MASAT-1 új start időpont
Írta: ha5oj - Dátum: Február 04 2012 09:26:55

Vega és Masat-1: február 13-ra halasztva


Az Európai Űrügynökség új hordozórakétájának bemutatkozó repülését négy nappal elhalasztották. Ekkor indul az első magyar gyártású műhold, a Masat-1 is.

A szilárd hajtóanyagú rakéta a francia guyanai Kourou űrközpontból emelkedik majd a magasba. A jelenlegi hivatalos startdátum február 9. helyett immár február 13. A két órán át tartó indítási ablak magyar idő szerint 11 órakor kezdődik. (Helyben, Dél-Amerika atlanti partjainál, az Egyenlítő közelében ez reggel 7 órának felel meg.)

Egy esetleges további halasztásra már nem marad sok idő. Ha február 15-ig nem indul el a Vega, akkor az ugyancsak Kourouból indítandó Ariane-5 nehézrakéta startelőkészületei kapnának elsőbbséget. Ezzel állítják majd pályára a következő európai teherűrhajót (ATV), amely a Nemzetközi Űrállomást látogatja meg, ellátmányt és üzemanyagot szállítva oda. A Vegára – ha most nem indulna el időben – csak március közepén kerülhetne megint sor. Bár a kis Vega természetesen más indítóállást használ, mint az óriási Ariane-5, de közös a földi követőrendszerük, amit időbe telik átállítani.

 

info: www.urvilag.hu