Megjött a Mikulás!
Írta: ha5oj - Dátum: December 05 2012 22:49:33

Azt már tavaly kiderítettük, hogy a Mikulás Törökországból származik, méghozzá a déli tengerparton fekvő Demre (leánykori nevén Müra, vagy görögösen Myra) városából (itt azért csak jobb idő van, mint a jeges Lappföldön!).

Azt is tudjuk már, hogy a Mikulás, a Karácsony, a Húsvét a törököknél nem ünnepnap (na jó, a Mikulás máshol sem), de cserébe vannak más - és sokkal hosszabb munkaszünettel járó - ünnepeik. Azt viszont tudni kell, hogy a törökök nagyon szeretik a rengeteg díszítést, a csillogó-villogó és tarka dolgokat. Ennek a szokásuknak köszönhető, hogy a nyugati világ ünnepeiből a díszítést, csicsázást szívesen átveszik, legfeljebb nem körítik a keresztény mesevilággal.

Hírek képei: mikulas2012.jpg

Így hát itt sem szenvedünk hiányt Mikulásból, a fenti képen a PANORA üzletközpont földszintjén kukkolja a Mikulás nagyítóval a kezében a Földgömböt. Gondolom azt vizslatja, hogy hol lát szép csillogó cipőket, ahova viheti a fincsi csokikákat. (Itt Törökországban nem nehéz ilyent találnia, hiszen a cipőjére mindenki piperkőc módon vigyáz, a legnagyobb latyak idején is csillognak.) És természetesen az összes üzlet és az utcák is kezdenek karácsonyi díszbe öltözni, mint otthon a Nagykőrúton, vagy a nagyobb főútvonalakon.

Hírek képei: ataturkcicegi.jpgÉs ha már Mikulás, ne felejtsük el ezt a szép "levélzöldséget" se'. Megfelelő gondozás és fényviszonyok között a növény felső levelei élénk piros színűek, talán innen kapta otthon a MIKULÁS VIRÁG nevet. Na de itt nincs Mikulás, az meg hogy hangzana, hogy Noel Baba virág?

A növény viszont itt is megtalálható, csak éppen másképp hívják: ATATÜRK ÇİÇEĞİ (Atatürk virág) a neve.

.....hogy miért nem csodálkozom ?.....