Fórumtéma: HA5OJ :: Törökország

Írta: ha5oj - Dátum: 04-04-2013 19:33
#2

Szia Lajos!
Hegyek vannak rendesen....jobban mondva szinte csak hegyek vannak. Ennek ellenére nem nagyon hallottam eddig sota-s török állomásokat, de megpróbálok utána nézni, érdeklődni.
A túrista vízum érvényességi idejéig, tehát 3 hónapig lehet használni a magyar CEPT hívójelet (TAx/HA7AT), ha viszont ezt meghaladóan, tartósan kint tartózkodsz, akkor kell lakcím, és tartózkodási engedély. Amint megkapod a török tartózkodási engedélyt, annak birtokában, és annak érvényességi idejéig (de max 1 évre) lehet kérni a török rádióamatőr hatóságtól török hívójelet (TBxZxx formátum, a Z jelenti a "vendég" engedélyt). Ez az engedély akárhányszor meghosszabbítható, amíg a tartózkodási engedélyt meghosszabbítják. Mindkettő maximális hossza alkalmanként 1 év. Amikor bejössz az országba, célszerű a készüléke(i)d adatait egy papíron (esetleg az engedélykérő lapon) rögzíteni, és a határátlépéskor lepecsételtetni, hogy a vissza úton se legyen probléma (nem EU ország).
Egyébként nagyon szép ország, ha módodban áll, érdemes hosszabb időt itt csavarogni. A közlekedés nagyon jó, akár saját, vagy bérelt autóval, akár busszal, esetleg helyi repülő járatokkal. (jövő héten kezdem az útikalauzt ezzel a témával itt a honlapon)
73! Pisti