Fejtörő 2013/2
Írta: ha5oj - Dátum: Május 06 2013 19:54:25

Hol jártunk már megint?

Az első igazi nyári napok örvendeztettek meg május elején. Mivel a jeles ünnepnap (itt is ünnep!) a hét közepére esett, így némi szabadsággal kiegészítve Törökország egy újabb - számunkra - ismeretlen helyét indultunk felfedezni. A látottak, és hallottak alapján rögtön fény gyúlt a nyakunk végén levő gombócban: "....ez kiváló fejtörő lehet.....Nektek! " Mivel a napok végére kellően lefáradtunk, ezért csak utólag kapjátok meg.... reméljük ez azért nem ront az agytornán! Az utolsó fejtörőre nagyon gyorsan megérkezett a megfejtés, ezért most kicsit furfangosabban próbálom megfogalmazni az információkat. Szükség esetén persze majd csepegtetek újabb, ismertebb infókat is. A nyeremény szokás szerint valami "igazi törökös" dolog lesz, amit postán juttatunk el az első hibátlan megfejtést beküldőnek.

Mostani rejtvényünk megfejtése két törökországi városnév, és egy földrajzi hely megnevezése lesz. Mivel 10 napja nem érkezett megfejtés (még csak próbálkozás sem! ....lusták vagytok!), ezért a beígért első segítő információ morzsákat elszórom......a kék szövegeket keressétek! Ismét eltelt egy bő hét megfejtési kísérlet nélkül, így most zölddel jön az újabb segítség!

Hírek képei: miez01.gifHírek képei: miez02.gifAz első városig - ahol a "főhadiszállásunk" volt - 10 órát utaztunk a Kamil Koç autóbuszával Ankarától. A város neve magyarul talán úgy hangzana: Cserépvár. A település több történelmi eseményről is híres, de számomra mégis a legfőbb nevezetessége egy speciális édesség: a "híres fagylaltos, "cserépvári" sajt helva". A hangulatos kis utcákat járva, szinte mindenhol ezt kínálták a bolti rikkancsok. Eleinte nem tudtuk elképzelni, mi ez a "krumplipürének látszó tárgy" a cukrászdák kirakataiban, de végül megfejtettük, mit kiabálnak a boltosok. Aki esetleg megpróbálkozik a házi elkészítésével, csak bátorítani tudom, a recept nagyon egyszerű (rövidesen felteszem a főzőcske rovatba), és nagyon finom! Ennél a városnál (és szűk környezetében) két tenger találkozik, nem egészen 1 mérföldet kell csak evezni, hogy átkerülj Európába! A XIX. században sok konzulátus és vámház volt a városban.

A megfejtés első fele tehát a város jelenlegi török neve!

Hírek képei: miez03.jpgMásodik helyszínünket a víz felől közelítettük meg. Az idegenvezetés során összesen körülbelül 130 km-t tettünk meg mikrobuszon, és nagyon élvezetes történelmi előadást hallgattunk végig (amint megérkezik az első helyes megfejtés, erről is lesz egy jó hosszú videó a galériában). A földrajzi terület ugyanazt a nevet viseli, mint egy rajta elhelyezkedő város, melyet az i.e. 5. században alapítottak.  Neve a régi görög nevéből származik, a görög nevet magyarul Csodás város-ként lehetne lefordítani. A török történelemben jelentős szerepet játszott, Mustafa Paşa sokat köszönhetett az itt történteknek. A terület érdekessége a képen látható három udvarral rendelkező, lóhere formájú erődítmény. A hely egy félsziget, melyen nagyon sok ausztrál és újzélandi túrista fordul meg! Történelmi utunk során több nemzet temetőjével találkoztunk.

A megfejtés második fele a földrajzi terület (és a város) neve! (lehet törökül, vagy a magyarban használatos nevet is megadni)

Hírek képei: miez04.gifHarmadik színhelyünkhöz ismét buszoztunk igaz csak kb. 40 km-t (azaz törökösen mondva: átugrottunk a szomszédba egy teára). Ennek a helynek is jelentős történelmi múltja van, még én is emlékszem rá az általános iskolából (történelemről lévén szó, ez nem semmi információ!!). A város érdekessége, hogy kilenc rétegű település! Az első réteg nyomait a bronzkorból, i.e. 3000. körül eredeztetik (bal alsó kép). A 9 rétegű városnak a képen kinagyított VI. rétege - és maga a város is - egy "görög gyártmányú, basszus hangfekvésű, nagy méretű húros hangszerről" lett közismert (Meglepett)  ! A város a szeleknek köszönhette egykoron gazdagságát! (neeem, neeeem, ez a város nem a tarkabab exportjáról volt híres!)

 A megfejtés harmadik fele ennek a településnek a neve! (szintén jöhet akár a jelenlegi török név, vagy az ismert magyar neve)

 

A megfejtéseket a szokott módon, (regisztráció és) bejelentkezés után a hozzászólások között várjuk. A nyereményt az elsőként hibátlan megfejtést beküldő kapja. Várjuk tehát a 3 megnevezést.

Ha sokáig nem érkezik megfejtés, vagy kéritek, további információkat fogok csepegtetni..... mondjuk hetente 1-1 újat.