Egy nemzetközi világító eszköz
Írta: ha5oj - Dátum: Május 07 2013 19:12:17

Nemzetközi villanykörte!

Hírek képei: lamba1.jpgA hagyományos, izzószálas lámpákat már itt is kiszorították az energiatakarékos villanykörték. A boltokban hatalmas választék kapható belőlük, az olcsó kínaitól, a neves gyártmányokig. A napokban néhány "izzó" cserére szorult, így belátogattam a KOÇTAŞ nevű OBI boltba, és végignéztem a kínálatot. Volt nagyon olcsó nevenincs kínai, ráírva, hogy a várható élettartama 3000 óra. A sorban mellette a következő már ismertebb név volt: OSRAM. A szavatossága is jobb, erre már 7000 órát mertek írni. Viszont alaposabb nézelődés - és a szemüveg felvétele után előkerült a dobozon az apró betűs sor is: Made in China. Na akkor ezt is passzolom, nézelődjünk csak tovább! Hírek képei: lamba2.jpgA sor vége felé - persze árban is - előkerült a General Electric gyártmány. Hurrá, ezt a céget maga Edison alapította, tehát villanykörtében is jónak kell lennie! Azért a kisördög csak bújkál - mert ugye az a dolga - végigbogarásztam ennek is a dobozát. És lám-lám, az alján egy ismerős cím: Budapest, Váci út 77. Hiszen ez a TUNGSRAM gyár címe! Ők világhírűek voltak az izzólámpától a rádiócsövekig mindenben! Ezekszerint megvette őket "kilóra" a GE? Kár a patinás névért! Na sebaj.....azért támogassuk itt törökben is a magyar ipart, magamhoz szólítottam ebből a gyártmányból a szükséges pilácsokat. A várható élettartam is bíztatóan csengett, 10 000 óra. Az ára pedig alig duplája, mint a gagyi kínainak.

......aztán otthon ért a meglepetés, amikor kivettem a dobozából az égőt. Az alján ennek is ott virított a GE embléma mellett: Made in China.....

Így hát nemzetközi fény gyúlt a szobában: Törökországban vásárolt, Amerikai cég nevével fémjelzett, Magyarországon csomagolt Kínában gyártott fényforrással világítunk.