Nyaralj Te is Törökországban!
Írta: ha5oj - Dátum: Május 29 2013 23:48:00

Nyaralás Törökországban

Május végét írunk, közeleg a nyár (illetve itt nálunk már be is köszöntött). Lassan itt az ideje elgondolkodni azon, hogy a hosszú téli hónapokban összegyűjtött aprópénzt merrefelé érdemes nyaralásra váltani. Nagyon sok szép és kellemes hely van a Földgolyóbison, ahova érdemes elmenni, és eltölteni a nyári szabadságot. Ezen helyek egyike lehet például Törökország is! Talán sokak számára ismeretlen vidék, csak a mesebeli kelet rémlik fel a korai ifjúsági irodalomból, ahol duci tarka ruhás, turbános emberek, vagy hosszú bugyogó-nadrágos, de lengén öltözött hastáncosnők vannak mindenfelé.... esetleg a TV-ből valamilyen film(sorozat) révén. A török embereket is csak az Egri csillagokból ismerik, mint Jumurdzsákot (Yumurcak) - bár már otthon is egyre több török étteremmel lehet találkozni, ahol török a személyzet. A médiákban is a "gonosz muszlim"-ként vannak beállítva..... No ezeket a tévképeket gyorsan el kell felejteni, ezeknek a fele sem igaz....sőt!

Egy tipikus török starnd.A magyar utazási irodák kínálatát végigböngészve rengeteg török úticél található, de ezek mindegyike vagy Isztambuli (İstanbul) városnézés, vagy Antalya néhány kilométeres körzetében "all inklusive" tengerparti luxus nyaralás. Van akinek "bejön" az, ha a repülőgépről leteszik a tengerpartra, ahol ehet, ihat amennyi belefér, majd két hét múlva ugyanott rátalálnak, felteszik a repülőre (15 kilóval nehezebben). De gondolom az idegen országban nyaralni vágyók nagy része nem ilyen. Ha már utazott 2000 km-t, akkor szeretne körbenézni, megismerni az országot, vagy legalábbis egy kis részét. Esetleg nem luxusszállóban, hanem szerényebb, de azért kiváló felszereltségű, és nagyon szép kivitelű apartmanokban szállna meg, ahonnan lehet kirándulni, becserkészni a környéket. Az magyar utazási irodák kínálata sajnos nem nekik készült!

Az elkövetkező szösszeneteinkkel az utóbbiak részére szeretnénk segítséget nyújtani. Igyekszünk bemutatni Törökországot egy "másik szemmel", tippeket adva, hogy hol érdemes szállást keresni, merre lehet az adott helyekről akár egyénileg, akár szervezetten egynapos kirándulásokat tenni.

Ilyent sokat láthatunk majd: camii (dzámi)A címlapon (itt) megjelenő írások - esetleg kibővített változatban - a felső menüsor TÖRÖKORSZÁG gombja alól is elérhetőek lesznek, néhány napos késéssel, de tematikusan "ráncba szedve". Igyekszünk minden lehetséges kérdésre választ adni, de ha esetleg valami kimarad, nyugodtan kérdezzetek akár az adott cikk kommentjében, akár a FÓRUMOK-on.

A tematikát tekintve az utazási lehetőségekkel, a hozzá szükséges tudnivalókkal kezdjük az ismertetőt. Utána a szállás lehetőségek, majd a kirándulások következnek. Először a nyaralási szempontból kiemelt jelentőségű Földközi tengeri régiót mutatjuk be, majd utána természetesen az ország többi részére is kitérünk. Lesz egy rövid, de hasznos "nyelvlecke" (na jó, inkább csak az utazás, nyaralás közben szükséges szavak, mondatok), mert a török ember nagyon boldog, ha a saját nyelvén hall néhány szót az idegenektől. A leírásban a hely neveket törökül fogom megadni, zárójelben az esetleges magyar megfelelőjével, hogy mindenki szokja a látványt (tehát pont fordítva, mint ennek az írásnak az elején)! Lesz szó a gasztronómiáról is, illetve hogy mi az, amit semmiképpen nem szabad kihagyni, ha már valaki erre jár. A szállás kereséséhez fogunk adni kereső honlap címeket, illetve amerre már jártunk, és meg voltunk elégedve, azoknak a szálláshelyeknek az elérhetőségét megtaláljátok majd a LINKGYŰJTEMÉNY szálláshelyek rovatában.

És végül egy kis fényképes ízelítő, hogy mik is vannak itt a tengerparton kívül. Katt alul (vagy itt) a RÉSZLETEK-re!

Reméljük sikerül sok hasznos információt adnunk egy első török nyaraláshoz..... aztán a többi már jön magától. Hatalmas ország, rengeteg látnivalóval, ide érdemes visszatérni!

Ha valamit kifelejtenénk, kérdezzetek bátran!Teljes hír

Egy kis kedvcsináló fénykép gyűjtemény......amerre már jártunk.

avagy mikkel találkozhatsz, ha nyitott szemmel jársz Törökországban

 

Ilyent sokat fogtok látni, hallani.                        Meg ilyent is: Törökország kedvenc állata!

camii (dzsámi) kedi (cica)

Ebből sem lesz hiány: ékszerbolt.....                              ......és még több arany!

kuyumcu (arany bolt) kuyumcu (arany bolt)

Lesz természetesen strand is bőven                    .....és nem is város, ahol nincs bazár!

plaj (strand) pazar, çarşı (bazár)

a jobb helyeken persze fűszerbazár is van......... és a délkeleti végeken 27 féle paprikát kapni

baharat pazar (fűszerbazár) baharat pazar (fűszerbazár)

északon magas hegyeken járhatunk....                .....ahol gyakoriak a várak is

hegyek északon várak a hegyeken

északkeleten teaültetvények lepik a hegyeket    ....a tengereken pedig kisebb-nagyobb szigetek

szüret a tea ültetvényen sziget

Az ország közepén, Kapadokya-ban 2000 éves barlang szállások és vulkanikus tündérkémények

Kapadokya, szikla házak Kapadokya, tündér kémények

vanak mese kastélyok                       lehet túrázni kanyonokban, és csónakkal vízesés alatt

mesekastély kanyon túra csónakkal a vízesés alatt

A kristálytiszta sebes folyókon rafting, a lassabb torkolatoknál kajak túrákon vehetsz részt.

rafting kenu

Az országban bármerre is tévedsz, tuti, hogy római vagy görög kori romokba botlasz!

görög kori romok római kori romok

Törökországban nem lehet éhezni, a leg eldugottabb helyen is sütnek valami ínycsiklandót!

készül az óriás döner készül az izgara

A finom ebéd után pedig jár egy jó édesség, és némi hűsítő....persze szigorúan csak a tea után!

helvacılık (helva árus) jégkásák minden színben

Szerencsés esetben vízbe lógatott lábbal is lehet ebédelni! Étterem a folyón.

étterem a vizen

Reméljük sikerült kedvet csinálni Törökországhoz!

folytatás rövidesen, az utazási tudnivalókkal