A MASAT-1 ESA rakétával mehet az űrbe!
Írta: ha5oj - Dátum: November 16 2011 09:51:01

Előbbre kerülhet a MASAT-1 startja!

Hírek képei: masat1.jpg

FRISS HÍR:  Az ESA-val történt egyeztetések folytán most már biztosra vehetjük, hogy a MASAT-1 január végén a VEGA rakétával kilövésre, pályára állításra kerül!

Az ESA honlapján is megjelent a hír, mely szerint 6 db cube-sat piko műhold utazik a rakétán: Xatcobeo (University of Vigo and INTA Spanyolország), Robusta (University of Montpellier, Franciaország), e-st@r (Politecnico di Torino, Olaszország), Goliat (University of Bucharest, Románia), PW-Sat (Warsaw University of Technology, Lengyelország), és MaSat-1 (Budapesti Műszaki Egyetem, Magyarország)

 

Az Európai Űrügynökség (ESA) Oktatási Osztálya legalább 6 darab 1U CubeSat felbocsájtását tervezi 2012. január végén az új VEGA hordozóval. Bár a hordozóra történő felkerülés pályáztatása már korábban lezajlott, ennek ellenére a BME a Masat-1 -el tartalékműholdnak jelentkezett. A tartalékműholdak akkor repülhetnek, ha valamely korábban sikeresen pályázott műhold, nem készül el a kiírt határidőre. A VEGA hordozó első startja nagy kockázatot képvisel a bejáratott PSLV és Soyuz rakétákhoz képest, így szeretnénk továbbra is fenntartani az alternatív startlehetőséget is.

Tervezett dátumok

A műhold rádiójeleinek megfigyeléséhez, dekódolásához szükséges kliens program a MASAT-1 honlapjáról már letölthető!

Mivel közeleg január 26. érdemes elkezdeni a felkészülést a vételre!

 

infó: HA5MRC rádióklub, BME