Hordozható rövidhullámú antenna 10-50MHz
Írta: ha5oj - Dátum: Június 27 2014 11:03:19

Hordozható (/P) rövidhullámú antenna a 10-50MHz-es rádióamatőr sávokra


Hírek képei: antenna1.jpgA múlt év végén lecseréltem a rádióimat egy kis méretű - és ezáltal könnyen hordozható - IC706MK II G típusra. Így szinte minden akadály elhárult, hogy bármerre megyek, tudjam vinni magammal (akár SOTA kirándulásra is). Egy "fájó" pont volt még, az antenna. A gyári vertikákok szétszedve is nagyon hosszúak, és aránylag nehezek. A régi "pecabot" antennának is az a baja, hogy nem fér el a bőröndben. Erre a bosszantó apróságra kellett megoldást keresni. A pecabot alapú antenna erre a célra tökéletesen bevált ..... csak a méret hosszú ..... összetolva 110cm. Keresgéltem hát a neten, és találtam rövidebbet, de nagy részük szénszálas kivitel, ami pecázni kiváló, de antennához használhatatlan.

Hosszas keresgélés után sikerült találnom két típust is, de kiderült, az egyiket már nem gyártják...... maradt tehát egy! Szerencsére ezt a típust a DECATHLON forgalmazza (kizárólagosan), így sok helyen beszerezhető, és az ára is nagyon baráti (3500Ft körül mozog). Anyaga üvegszálas, hossza kinyitva 6 méter, összecsukva 58cm. Ez kell nekünk!


Hírek képei: antenna2.jpg Nézzük hát a receptet!

Felépítését tekintve sávonként hangolt méretű 1/4 λ, 50 MHz-en 3/4 λ hosszú vertikálok, hangolt ellensúlyokkal és közös betáplálással.

Hozzávalók :

1 db CAPERLAN TELEPOCKET S600 pecabot

25 m 2*0.75 szigetelt hangszóró vezeték

1 db amphenol aljzat (4 csavarral rögzíthető fajta)

1 db parabola antenna fejtartó

1 db 5*15 cm-es öntapadó szivacs (széklábra való)

kis darab üvegszálas NYÁK lemez

kábelkötegelő ricni

szigetelő szalag

 

Hírek képei: antenna3.jpgElkészítés, behangolás :

A parabola fejtartóra került rászerelésre az amphenol aljzat egy darabka megnyúzott NYÁK lemez segítségével. Mivel ahány fejtartó annyi féle, erre egyedi ötletek kellenek. A lényeg, hogy szerencsére a fejek mérete szabványos, így az majdnem pontosan passzol a pecabot legvastagabb tagjára. A kihézagolást az öntapadó szivaccsal végeztem.

A hangszóró vezetékek méretre szabása következik. A megadott méretekkel körülbelül a CW sávokban megy az antenna, de természetesen csipkedéssel a fónia szegmensre is behangolható. Mivel a vezetékek 2 erűek, így egy-egy szál két hullámsávot intéz el, egy hosszabb és egy rövidebb vezeték darabbal. A vezetéket a hosszabb méretre szabjuk, majd az egyik eret megrövidítjük. A vezetékek 14-18-21-24-28MHz-en 1/4 hullámhossz, 50MHz-en 3/4 hullámhossz méretűek. 10MHz-re nincs külön sugárzó, összeszerelés és mérés során derült ki, hogy ott is működik. Ha behangolás szükséges, a legrövidebb sugárzóval kezdjük a csipkedést, 2-3mm-enként. Ha kész, célszerű egy csepp szilikon gumival vagy zsugorcsővel a vágási felületeket és a csatlakozó forrasztási felületeit bekenni, az időjárás, eső hatásainak kivédése miatt.

Hírek képei: antenna4.jpgMéretek (CW szegmens):

1. vezeték    14.050MHz      5347mm

                    50.200MHz      4483mm

2. vezeték   18.118MHz       4140mm

                    21.050MHz       3560mm

3. vezeték   24.940MHz       3003mm

                    28.100MHz       2673mm

Mindegyik vezetékből 2-2 db-ot készítünk, az egyik a sugárzó, a másik az ellensúly. A 3-3 vezetéket megblankolva összesodorva az amphenol aljzat kötépső ere, illetve egyik rögzítő csavarja mellé forrasztjuk. A sugárzókat a pecabot mellé fogjuk kábelkötegelő vagy szigetelő szalag segítségével, az ellensúlyokat leterítjük.

Hírek képei: antenna5.jpgAz antennát valamilyen módon (pl. karóhoz, csőhöz kötjük, vagy mint a képen a mérés során egy - a korláthoz rögzített - PVC vízvezeték lefolyó csőbe dugjuk. Én az "üzemi körülményeknek" megfelelően, 25m RG58 koax kábellel tápláltam meg, és a rádiónál mértem SWR-t. Mivel ahány kitelepülési hely, annyiféle elhelyezési lehetőség, és ezek mind befolyásolják az antennát, így ha "közel jó" az SWR, nem érdemes nagyon precízen méretre csipkedni. Nekem minden sávon 2.5 alatti állóhullámarány adódott, így nem is foglalkoztam vele tovább, az antenna illesztő (5BWW-7HQ féle ATU-2012) minden sávon 1.1-re leillesztette. A végén kíváncsiságból kipróbáltam az alsóbb sávokat is. Meglepve tapasztaltam, hogy 10.125MHz-en mérve 1.97-es SWR adódott hangoló nélkül. A tuner a 3.5 - 7 - 10.1MHz-es sávokban is megbírkózott a lehangolással.

Összehasonlítva a tetőn (5. emelet) levő DUNAX antennával az 1. emelet erkélykorláthoz ferdén rögzített antennát Ankara - Budapest viszonylatban, vétel oldalon elenyésző különbség, adás oldalon 1.5 S fok különbséget mért HA5BWW Ed (természetesen a magasabban levő DUNAX javára) . Persze a főpróba a nyaralás alatt jön......nemsokára.

 


A kész antenna mechanikai paraméterei összecsukott állapotban:

tömeg koax kábel nélkül:  1.15kg

tömeg 25m koax kábellel: 2.25kg

becsukott hossz:               58 cm

Ez még repülőn szállítva is jó méret Nevetés