semizotu - porcsinfű
Írta: ha5oj - Dátum: Február 27 2013 12:50:02

Hírek képei: semizotu1.jpgSemizotu, avagy porcsinfű

Na ne mááá! tényleg minden ehető?

Az első török évünk tavaszán, kirándulások alkalmával csodálkozva láttuk, hogy kendős nénikék a domboldalon, a mezőn, vagy az út szélén szednek valami zöldet. El nem tudtuk képzelni, hogy mi lehet az, és akkor ugye meg sem tudtuk kérdezni, mert még csak köszönni tudtunk törökül. Valamiféle gyomnövénynek tűnt, gondoltuk biztosan a kacsáknak (bár olyant nem láttunk sehol) szedik. És ez így ment kora tavasztól, késő őszig. Volt, amikor ráismertünk, hogy kakukkfüvet szednek (a jellegzetes illat belengte az egész hegyoldalt!), de az esetek többségében valami számunkra felismerhetetlen zöld gaz volt. Hírek képei: semizotu4.jpg

Később viszont a piacon és a zöldségesnél is láttunk csokorba fogva mindenféle zöld izét..... ezek szerint mégsem az állatoknak szedték. De hogy melyikkel mit kell kezdeni, arról halvány gőzünk sem volt, így nagyon sokáig nem vettünk belőlük, csak nézegettük.

Először nyáron, egy tengerparti strand éttermében találkoztunk a semizotu salatası nevű valamivel, ami a neve alapján valami saláta lehet. No nem is kellett több, ezt ki kell próbálni! Valami sült hal mellé kértem egy adaggal belőle. Nagyon finom volt, török yoghurtban ennek a növénynek a levélkéi elkeverve, zúzott fokhagymával, és kevés sóval ízesítve. Azóta már többször csináltam ilyen salátát, mindig sikere volt.

Na de mi a fene az a semizotu? A számítógép segítségét kértük: hívtuk gugli kollegát! Nem kis csodálkozásunkra kiderült, hogy ez a finom növény nem más, mint a Magyarországon egész nyáron gyomnövényként termő porcsinfű! Még emlékszem, ifjú koromban, Dunaharasztiban vödörszámra irtottuk, és égettük el...... ha akkor ezt tudjuk!

A neten, török főzős blogokban többféle ételt is találtunk semizotu-ból, amiket ki is próbáltunk már, mindegyik finom volt! Virágzás előtt szedd a zsenge hajtásokat!

Íme egy kis ízelítő (további receptek a FŐZŐCSKE menüpont alatt):

Keçi peynirli semizotu yemeği - kecskesajtos porcsin (előételnek kiváló)Hírek képei: semizotu2.jpg

60 dkg  porcsinfű (semizotu)
  2 fej    hagyma (kuru soğan)
25 dkg  kecskesajt (keçi peynir)
10 dkg  trappista sajt (kaşar)
  3 dkg  vaj (tereyağı)
  1 ek    olaj (yağ)

A hagymát az olajon és a vajon megfonnyasztjuk, majd rádobjuk a kb. 2 cm-es darabokra vágott porcsint (levelet és szárat is belevágva). 2-3 percig fedő alatt hevítjük, hogy egy kicsit összeessen. Kivajazott tűzálló tálba beletesszük a hagymás porcsin felét, megszórjuk a morzsolt kecskesajttal, rákanalazzuk a maradék hagymás porcsint, és a tetejét megszórjuk reszelt trappista sajttal. Sütőben 170°C-on addig sütjük, míg a sajt teteje kicsit megbarnul. A sütőből kivéve hagyjuk hűlni egy kicsit. Ha a kecskesajt sós (mint amilyent mi vettünk), akkor nem kell sózni az ételt!

Hírek képei: semizotu3.jpg

Afiyet olsun - jó étvágyat