Magyar TV műsorok vétele külföldön
Írta: ha5oj - Dátum: Szeptember 12 2013 18:22:30

Magyar TV műsorok vétele Törökországban

- és úgy általában külföldön -

 

Hírek képei: sat.jpgNéhány hete Pisti Istanbulból küldött egy mailt, melyben kérdezte, jól emlékszik-e, hogy amikor ideköltöztünk Törökországba, az első írásaim egyike arról szólt, hogy sikerült megcsípni a magyar TV műsorokat. Mivel elég sok magyar él Törökországban - na meg egyéb más külföldi országokban is - így valószínűleg többeket érdekel a lehetőség.  

Hírek képei: sat.jpg
Megpróbálom röviden összefoglalni a tudnivalókat, némi rajzos segédlettel, hogy könnyebb legyen a lehetőségek felderítése. Úgy 20-30 éve még örültünk, ha sikerült középhullámon a Kossuth-ot behangolni a táskarádión a bolgár tengerparton, és nyaralás közben is hallottunk otthonról híreket, no meg a "Szabó családot". Manapság a műholdak világában már azt hihetjük, hogy korlátlanok a lehetőségek, bármerre is telepedünk le hosszabb időre, az égből jön a magyar TV műsor is. Az igaz, hogy a satelit TV-t mindenhol lehet fogni, akár a tengerparti sátor mellett is, de arról azért sokan megfeledkeznek, hogy a műholdaknak is van egy adott ellátási területük, azon kívül már nincs használható jel, illetve a zóna széle felé már rohamosan növekszik a vételhez szükséges parabola antenna mérete is:

sat_db_cm.jpg

Azok a műholdak, melyeken a magyar műsorok foghatóak, Európát terítik be. Ennek egyik oka, hogy a műsor szolgáltató általában egy adott területre (országra, kontinensre) veszi meg a műsorok közvetítési jogát (fizeti ki a jogdíjat). A szabadon fogható (kódolatlan, free-to-air) műsorok esetében a műhold besugárzási területére kell fizetniük, míg kódolt sugárzás esetén választhat, hogy egy szűkebb területen értékesíti csak az előfizetői kártyát. Magyar műsorok esetében a szabadon fogható kategóriába tartozik az M2, Duna TV, Duna World, és az M1 magyar gyártású műsorai. A többi magyar műsor sajnos mind kódolt, azokhoz előfizetés szükséges. Szerencsére a rádióhullámok csak fizikát tanultak, a földrajz óráról hiányoztak, ezért nem ismerik az országhatárokat. Így egy előfizetői kártya segítségével a műhold teljes vételi területén lehet fogni az adásokat. Egyetlen bökkenő, hogy az előfizetéshez Magyarországon lakcímmel rendelkező előfizető szükséges. Ez azért nem olyan nagy probléma, hiszen (még) nem költözött ki az egész ország, meg lehet beszélni az otthon maradottakkal, hogy valaki fizessen elő, majd véletlenül felejtse nálunk a kódkártyát. A számlát pedig lehet fizetni külhonból is, az internet-banking-nak hála. Jelenleg négy olyan szolgáltatóról tudok, akiknél ilyen előfizetés vásárolható. A szerződés kötéskor célszerű csak az előfizetői kódkártyát kérni, a többit pedig az adott országban beszerezni. Mi is ez a többi? Kell egy megfelelő méretű parabola antenna, a vevőfejjel. Ennek a szükséges méretét a fenti táblázatból lehet meghatározni, a lenti "lábnyom" térképek segítségével. Ezen kívül szükséges még egy kódkártya fogadására alkalmas digitális (MPEG4) beltéri egység (sat receiver, set top box), a kódolásnak megfelelő dekóder modullal, vagy beépített szoftveres dekóderrel. Ez a dekóder az UPC és a DigiTV esetében NAGRAVISION3, a T-Home és a HelloHD esetében pedig CONAX rendszerű kell hogy legyen. A kültéri egység (parabola antenna) telepítése némi barkácsoló gyakorlattal, és egy olcsó műszerecske segítségével házilagosan is megoldható, de a helyi antenna szerelők sem kérnek sokat érte. A telepítési hely, és az antenna közelítő becélzásában nagyon sokat segít a DISHPOINTER nevű web oldal, ahol a google maps műholdas térkép segít kiválasztani földi támpontokat (azért ne a sarkon, tilosban parkoló piros Ferrarit válasszuk iránynak, hátha a fénykép készítése óta arrébb gurult....inkább Mari nénit a kispadon):

Hírek képei: satpointer.jpg

Természetesen egy-egy műholdon nem csak magyar műsor van, számos egyéb nyelvterület műsorához is hozzájuthatunk ilyen módon. Megjegyezném, hogy aki esetleg török műsorokra kíváncsi, próbálkozzon a TÜRKSAT 42° E műholddal, mely szinte egész európában kiváló minőségben fogható, és közel 200 (igen, kétszáz!) kódolatlan török csatornát lehet nézni a közvetítésével.

A műholdakon található műsorokról a LYNGSAT weboldalon lehet tájékozódni. A magyar műsorok szempontjából érdekes műholdak "lábnyom" térképét alább, a RÉSZLETEK-re kattintva nézhetitek meg, a hozzá tartozó egyéb hasznos információkkal együtt. Amennyiben további kérdésetek van, ne kíméljetek!


Teljes hír

Magyar TV műsorok vétele Törökországban

- és úgy általában külföldön -

Most pedig következzenek a részletesebb információk.

1. A legnagyobb területet besugárzó műhold a 9°-os keleti pozícióban keringő EUTELSAT9 (EUROBIRD). Ennek a vétele normális méretű antennával egész Törökországban (és persze Európában is) megoldható. A szabadon - előfizetés nélkül - fogható M2, DunaTV, Duna World, és (részlegesen kódolva) az M1 műsorok is erről a  műholdról csíphetőek el. Ugyanerről a holdról fogható a HelloHD előfizetéses programcsomagja is. 

sat_eurobird_eu

EUROBIRD 9°W europai nyalábjának lábnyoma

Mint látható, ez a hold 90-100cm átmérőjű antennával Törökország nagy részén fogható, de a keleti régiókban sem kell 120-130cm-nél nagyobb tükör.

 

2. Amikor idejöttünk Törökországba, az UPC műsoraival kezdtük. Sajnos Ankara már a THOR műhold ellátott területének a széle, így egy 180cm-es antennával próbálkoztam. Sajnos voltak bizonytalan csatornák, és "időjárás tartalék" sem volt a gigászi tükörben, így esős, havas időben nagyon sok műsor "kockásodott", eltűnt. Törökország nyugati részén, és Európában viszont jó minőségben fogható kisebb parabolával is a satelit. Az UPC műsorai a THOR 0,8°W műhold K2 és T2 nyalábjain jönnek, ezek térképét láthatjátok itt:

thor_k2.jpg

THOR 0,8°W  K2 nyalábjának lábnyoma


thor_t2.jpg


THOR 0,8°W  T2 nyalábjának lábnyoma

3. Ismert szolgáltató a DigiTV is, mely szintén a THOR műholdról sugározza műsorát, a K2 és a SPOT3 nyalábon. Ennek vételére ugyanaz igaz, amit fent, a UPC műsoroknál leírtam. A K2 a fenti (UPC-s) térképen látható, a SPOT3 pedig itt:

thor_spot3.jpg


THOR 0,8°W  SPOT3 nyalábjának lábnyoma

4. Végezetül a T-HOME műsorait az AMOS3  (4°W) műholdon találjuk meg. Sajnos ez a hold is Európát célozza, így a műsorai a UPC, és a DigiTV-hez hasonlóan csak Törökország nyugati részében, és nagyobb parabola tányérral foghatóak (Európán kívül természetesen). A T-HOME műsorai a hold európai nyalábján érhetőek el:

amos3_eu.jpg

AMOS3   4°W európai nyalábjának lábnyoma

sat_db_cm.jpg

Táblázat a lábnyom térképekről leolvasható térerő alapján, a vételhez szükséges parabola antenna átmérője meghatározásához

 

Amint a fentiekből látszik, Istanbul környékén még lehet válogatni a négy szolgáltatóból, de keletebbre már csak a HelloHD és a 3,5 ingyenesen fogható csatorna marad.

Ha kérdésetek van, csak bátran!