Navigare necesse est
Írta: ha5oj - Dátum: Augusztus 27 2013 08:54:58

Navigare necesse est! Hajózni márpedig szükséges!

.....mondotta vala Pompeius hajósainak, amikor viharban kellett gabonát szállítaniuk Szicíliából Rómába.....

De csak azért, mert akkor még nem fedezte fel Herz a rádióhullámokat, nem találta fel Marconi (...vagy Popov?) a rádiót, és nem alkotta meg Morse a róla elnevezett morze kódokat. Mert ha ezen események után tör ki az a vihar, akkor bizonyára azt mondja, hogy "radiophonicum necesse est" úgy is mint "rádiózni márpedig szükséges"  MeglepettKirály  Vagyis rádión átszólt volna a rómaiaknak, hogy mit csináljanak a gabonájukkal Kacsintás , ők inkább csapra vernek egy rumos hordót, amíg a vihar tombol.

ta4_1.jpgA tenger ugyanaz, mint Pompeius esetében, az Akdeniz, azaz a Földközi tenger, igaz pöttyenetnyit keletebbre, a török partoknál. A lényeges különbség, hogy szerencsére viharnak nyoma sincs..... sőt igen kellemes rekkenő hőség vesz körül. Szintén nem megvetendő, hogy gabonát sem kell szállítani, csupán a nyári szabadság alatti pihenővel elütni a napot. Időnként komoly gondot okoz, hogy eldöntsük, melyik strandra menjünk lubickolni, ugyanis egyik jobb, mint a másik (talán ezért gyakrabban járunk az egyikre). Ha egy kis hidegségre vágyunk, felmegyünk itt a tengerparton valamelyik 1500-2000 méter magas hegyre hűsölni, és onnan nézzük a tengerben éppen megfőni készülő fürdőzőket.

Viszont a bőségesen jelen levő látható tartományú, valamint nem látható, de érezhető infravörös és ultra viola fény-sugárzásról (nomeg a hegytetőkön látható antenna tornyokról) mi más jutna eszünkbe, mint hogy tulajdonképpen a fény is elektromágneses sugárzás...... akárcsak a rádióhullámok. És akkor már helyben is vagyunk! Pompeius után szabadon: RADIOPHONICUM NECESSE EST!

ta4_2.jpgBizony néhány hét után már jelentkeznek a rádiózás elvonási tünetei, így hát előkerül a csomagtartóból a rádió, tápegység, antenna tuner..... és a "pecabot szerű antenna". A tárgyaknak jellemző tulajdonsága, hogy előbb-utóbb minden megtalálja a maga helyét. Most is így történt, rövid keresgélés után a rádió meglelte az egyetlen szabad asztalsarkot, és az antenna is megtalálta az ideális erkély korlátot. Ez utóbbinál a sugárzási optimalizáláson túl szempont volt az is, hogy a szomszédoknak a lehető legkevésbé kerüljön a szeme elé, a felesleges kérdéseket megelőzendő.

ta4_3.jpgMár az első próbák sikeresek voltak, az Ede (HA5BWW) és Pali (HA7HQ) féle automata antenna tuner tökéletesen le tudta illeszteni másodpercek alatt a pecabotot, a 80méter kivételével az összes amatőrsávon. És amiért az egész készült, a hívásokra, CQ-kra is azonnal jöttek a válaszok, 599-cel!

Sajnos már mindjárt vége, de addig is: CQ CQ CQ DE TA4/TB2ZHI +K

(délután akkora zoo volt 14MHz-en, amikor elkezdtem CQ-zni, mintha valami ritka DX csemege lenne a hívójel.... majd 2 óra hosszat élveztem a nyüzsit)