Török foci
Írta: ha5oj - Dátum: Május 12 2012 15:37:19

Török foci

Hírek képei: gsfb1.jpg

Hírek képei: gsfb3.jpgMint köztudott, nem vagyok egy "focibuzi".... sőt, azon kevese közé tartozom az emberi faj hímnemű egyedeinek, akik kifejezetten utálják a focit! Nem úgy mint a törökök. Ha igaz, itt mindenki focimániás (de szépen fejeztem ki magam!)

De akkor mit is keres itt ez a cikkecske? Kettős apropója van!

Két hete Bodrumban - talán vasárnap? - éppen vacsorázni mentünk a parti úton levő millió étterem egyikébe. Azt vettük észre, hogy egyes éttermekben teltház, a másikakban pedig a pincéreken kívül senki. Érdekes, az előző napokon nem így volt, akkor nagyjából egyenletes volt az éhes emberek térbeli eloszlása. Épp egy köftézőt néztünk ki magunknak, de eléggé tömöttnek tűnt, talán két szabad asztalka volt csupán. A "vendégfogó pincér" természetesen amint meglátta, hogy éhesek vagyunk, azonnal betessékelt, és kérdezte, hogy milyen helyet szeretnénk. Akkor tűnt csak fel igazán, hogy a vendégek döntő többsége a hátsó falak irányába fordított fejjel próbálja a fülébe, vagy a mellette ülő nyakába rakni a köftét. Aztán rövidesen kiderült az is, hogy éppen valami focimeccs van, és azt nézik meredten, két hatalmas LCD TV-n, ami a hátsó falra volt szerelve. Szerintem ezeknek tök mindegy mit hoztak ki enni..... Na mi egy csendesebb sarkot választottunk, és tüntetőleg a tenger irányába fordultunk! A köfte a foci ellenére finom volt!

Hírek képei: gsfb2.jpgA másik eset ma délelőtt történt. Lementem kedvenc halasunkhoz, Doğan-hoz, az ebédhez valót megvenni. A szokásos rövidke beszélgetésbe egy eddig nem hallott részlet került, megkérdezte, hogy milyen drukker vagyok. Kicsit bambán nézhettem rá, mert rögtön mutatta, hogy fociról van szó. Na erre mondtam - udvariasan - hogy semmilyen, nem érdekel a foci. Érdeklődött, hogy Magyarországon van-e kedvenc csapat. Mondtam, hogy ott sem érdekel, de azért felsoroltam neki vagy kettőt....több nem jutott eszembe..... Valamit mormogott magában, amiből a "fener" szót vettem ki. Na megvillogtattam, tudásomat, és kérdeztem, hogy akkor Ő ezekszerint Fenerbahçe szurkoló? Éppen a halamat pucolta, késsel a kezében..... azért visszafogta magát, és mondta, hogy nem, Ő Galatasaray-os. Evvel le is zártuk ezt a témát, de az elköszönéskor azért figyelmeztetően mondta, hogy "Galatasaray !!!" ...... Nevetés

Nem is tulajdonítottam különösebb jelentőséget a dolognak, amikor már a lakásból megláttam egy zászló árust az utcában. Sokmindenféle "gyalog bótos" járt már itt, de zászlóárust még nem láttam. Amikor közelebb ért, a zászlókat is ki lehetett venni: Galatasaray és Fenerbahçe zászlók voltak, ezekszerint ma lesz a meccs. A neten rákeresve ki is derült, hogy igaz a tipp, ma este lesz.

A hozzáértőknek egy kis táblázatot találtam, íme (a török szavak fordítása zárójelben) :

5. hafta (hét)
Trabzonspor – Fenerbahçe: 1 – 3
Galatasaray – Beşiktaş: 2 – 2

  TAKIMLAR (csapatok)
O G B M A Y AV P
1 Galatasaray 5 2 2 1 9 6 3 47
2 Fenerbahçe 5 4 0 1 9 4 5 46
3 Beşiktaş 5 1 1 3 4 7 -3 32
4 Trabzonspor 5 1 1 3 4 9 -5 32

12 Mayıs Cumartesi (szombat)
19.00 Fenerbahçe – Galatasaray

Hogy ezek mit jelentenek, halvány gőzöm sincs, majd a foci rajongók megfejtik. Mindenesetre akinek van török műholdas műsora, nagy eséllyel megnézheti a meccset ma este 19 (magyar idő szerint 18) órakor. (állítólag jó a török foci)

Friss: A meccs végeredménye:   0:0    és evvel bajnok a Galatasaray    (hogy miért, erről lila gőzöm sincs)

A csapatok összeállítása:
GALATASARAY:
Muslera, Eboue, Semih Kaya, Ujfalusi, Hakan Balta, Engin Baytar, Melo, Selçuk İnan, Riera, Necati Ateş, Elmander
FENERBAHÇE:
 Volkan Demirel, Orhan Şam, Bekir, Yobo, Ziegler, Dia, Emre, Selçuk, Cristian, Stoch, Semih

A mérkőzés eseményeit IDE KATTINTVA olvashatod......már ha érdekel.....

(életemben nem foglalkoztam ennyit focival.......és szerintem többet nem is fogok)