Égei tenger - Bodrum és környéke 1.
Írta: ha5oj - Dátum: április 29 2012 08:34:28

Égei tenger - Bodrum és környéke 1.

Hírek képei: bodrum1.jpg

Hírek képei: pegasusair.jpgMájus elseje szerencsére szinte mindenhol a Nagy Bogyón ünnepnap, és idén keddre esett. Ennek következtében a múlt heti három napos munkaszünet után alig egy héttel, egy négy napos munkaszünetet kaptunk. Természetesen az olcsóbb repülőjegy és szállás érdekében erre már jóval korábban gondoltunk, és lefoglaltuk erre a hétvégére. Egy újabb török légitársaságot (és nem az utolsót, van még néhány!) próbáltunk ki, a Pegasus-t. Nevéhez méltóan teljes kényelemben, és pontosan repített uticélunkra.

Hírek képei: bodrum2.jpgA belváros közelében a Moonshine panzióban szálltunk meg. Jó választásnak bizonyult - bár a honlapján angolok fikázták, de azt már többször tapasztaltuk, hogy a "hülye angolok - angol hülyék" véleményére nem szabad adni, nekik ami nem drága, az nem is jó. Kényelmes, tiszta apartmanok, bőséges reggeli, és még egy medence is volt az udvaron. A városka bejárásához pedig kiváló kiinduló pont, minden közel van.

Hírek képei: bodrum3.jpgReggel - török viszonylatban - korán, 10 óra körül indultunk felderíteni a várost. Nagyon kellemes, meleg idő volt, már a zöldség-gyümölcs kereskedés kínálata is a nyarat idézte. Mindenfelé nagy nyüzsgést találtunk ....... mi lehet itt nyáron, ha már április végén szinte minden zsúfolásig tele van?

Bodrum, van aki nem ismeri ezt a várost a történelem könyvekből? Pedig híres volt! Na jó segítek egy picit: időszámításunk előtt mintegy félezer évvel még Halikarnassos volt a neve. Így már ismerősebb egy kicsit ugye? Ez volt az "útikönyvek atyjának", Hérodotosznak a hazája, de itt volt az ókor hét csodájának egyike, a halikarnasszoszi Mauzóleum is, amit Mauszólosz király és satrapa építtetett maga és felesége Artemiszia számára.

Hírek képei: bodrumvar.jpgA városban nagyon sok ókori ásatási emlék található, java részük a várban kialakított múzeumokban tekinthető meg. A várat (Sen Piyer Kalesi - Szent Péter vár) johannita lovagok építették a 15. században. A várfalakon belüli épületekben alakították ki a múzeumokat. Van itt Vízalatti Régészeti Múzeum - a nevével ellentétben nem a víz alatt van, hanem a tengerfenéken talált eszközöket láthatunk benne. Hírek képei: bodrum9.jpgVan Üveg Hajóroncs Kiállítás - kissé ez is megtévesztő elnevezés, ugyanis nem üvegből készült hajó roncsait láthatjuk itt, hanem egy üveget szállító hajón talált "üveg törmelékből kipuzzlézott" gyönyörű üvegedényeket állítottak ki, és az élmény fokozására a moziteremben megnézhetjük, hogy hogyan dolgoztak a régészek a nagy kosárnyi üveg törmelékkel, mire szinte komplett edényeket, palackokat raktak össze belőle. Hírek képei: bodrum10.jpgAz Uluburumi Roncs termében pedig a világ egyik legrégebbi hajóroncsát nézhetjük meg, amely az időszámításunk előtti 14. században sűlyedt el Kaş mellett. Ezenkívül természetesen érdemes bejárni az egész várat, melynek a faláról csodás kilátás nyílik a városra és a tengerre. A falakon belül megcsodálhatunk néhány kiváló állapotban megmaradt görög szobrot (ennek itt bal oldalt valahonnan ismerős a feje!), illetve a tornyokban (Angol torony, Francia torony) középkori páncélok és egyéb tárgyak kiállítása látható.

Hírek képei: bodrum4.jpgA várkertben hatalmas kaktuszok, és egyéb egzotikus növények között tehetünk egy kellemes sétát. Talán csak a fagylaltos és köftés hiányzik a falak közül, de a séta végén a külső várudvarban ezt az igényt is ki lehet elégíteni.


Hírek képei: bodrum11.jpg

 

 

 

 

 

 

Nem csak az egyiptomiaknak van szfinx-ük, itt egy görög szfinx......szép szakállas!