Hírek Isztambulból
Írta: ha5oj - Dátum: Június 01 2013 22:17:50

Hírek Isztambulból, és Ankarából!

Ahogy látjuk, a magyar híradások is beszámoltak róla, hogy Isztambulban valami mozgolódás folyik.

Június 1.

Itt Ankarában (legalábbis ahol lakunk) egyelőre csak annyit tapasztalunk, hogy a főúton folyamatosan dudálva, és az elakadásjelzőt villogtatva mennek az autók....nem többen, mint ilyenkor szoktak. Amit az eseményekről tudok, azt TéDé blogjából olvastam. Ő Isztambulban lakik, tehát az ablakon kinézve tud friss hírekkel szolgálni. Aki el szeretné olvasni, kattintson a következő linkekre:

Őrület Isztambulban, összecsapások, könnygáz, vér 1.

Őrület Isztambulban, összecsapások, könnygáz, vér 2.

Őrület Isztambulban, összecsapások, könnygáz, vér 3.

Folytatás, június 2.

Ma egy egész napos hegymászásra (2499m!) mentünk egy kisebb túrista csoporttal. A találkozó reggel 7-kor volt Kızılay-ban, ( ami Ankara belvárosa ) a városi-busz végállomáson. Amikor kiszálltunk a dolmuş-ból (iránytaxi), még lehetett érezni az este bevetett könnygáz torokcsípő, könnyeztető hatását - hiszen ez a városrész egy gödör, nehezen szellőzik ki! Képzelem mi lehetett este, amikor használták! A buszmegállók szétverve, az aszfalton hatalmas fekete égésnyomok voltak.

Buszunk este 11 körül érkezett vissza Ankarába. Kızılay-ba nem tudott bemenni, mert minden út le volt zárva. Szerintem jobb is, hogy nem ott rakott ki minket, nem biztos, hogy jól éreztük volna magunkat a tüntetők és a vízágyúk között, könnygázt szipákolva. Mivel dolmuş-t nem tudtunk fogni a mi irányunkba, így kénytelenek voltunk taksi-val hazajönni. A megszokott útvonal helyett fél Ankarát kerülgette, mindenfelé le voltak zárva az utak, a rendőrök készenlétbe álltak, és gyülekeztek a tüntetők - a taxis szerint este 9 órától. Vidám alakokat láttunk, idősebbek, fiatalok vegyesen, török zászlókkal és lábosokkal-kanalakkal "felfegyverkezve" - ez utóbbi a hangszer a tapsolás mellett a tüntetésen. Egyetlen kellemetlen élményünk volt, amikor a taxi felkanyarodott a Hoşdere caddesi-re, valaki megdobta valamivel a kocsit - nem mi voltunk a célpont, csak minket talált el. Semmi különösebb nem történt, a puffanáson kívül csak az ajtóvédő gumicsík egy részén engedett el a ragasztás. Az egész úton mindenfelé a zászlós és lábosos felvonulókkal találkoztunk, a 10 év körüli gyerektől (a szüleivel ment), a 60 év körüli nagymamáig mindenki előfordult.

Itthon már ismét csendes a mi utcánk, csak a főútról szivárog fel némi autó tülkölés, és "fazék zene".

Az Isztambuli hírek mai folytatása TéDé blogjából: Őrület Isztambulban, összecsapások, könnygáz, vér 4.

Folytatás, június 3.

A hírek szerint - bár elég szűkszavúak továbbra is - Kızılay-ban az elmúlt éjszaka sem unatkoztak, folytatódtak a tüntetések (mondjuk erre következtetni lehetett az esti lezárásokból, amit még tegnap írtam)

Az angolul tudóknak egy kis olvasnivaló a Hürriyet Daily News internetes újságból, valamint a Hürriyet TV internetes TV csatornán is lehet böngészni, az élő adás és az archivum műsorában (A TV török nyelvű, de a képek magukért beszélnek. A filmek nagyon rövid reklámmal indulnak!)

TéDé olyan szépen összefoglalja, hogy nincs mit hozzátenni, olvassátok itt:

június 03. Őrület Isztambulban, összecsapások, könnygáz, vér 5.

június 04. Őrület Isztambulban, összecsapások, könnygáz, vér 6.

június 05. Őrület isztambulban, összecsapások, könnygáz, vér 7.

június 06. Őrület isztambulban, összecsapások, könnygáz, vér 8.

A fenti cikkből kiemelnék egy rövid bekezdést:
A tüntetés első napjai óta az emberek ételt és italt hordanak ki a térre a tüntetés résztvevőinek, számos fénykép keringett arról, hogy ki egy doboz baklavát, ki egy tepsi böreket vitt ki és osztotta szét az éhes demonstrálók között. Az ország legnagyobb online ételrendelést lebonyolító hálózatához, a Yemeksepetihez is több ezer olyan rendelés futott be, amelyet a Gezi Park környékére kértek kiszállítani és ott valahová lehelyezni. Nem csak ilyen jellegű hozzájárulás érkezett, a napokban 15 könyvkiadó fogott össze, hogy a Gezi Parkban kialakítsanak egy kis könyvtárat az ott várakozók részére. Úgy gondolják, hogy “a könyv az ellenállás alapja”.

Valamint egy másik link, egy képriport az elmúlt napokról, országszerte: Taksim Gezi parkı (azért, hogy ne csak az egyoldalú média tájékoztatást lássátok)

június 07. Őrület isztambulban, összecsapások, könnygáz, vér 9.

június 09. Őrület Isztambulban – még mindig nincsen vége

június 11. Az események egy török szemével nézve

június 16. Őrület Isztambulban: Újabb heves összecsapások

Ha lesz újabb hír, itt folytatom!