Yedigöller milli parki
Írta: ha5oj - Dátum: Június 25 2012 21:55:28

Yedigöller Milli Parkı - Hét tó Nemzeti Park

Hírek képei: yedigoller01.jpg

Hírek képei: yedigoller02.jpgAnkarától 200km-re (tehát rögtön mellette), az Istanbul - Ankara autópályától északra található egy gyönyörű terület, a Yedigöller Milli Parkı, vagyis a Hét tó Nemzeti park. Nem nehéz kitalálni, hogy nevét az itt egymás mellett elterülő 7 db tóról kapta. A tavakat több földcsuszamlás alakította ki, elzárva a völgyeknél a patakok szabad lefolyását.Hírek képei: yedigoller03.jpg A terület 1636 hektár, és 1965 óta védett nemzeti park. A tavakat felszíni, és föld alatti patakok, vízfolyások táplálják. A tengerszint feletti átlagos magasság 780 méter, de a tavak közötti szintkülönbség maximum 100 méteres.


A tavak neve elég beszédes, talán nem kell magyarázni, hogy miért kapták a következőket:  

Hírek képei: yedigoller04.jpgSerin göl - Hűvös tó - 1758m2

Büyük göl - Nagy tó - 24895m2

Derin göl - Mély tó - 15063m2

Nazlı göl - Szeszélyes tó - 15780m2

İnce göl - Vékony tó - 1036m2

Sazlı göl - Sásos tó - 5950m2

Kuru göl - Száraz tó - 2170m2 (Ez utóbbinak a nedves partján hiába keresgéltük a nótában szereplő döglött békát, nem találtuk. Jól elbújt, pedig kuruttyolt rendesen!)

Hírek képei: yedigoller05.jpg

 

Hírek képei: yedigoller09.jpg

A területet - az errefelé megszokott sivár környékkel ellentétben - buja növényzet borítja. A természetes vegyes erdőben találhatunk bükk, gyertyán, tölgy éger, juhar, szil, nyár, fenyő, dió, fűz, vadcseresznye, kőris és tiszafákat is. Aljnövényzetként, a fákon vagy a réteken előfordulnak liliom, ciklámen, páfrányok és orchidea fajok.


A park honlapja szerint az állat állomány is népes. Mi ugyan négylábúakkal nem találkoztunk, de vannak itt medvék, vaddisznók, farkasok, rókák, hiúzok, borzok, nyestek, szarvasok, őzek, mókusok és nyulak is. A kétlábú repkedőkből is inkább hallottunk, mint láttunk, de a figyelmes szemlélő láthat vadkacsát, vadgalambot, harkályt, fürjet, szalonkát, seregélyt, és szajkót..... ha szerencséje van. Hírek képei: yedigoller08.jpg

 

Mindezek a kiépített, akár autóval is járható utakról nem biztos, hogy mind az utunkba akadnak, de ha letérünk a keskenyebb kitaposott ösvényekre, nagyobb eséllyel lehet szerencsénk...... bár nem biztos, hogy szerencsésnek ítéltük volna, ha netán az egyik szikla mögül egy éhes maci brummogott volna szembe velünk.....

Hírek képei: yedigoller06.jpg

 

Ezeken az ösvényeken igazi kirándulós élményeket gyűjthetünk be. Csodás hegyoldalakon, patakok partján lehet sétálni, hatalmas sziklatömböket, szikla hasadékokat kerülgethetünk, vagy mászhatunk meg a fák között. Gyönyörű csobogók, és kisebb vízesések is akadhatnak az utunkba, és szomjunkat friss, hideg forrásvízzel csillapíthatjuk (a területen minden forrás vize iható!).

A tavak közül kettőben, a Derin és a Büyük tóban - természetesen engedély kiváltása után - májustól szeptemberig pecázni is lehet tavi és szivárványos pisztrángra (törökül: alabalık).

Hírek képei: yedigoller07.jpg

Az óriási védett fa matuzsálemek között lehet faházikót bérelni, sátorozni és piknikelni is.

Érdekes tapasztalatunk itt Törökországban, hogy a sátrazás és a piknikezés (az evvel járó roston sütéssel együtt) szinte sehol nem tilos. Itt is egy védett nemzeti parkban vagyunk, és mindkettő megengedett, és ahogy láttuk, a helyiek ezt ki is használják. A tavak partján nagyon sok helyen füstölgött a már megszokott felszerelés, a faszenes rost, és a tea kályha. Ezekhez minden felszerelést hoznak magukkal a látogatók, nem tördelik le a faágakat alágyújtósnak, vagy nyársnak, és a piknik végeztével minden szemetet, hulladékot eltakarítanak maguk után! Az erdőben, az autóval járható utak mellett sok szemétgyűjtő edény található, aki nem viszi magával haza a hulladékot, ezekbe dobja be. A ritkásabb részeken padok, asztalok várják a kirándulókat, bár itt senkit nem zavar az sem, ha a földre terített pokrócon, törökülésben fogyasztja el a frissen sültet. Természetesen a főbb útvonalak mentén "zöld házikók" is vannak, nem kell félni, hogy papírral lefedett "taposó aknákkal" találkozunk.

Hírek képei: yedigoller13.jpg

 

A parkból kivezető úton még néhány hegyen át kellett kelnünk, míg leértünk az autópályáig. Az egyik kanyarban az út szélén valami nagy fehéret pillantottunk meg. Én csak a szemem sarkából láttam, mivel a göröngyös földútra kellett koncentrálni, a köveket és gödröket kerülgetve. Egy nagy fehér sziklának nézett ki. Már túl is haladtunk rajta, amikor Jutkában tudatosult, hogy mit látott: HÓ volt! Ezt nem lehetett kihagyni, vissza kellett tolatni (megforduláshoz kevés volt a hely). Egy közel észak felé néző, de napsütötte területen, egy kisebb földomlás alatt másfél méter vastag, és vagy tíz méter széles hókupac virított! Június 16.-án! Ránéztem a GPS magasság mérőjére: 1650 méteres magasságban voltunk! A hóba karcolt számok alapján nem csak nekünk tetszett a képződmény, mások is megálltak itt......aznapi dátum volt.


És végezetül, ha valaki kedvet kap egy kis pihenéshez ezen a csodás tájon:

a belépő autónként 8 TL (kb 1000 Ft)

szállás foglalás: +90 374 217 80 86 (áprilistól novemberig)

Hírek képei: yedigoller11.jpg