Fejtörő 2013/1
Írta: ha5oj - Dátum: Március 09 2013 21:25:20

Hírek képei: kossuth1.jpg

Új év, új fejtörő!

Folytatjuk az elmúlt két év hagyományait.

Végre itt a tavasz, és a hétvégére is jó időt jósoltak a meterlógászok. A téli otthon ücsörgést gyorsan felváltottuk egy kis kirándulással. No nem mentünk azért nagyon messzire, legalábbis török mértékkel ...... mint tudjátok itt azért mások a távolság fogalmak, mint otthon, Magyarországon. Hogy hova is mentünk? Legyen ez a 2013-as év első fejtörője. Ahogy az elmúlt években, most is a hozzászólások között várjuk a választ, az első hibátlan megfejtést beküldő valami törökös nyereményt kap postai úton. Esetleg, ha épp arrafelé vetődünk, akkor személyesen visszük el. Petra, Tőled nem ér a megfejtés, Neked elárultuk, hova megyünk!

Hírek képei: kossuth2.jpg Hírek képei: kossuth3.jpg

A mostani fejtörő megfejtése tehát egy török város. Hol töltjük éppen ezt a hétvégét? Lehet elővenni az agytekervények régen bepókhálósodott zugaiból a történelem tanulmányokat! Azért szokás szerint adunk némi támpontot, most éppen a városban készült fényképeket, és pár szónyi segítséget.
- Az első képen az utcanév tábla árulkodik. A felirata: Macar sokak, vagyis Magyar utca.
- A második és harmadik képen levő emléktáblák a ház egykori lakójának állítanak emléket, magyar és török nyelven. A ház ma múzeumként üzemel, és ingyenesen látogatható.
- A negyedik és ötödik kép a múzeumban készült, a dolgozószoba (talán) eredeti berendezésével, és a szoba ajtaján levő ismertető porcelán táblával.

Hírek képei: kossuth4.jpg Hírek képei: kossuth5.jpg

Azt hiszem ennyi segítség elég is lesz…… a képekben, és a hozzá fűzött gondolatokban minden szükséges adat megtalálható! Várjuk a megfejtést: melyik török városban töltjük ezt a hétvégét?