Ilyen egy új kisbolt megnyitása
Írta: ha5oj - Dátum: Február 22 2014 13:44:28

Meşhur Adıyaman Çiğköftecisi

Nem tartozik a ritka pillanatok közé, ha Ankarában egyik napról a másikra bezár egy kis bolt (mondjuk a három egymás mellett levő "rágcsa-magos", vagy a négy fodrász egyike), és egy hét múlva egy egészen más profilú bolt nyit. A bezárásnak számtalan oka lehet, akár az hogy sok egyforma van 100 méteren belül - amihez kevés a vásárló, akár a családból valaki 400km-rel arrébb kapott munkát, és költözik az egész család boltostul. Viszont ha valahol felszabadul egy üzlethelyiség - amiből persze nem kevés van, hiszen minden épület földszintje üzlet - akkor gyorsan megtalálja valaki, hogy a környéken miből van hiány, és már nyitja is a boltot.

nyitó imádkozásNéhány hete zárt be a suszter és táska szerviz (ayakkabı &  çanta yenileme servisi) melletti mag bolt, ahol hajnali 10 órától éjfélig, 1 óráig bármikor lehetett kapni mindenféle rágcsálni való magokat. Igaz, hogy négy üzlettel (20 méterrel) jobbra a másik hasonló profilu bolt működik tovább, tehát nem maradtunk pisztácia, mogyoró és csicseriborsó nélkül. A hét elején elkezdtek sürgölődni az üres boltban, jött az új design, kíváncsian vártuk, hogy milyen üzlet nyílik a régi helyén. Gondolom az "ős törökök" (az összes szomszéd és a boltosok) pillanatokon belül kiderítették ezt, de egy yabancı azért ennyire nem kíváncsi, kivárja a nyitást. Nem is kellett nagyon sokáig várni, szombat reggel már húzták ki a megnyitást jelző lufi fűzéreket, és dél körül, amikor a müezzin rázendített, a szűk család - ahogy az a képen is látható - nekilátott imádkozni, gondolom a jó forgalomért (érdekes megfigyelni, hogy Allah-hoz az ég felé fordított tenyérrel imádkoznak). Az ima végén a bolt hangszóróiból felcsendültek a Török Himnusz ütemes dallamai, majd mindenki leült, és elfogyasztották a nyitó ebédet. nyitó ebéd

Azért már péntek este - amikor a cégtáblát feltették a bejárat fölé - kiderült hogy egy hiánypótló boltot kaptunk, egy çiğköftecisi nyílt, amiért eddig legalább 300 métert kellett gyalogolnunk (persze csak ha nem akartunk telefonon rendelni). És ebből sem akármilyen, hanem egyenesen a çiğköfte hazájából, egy hamisítatlan Meşhur Adıyaman Çiğköftecisi, Ömer Usta "felügyelete alatt" (magyarul ez annyit tesz: A Híres Adıyaman-i Nyers-köftéző, Ömer Mester franchise hálózatából).

És akkor még két tudnivaló: A çiğköfte (ejtsd: csí köfte, jelentése: nyers fasírt) egy általában húsmentes, igencsak fűszerezett fasírt féleség - talán mondhatjuk úgy, hogy ez egy törökös fűszerezésű húsmentes tatárbifsztek. Adıyaman pedig az ország dél-keleti régiójának egy tartománya (megyéje), ami a fent nevezett eledelen kívül a nagyon erős paprikájáról híres.

És végül egy kis ízelítő a kínálatból:

a kínálat egy piciny része

Upgrade hétfő reggel: A bolt helye szelleméhez híven vasárnap reggel 11-kor még le volt húzva a roló (érthető, hiszen ki kel olyan korán?), viszont éjfélkor még nagy sürgés-forgás volt, négyen is voltak a boltban, akikből ketten jóízűen falatoztak....... naná, hiszen ez Törökország, élni éjszaka kell, hiszen reggel álmos az ember!