Új RH antennák a tetőn!
Írta: ha5oj - Dátum: Október 27 2011 17:42:40

Új rövidhullámú antenna a tetőn!


 

Új rövidhullámú antenna került fel a tetőre, egy DUNAX vertikál ! A rögzítési lehetőségek .......hát, mit ne mondjak....... érdekesek. Minden amatőr leleményt, mekk-mesteri ötletet fel kellett használni, de végül sikerült. A mérési eredmények viszont kiválóak, gyakorlatilag minden sávon 1:1,4 körüli SWR értéket mértem (7MHz-en egy hangyányival rosszabb, egy kicsit rövid az antenna, de közben rám esteledett, így a "nyújtás" holnapra marad). Nagyon jól szól az antenna, evvel már élvezet lesz a QSO-zás!

Hírek képei: antenna_1.jpg

Hírek képei: antenna_2.jpg

Az első két QSO HA5BWW Ed volt, 14MHz 599; 7MHz 579 (mint látszik, mindkettő természetesen morze üzemmóddal). Miközben telefonon beszéltem Vele, hát nem rámhívott rádión is! Még szerencse, hogy két fülem van, a morzét meg kézzel "beszéljük".... Kacsintás


Nagy köszönet az antennáért barátaimnak, a "9A Team"-nek, név szerint HA5BWW Ed-nek, HA5AUC Pistának és HA7PC Karesznak, valamint a WARC radiálokért HA4DX Tominak!

Holnap teszek fel fényképet is, most már nem sok látszana az antennából .....

 

Íme az igért képek.....kéretik a rögzítési megoldásoktól nem elszörnyülködni ! Lakat a száján

 

 

November elsején greewnich-i éjfélkor elkezdődik a HA-QRP, a kis teljesítményű rádiók versenye. Mivel ez egy kihagyhatatlan esemény, gyorsan fel kellett tenni egy antennát a 80 méteres hullámsávra. A gond, hogy a tető leghosszabb mérete mindössze 21,4 méter (csücsöktől-csücsökig ....... pont a fele, mint amennyi hely kellene!), így csak egy rövidített dipól fért el. A rögzítési lehetőségek, és az induktivitás kialakítása az alábbi képeken látható. Az eléggé bazári kivizelezés ellenére sikerült méretre csipkedni az antennát, így a rezonancia 3,53MHz lett, a tuner nélkül használható sávszélesség ±25kHz. Éjszaka a próba összeköttetés HA1RS zalaegerszegi állomással: a kapott vételjellemzés 559, a kimenő teljesítményem 9W ! Azt hiszem megfelel az antenna a versenyre!

Hírek képei: antenna_3.jpg     Hírek képei: antenna_4.jpg     Hírek képei: antenna_5.jpg

kikötési lehetőség a sarokhoz         antenna közép: 2"-os lefolyócső        67 µH hosszabbító tekercs (Ø 3")