"csodatea"
Írta: ha5oj - Dátum: Október 18 2012 22:52:09

Nane-limon kabuğu  vagyis  mentás citromhéj tea

Sajnos itt Ankarában is kezd hűvösre fordulni az idő, bár eddig ebből még csak néhány elszórt napot kaptunk. Hajnalban már határozottan hűs levegő jönne be az ablakon a müezzin hangjával, ha még mindig nyitva tartanánk éjszakára. Ahogy a meteorológiai jelentéseket nézzük, olvassuk, az otthoni - magyarországi - időjárás is túl van a vénasszonyok nyarán, lassan bizony fel kell készülni a télre. Ennek viszont elkerülhetetlen tartozéka a nátha, megfázás, influenza.

A törököknek ezekre a nyavalyákra van egy csoda teájuk - mert ugye egy jó teával minden jobb és könnyebb! Ez a nane-limon kabuğu, vagyis a mentás-citromhéj tea. Hogy Ti se a gyógyszergyárakat gazdagítsátok, megosztom Veletek a receptjét. Mi kipróbáltuk, tényleg jó, és finom is. (azt pedig a Tenkes kapitányától is tudhatjuk már, hogy "fűben, fában orvosság van")

Hírek képei: nanelimon.jpg

Az összetevők otthon is beszerezhetőek némi utánjárással. Itt nekünk a fűszerpiacon azért könnyebb dolgunk van.

Lássuk csak, mi kell hozzá (a mennyiségek a magyar megnevezés szerint):

1 evőkanál kamilla virág (sığır gözü)

1 evőkanál festő mályva virága (hatmi çiçeği)

1/2 citrom héja krumplihámozóval lefaragva (limon kabuğu)

1 evőkanál szárított, morzsolt menta levél (nane)

1 mokkás kanál őrölt fahéj (vagy egy kis rúd fahéj) (tarçın)

1 mokkás kanál őrölt gyömbér (vagy reszelt friss gyömbér) (zencefil)

1 teás kanál fekete kömény (nigella mag) (çörek otu)

Ez utóbbi lehet, hogy problémásabb, de ázsiai boltokban biztosan kapható! A törökök szerint ez az apró fekete mag egy csodaszer, a halálon kívül minden bajra jó!

Az elkészítés roppant egyszerű, a fenti alkatrészeket teás kannába szórjuk, és 2 liter forrásban levő vízzel nyakon öntjük. 10 percen keresztül forrón tartjuk (pl. takarék lángon, vagy a kemence mellett), majd leszűrve melegen megiszogatjuk. Akinek édesen jobban bejön, cukrot vagy mézet is tehet bele, és a meghámozott citrom levétől sem sértődik meg a tea.

Ez a tea annyira népszerű itt, hogy egy török rock énekes, Mehmet Barış Manço meg is énekelte az elkészítést, íme: