye megvan a tetőn, rövidesen felkerül. A rádió addig a sarokban pihen Smile

10/01/2016 07:15
YU1CA, Belgrád. Van ott is élet.....

09/01/2016 19:55
Lesz hívójeled is? A rádiód megvan még? röhög

ha5oj 
04/01/2016 10:13
Átköltöztünk Belgrádba, de Törökország a szívünköz nőtt (eddig is ott volt a török zászló a macedónnal) taps

04/01/2016 01:58
Akkor most honnan is????

Mi nem bagózunk....
....ugye te sem?
Nemdohányzó honlap - www.dohányzás.hu