Kuzu koç yumurtası
Írta: ha5oj - Dátum: Február 04 2013 18:39:10

Kuzu koç yumurtası

Még két évi törökországi tartózkodás után is érnek meglepetések!

Hírek képei: kocyumurta1.jpgPénteken bevásárlás közben a Beğendik (magyarul: Nekünk Tetszett) nevű élelmiszer boltban, a húsos hűtőpultban akadt meg a szemem egy habtálcán, a belsőségek között. Minden szavát értettem, de az elmúlt két évben ilyent még nem láttam! Kuzu = bárány, koç = kos, yumurta = tojás. Ez utóbbi ragozva van, tehát az egész annyit tesz, hogy bárány kos tojása. Bizarr.

Rólunk tudni kell, hogy nem riadunk meg az extrém kajáktól, és semmire nem mondjuk azt, hogy fúúúúj, ez nem jó, amíg meg nem kóstoljuk. (erre bizonyíték, hogy én például a spenótnak három esélyt is adtam az elmúlt 55 évben......de nem változott a véleményem, így avval nem kísérletezem többet). Ez a valami ránézésre olyan, mint a kakas töke, csak nagyobb kiadásban. Azt pedig szeretjük, pörkölt formában. Na de ebből mindössze ez az egyetlen tálca volt, és ez is csak szűk 15 deka. Ebből nem jön ki egy kétszemélyes pörkölt!

Na nem baj, azért jöjjön velünk, majd a neten keresünk hozzá valami receptet. Ha meg véletlenül nem izlik, az sem tragédia, mint a cimkén is látszik, 36 kurus mindössze az ára, vagyis kb. 44 Ft. Több is veszett Mohácsnál!

Hírek képei: kosyumurta3.gifA neten kutakodva kiderült, hogy a kuzu koç yumurtası, vagyis a báránytöke a törököknél igen népszerű "meze", vagyis előétel. Érdekes, hogy eddig sehol sem találkoztunk vele az étlapon.

Hírek képei: kosyumurta2.gifAz elkészítéséhez sem kell szakács diploma, íme két változat:

Első lépésként a kb. 1 cm-es szeletekre vágott heréket sózzuk, borsozzuk, és hagyjuk pihenni, amíg elkészül a körítés. Ez utóbbi - törökösen - vagy szecskázott zöld saláta, vagy fokhagymás joghurt.

A zöldsalátán nincs mit cifrázni, amit találunk a hűtőben, feldaraboljuk, meglocsoljuk citromlével és olívaolajjal, és már kész is.

A fokhagymás yoghurt sem sokkal bonyolultabb, ehhez 4 evőkanálnyi török yoghurthoz keverjünk 3-4 gerezd péppé zúzott fokhagymát, és 1 evőkanálnyi apróra vágott mandulát, vagy fenyőmagot.

Közben pirítsunk néhány szelet vékony pirítós kenyeret (szépen akkora formára vágva, amin elfér majd a kisütött here.

A báránytöke szeleteket erős tűzön, serpenyőben olvasztott fokhagymás vajon mindkét felükön 3-4 percig sütjük, majd a kenyér szeletekre, illetve a kenyérre pakolt yoghurt tetejére tesszük, és a maradék fokhagymás vajjal megpakoljuk.

Nem tudom, otthon kapható-e valahol ilyen bárány alkatrész, de ha igen, mindenképpen érdemes kipróbálni, nagyon finom.

Ha pedig nincs a magyar henteseknél  ......hát ez is egy indok, hogy nyáron Te is Törökországba gyere nyaralni!