baracklekvár
Írta: ha5oj - Dátum: Június 02 2012 07:32:26

Barack lekvár
Kayısı reçeli

Hírek képei: kayisireceli.jpg

Az utóbbi időben, ahogy közelednek az amerikai választások, egyre többet lehetett olvasni a hírekben Barack-ról, gondoltam a mi oldalunk sem maradhat le a nagy hírügynökségektől, írok róla én is. De milyen török aktualitása lehet az amerikai elnöknek? Mert ugye Magyarországon elnevezték róla a Barack pálinkát (vagy inkább a barack pálinkáról az amerikai elnököt?), de itt ilyesmit hiába is keresnék. Cserébe viszont van Barack lekvár - igaz itt álnéven, mert kayısı reçeli névre hallgat!

Hírek képei: kayisireceli1.jpgÉs akkor már helyben is vagyunk! Vannak nagyon finom lekvárok Törökországban, a füge lekvártól a rózsa lekvárig minden féle - a minap még zeytin reçeli, vagyis olajbogyó lekvár is volt a boltban! Van barack lekvár is, de érdekes módon, mintha aszalt sárgabarackból készülne, olyan kemények benne a barack darabok. Az otthoni házi sokkal finomabb.

Viszont a napokban megjelent az érett sárgabarack is a boltokban. Igen, nem véletlenül hangsúlyozom, hogy érett, ugyanis apró, zöld sárgabarackot már jó néhány hete lehet kapni.....itt azt is megeszik! Rá is csodálkoztam rendesen, mert kertészkedő-farmer emlékeim szerint a sárgabarack mindig az OK-PD URH verseny környékén, tehát június végén, július elején szokott érni otthon......... de nem itt! Talán mégiscsak mediterrán országban vagyunk, ha ez az időjáráson nem is mindig látszik! Vagy legalábbis van mediterrán része is.

Nem is kellett több bíztatás, vettünk néhány kilót, és főztünk igazi, magyaros házi baracklekvárt! A fazekat a végén kinyaltam.....nagyon finomra sikerült! (ha ezt a törökök megkóstolják......!!!)