mesir macunu - egy újabb csodaszer
Írta: ha5oj - Dátum: Május 14 2013 17:44:09

Mesir macunu - egy újabb török csodaszer!

Kalandozásunk során az egyik buszos pihenő helyen - ami természetesen kebab és ajándék árus is egyúttal - megakadt a szemünk egy ismeretlen dobozkán. 

Hírek képei: mesirmacunu2.jpgA rajta levő képen egy turbános-szakállas muki egy nagy kondér tartalmát kavarja, mint Piszkos Fred. Alatta a felirat talulsága szerint: "7'den 70'e şifa ve güç verir", vagyis "7-től 70-ig gyógyulást és erőt ad". Nosza, ezt ki kell próbálni, bármi is lakozik a dobozkában! Velünk is jött egy példány belőle.

Hírek képei: mesirmacunu1.jpgAztán itthon utána néztünk a neten, hogy mi is ez a csodaszer, ime a történet:

1522-ben Yavuz Selim szultán felesége, Ayşe Hafsa szultán(a) - aki mellesleg Kanuni Süleyman szultán anyja is volt egyúttal - megbetegedett, ezért megbízta Merkez efendi-t, hogy készítsen gyógyszert (az nem derül ki, hogy mi ellen). Merkez efendi 41 féle fűszerből, gyógynövényből olyan tökéletes gyógyszert kotyvasztott, ami minden földi nyavalya ellen kitűnő..... (a rossznyelvek szerint a szultán is megkóstolta, és a szultánné még jobban meg volt elégedve ezekután a férje teljesítményével - lehet, hogy háremet is kellett bővíteni??) Ayşe szultánné ráadásul olyan jóságos volt, hogy megparancsolta, a csodaszerből szórjanak a nép közé a Sultan Camii erkélyéről, hogy mindenki egészséges legyen (és több adót tudjon befizetni).

Gyanús, hogy mindez 4 évvel a Mohácsi Vész előtt történt..... lehet, hogy Nagy Szuleyman szultán (Kanuni Süleyman sultan) is hozott magával, és csak ezért tudott nyerni Mohácsnál?

Azóta rendszeresen megtartják a Manisa Mesir Macunu festivalı-t március 21. környékén, amikor is cukorka formájában szórják a camii erkélyéről a nép közé a mesir macunu-t Manisa tartományban (Izmir környékén).

Hírek képei: mesirmacunu3.jpgMindenesetre az összetevők a doboz szerint következők (sajnos a pontos receptet nem találtam meg, lehet kísérletezni):

szegfüszeg, szegfübors, gyömbér, galanya (???), fekete bors, koriander, galanga gyökér, kebabiye (ez is valami bors fajta), kókusz, ánizs, mustármag, mesteki gyanta, fenyőgyanta, sáfrány, narancs, gyümölcs héj, fahéj, mustármag, hıyarşenber (???), édesgyökér méz, halile (???), çörekotu (ez egy apró fekete mag, amit előszeretettel használnak a törökök), kardamom, vanilia, zulumba (???), édeskömény, római kömény, mirsafi (???), darifültül (???), şamlışaşlı (???), kókusz virág, mai-leziz (???), tiryak (???), kurkuma, iksir (bájital??), citromsav, méz, cukor (ez 38, tehát van még + 3 titkos összetevő)

 

Hajrá, lehet próbálkozni (vagy megvenni készen).....nagyon finom! A kérdőjeles összetevőket nem sikerült megfejteni, ha valaki tudja mi az, írja meg, lécccci-lécccci !