Istanbul - Aya Sofya
Írta: ha5oj - Dátum: Február 01 2012 23:18:13

Ayasofya - Hagia Szofia - Isteni bölcsesség bazilika 


Hírek képei: istanbul30.jpgHírek képei: istanbul31.jpg

Az Ayasofya bizánci építésú ortodox bazilika, melyet később mecsetként használtak a törökök. Jelenleg múzeumként látogatható. Méretét tekintve a világ legnagyobb bazilikái közé sorolható. Fő kupolája 31 méter átmérőjű, 55,6 méter magas. A maga korában a legnagyobb méretű egyházi építmény volt. A fennmaradt dokumentumok alapján Justitianus bizánci császár megrendelésére 532-537 között, 100 építőmester és 10 000 építőmunkás 5 év alatt építette fel az épületet. Az épületben fát nem használtak, az építőanyag jelentős része a tartományok ajándékaként került az épületbe. A felhasznált anyagokat a kor - szinte - minden ismert márvány bányájából szállították. A kívülről robosztus, dísztelen épület belülről könnyed, légies benyomást a kelt különleges építészeti megoldásoknak köszönhetően.

Hírek képei: istanbul32.jpgHírek képei: istanbul33.jpg

Az épületbe belépve egy kis dísztelen folyosó után a belső központi térbe kerülünk. A méretek lélegzet elállítóak, gyakorlatilag egy légtér az egész épület. A hatalmas függő sárgaréz csillárokban természetesen a gyertyák helyett már izzólámpák világítanak, kellemes meleg fénnyel árasztva el a hatalmas csarnokot. A templom keleti oldalánál, a padozaton egy különleges kövekből kirakott padlódarab található,ez az omphalos, a "világ köldöke", amely a bizánci császárok koronázó helye volt.Hírek képei: istanbul34.jpgHírek képei: istanbul35.jpg

Másik érdekesség az "izzadó oszlop”. A márvány oszlop anyaga az alatta elterülő vizes rétegből nedvességet szív fel, amely az oszlop oldalán kicsapódik. A babona szerint aki az oszlopot megérinti, annak kívánsága teljesül. Így az elmúlt másfél évezred alatt az oszlop sárgarézzel fedett oldalán már méretes lyuk kopott ki a megérintett területen.
Hírek képei: istanbul36.jpgHírek képei: istanbul37.jpg

Természetesen a rengeteg díszítés között szentkép mozaikok is maradtak fenn, igen jó állapotban. A bazilika mellett négy síremlék (türbe) található, ezekben nyugszik hat szultán: II. Selim, III. Murad, I. és III. Ahmed és I. Mustafa és I. Ibrahim. A belső kivilágításnak egy igen érdekes felhasználását is megtaláltuk, a reflektornál két cica szoláriumozott. Valószínűleg a hideg időjárás miatt nagyon jól bírták hosszú időn keresztül a melengető lámpást.