KASAP - avagy a török hentes
Írta: ha5oj - Dátum: Március 07 2012 16:09:41

Kasap (ejtsd: kaszap) - ismerősen cseng a szó?

A magyar nyelvben is használatos a kaszabolni (vagdalni) szavunk ezekszerint török eredetű, a kasap szó hentest jelent. Jó, de mit lehet mesélni egy hentesről? Bemegyek, kérek egy kiló combot, levág valami zsíros mócsingot, rádobja a mérlegre, és megkérdezi, lehet-e egy kicsivel több? Majd a választ meg sem várva becsomagolja az egy kiló harminc dekát, felszámol másfél kilót, és mehetsz is....... otthon igen, de nem így Törökországben!
Hírek képei: kasap1.jpgMár a kirakat is szemet gyönyörködtető, az üzletben, vagy az üzlet előtt egy hűtőben csak Rád várva lógnak az egész birkák ....eleinte .....később már csak darabok, de mindig van egész is. Amint bemész a boltba, a hűtőpultban szépen felsorakoztatva a frissen bontott borjú (dana), birka (kuzu) és csirke (tavuk, piliç) húsok, de nem ám a véres lében tocsogva, mint a Tescoban, hanem gusztusosan, szárazan, de fényesen!
És ez csak a kezdet. Az eladók kedvesek, rögtön beszélgetésbe elegyednek a vevővel, az "udvariassági körök" (Hoş geldiniz! Nasılsınız?) után megkérdezi mit kérsz, mit szeretnél főzni, sütni. És a husit a készítendő kajának megfelelően előkészíti! Igen! Két éve a Paprika tévén jókat kuncogtunk, amikor Gordon Ramsay mondta a hozzávalók beszerzésénél, hogy "...és ha nem tudjuk szépen szeletelni, felkockázni, leszedni az inakat, lefejteni a felesleges zsírt, stb. kérjük meg a hentest, biztosan szívesen megcsinálja..." És tényleg, ez itt is működik, sőt kérni sem kell, automatikusan csinálják! Eleinte nagyon szokatlan volt, most már viszont teljesen természetes (mit fognak szólni otthon a hentesek, ha kérek néhány szelet husit, rostonsütésre előkészítve?).
A hétvégén szombaton hagymás rostélyost csináltunk, vasárnap tárkonyos bárány ragut. Két hentes rögtön nekiugrott, az egyik kicsontozta és kockázta a bárányt, a másik pedig szeletelte és inazta a marha husit, majd szépen kiklopfolta, és szeletenként elválasztva becsomagolta.
Az év elején, amikor a török kollegáknak főztünk egy igazi magyar gulyást (otthonról hozott fehér répával, mert itt nem kapható), kértem másfél kiló kockázott marhalábszárt, apró kockákban. Megkérdezte, mi lesz belőle? A "macar guyaş" nem volt ismerős neki, el kellett mesélni, hogy hogyan is készül.
Ja, és a mennyiségek pontosak, az árakat pedig mindig lefelé kerekítik!