Kisebb is, okosabb is, fiatalabb is
Írta: ha5oj - Dátum: Október 31 2013 22:01:45

Kisebb is, okosabb is, fiatalabb is.....

Öregecske volt már, nem is tudott már annyit, mint egy mai fiatal, és sok helyet is foglalt .......lecseréltem hát!

Nem, nem! .....nem kell rögtön félre magyarázni, a rádiómról van szó!

Hírek képei: station1.jpgAmióta rádióamatőrködöm, volt már néhány masinám. Az első egy bőröndnyi méretű rádió vevő (ML400), és egy saját készítésű csöves morze adó. Mit ne mondjak, nagy élmény volt velük évekig az éter hullámait szelidíteni, de elfoglaltak egy komplett asztalt! Aztán teltek-múltak az évek, és a készülékek egyre kisebbek, okosabbak lettek..... az enyémek is. Három éve, amikor Ankarába jöttünk, még a képen látható japán "matuzsálem" jött velem, hogy ázsiában is melengesse az antennát. Ferihegyen még pótdíjat is kellett fizetni, pedig igyekeztem laza mozdulatokkal kezelni a kézipoggyászt, hogy ne legyen feltűnő a súlya..... nem jött össze, fizettünk.

Hírek képei: station2.jpg 

Az országon belüli utazgatások alkalmával azonban mindig gondot okozott a "hagyományos" - vagyis analóg - tápegység, a maga tekintélyes súlyával. És ha már úgyis azt hirdeti a TV-ben Rózsa Gyugyi, hogy az analógot le kell cserélni, mert elavult, hát hallgattam rá..... a tizen....kg-os analóg tápegység helyett lett egy kis, aranyos másfél kilós kapcsoló üzemű (tehát digitális), ami ráadásul még többet is tud, mint az elődje.

Hírek képei: station3.jpg 

De ha egyszer az ember belekezd a korszerűsítésbe, akkor itt nem szabad megtorpanni! Egy hirtelen jött ötlet hatására meghirdettem az összes rádiómat eladásra - volt vagy fél köbméter - és kinéztem magamnak egy pici aranyosat, ami mindazt tudja, amit az elődei együttesen. Így jött a képbe az japán ICOM cég IC706MK2G típusú rádiója. Találtam is néhány hirdetést, amelyekből az egyik különösen előnyösnek tűnt. Benne van a távíró (morse) szűrő is, és belefért a rendelkezésre álló keretbe - mármint a vételára. Legutóbbi budapesti hazalátogatásunk alkalmával minden boltot sikerült is nyélbe ütni - a régieket elvitték, az új hozzám kéredzkedett. Így már a picikével tértem vissza Ankarába.

Hírek képei: station4.jpg

 

Az új szerzemény sokkal többet tud, mint az összes elődjei együttesen, és két új amatőrsávot is magába foglal. Az összes rövidhullámú sáv + 50MHz 100W, 144MHz 50W, 432MHz 20W. Az sem hátrány, hogy a rosszul csengő YAESU név helyett a nem véletlenül kiváló hírnévnek örvendő ICOM cég logója csillog rajta. Az újabb technikának köszönhetően a kezelése ugyan kicsit "pilótavizsgás", de már szokjuk egymást!

Főpróba, a bő két óra múlva kezdődő HA-QRP verseny, melyen evvel a rádióval, és az évek óta megszokott 8W teljesítménnyel próbálom túlszárnyalni a tavalyi eredményemet.

CQ QRP DE TB2ZHI K