Egy hónapja az űrben !
Írta: ha5oj - Dátum: Március 14 2012 10:44:41

Tegnap volt egy hónapja, hogy pályára állították az első magyar műholdat, az MO-72 (leánykori nevén MASAT-1) piko szatellitát !

Az apró, rubik kockánál alig nagyobb űreszköz köszöni szépen jól van, kellemesen érzi magát a kozmosz zord körülményei között. Energia- és hőháztartása kiválóan működik, a fellövése óta szorgalmasan köröz bolygónk felett, és sugározza felénk a mérési adatait. Az adatok begyűjtésében szerte a világon több mint 120 rádióamatőr segít a BME csapatának. A holdacska passzív mágneses helyzet stabilizátora kiválóan működik, rövidesen az aktív pozicionálót is kipróbálják.

Az elmúlt egy hónap eseményeiről a MASAT-1 honlapján olvashattok további részleteket.

Hírek képei: masat_photo_23.jpgHírek képei: masat_photo_8.jpgMai hír:

A műhold készítői eddig titkolták, hogy a MASAT-1 fedélzetén egy apró kamera is elhelyezést nyert. A kamerával március 8.-án felvételeket készítettek a Földről.

A statikus helyzet stabilizátor csak a déli féltekén teszi lehetővé képek készítését (az északi félteke felett haladva a kamera a világűr felé néz). Az aktív pozicionáló beüzemelése után már bármely pozícióban a Föld felé tudják majd fordítani a kamerát. Várjuk az újabb képeket!


A műhold holnap, március 16.-án egy rövid időre csendes üzemmódba fog kapcsolni, mivel hosszú távú elektromágneses méréseket fog végrehajtani, amit a rádió adó jelei zavarnának.

Tervezett menetrend (ezen időtartamokban a műhold nem fog rádión adásra kapcsolni):